Başkan Zorluoğlu'ndan Trabzon'daki çalışmalar hakkında flaş açıklamalar

Trabzon Büyükşehir belediye başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon'da yapımı devam eden ve yapılacak projeler hakkında bilgiler verdi.

Başkan Zorluoğlu'ndan Trabzon'daki çalışmalar hakkında flaş açıklamalar

Trabzon büyükşehir belediye başkanı murat Zorluoğlu Trabzon'da devam eden ve yapımı düşünülen projeler hakkında bilgiler verdi.

basın mensupları ile bir araya gelen Zorluoğlu, hem iki yeni proje açıkladı hem de şehir ile alakalı çalışmalarda merak edilenleri yanıtladı.

Zorluoğlu şu ifadelerini kullandı:

İki yeni projemizi takdim etmek için sizlerleyim. İhale aşamasına gelmediğimiz hiçbir işi paylaşmadık. Projelerimizin önce kaynağı9nı buluyoruz projesini bulup ihalesini yapıp açıklıyoruz.

Geçen hafta Ankara’da sanayi ve teknoloji bakanını ziyaret ettik. Trabzon 2019 yılında cazibe merkezin programına dahil edildi.

Cazibe merkezleri programlarına iki tane çok önem proje sunduk.

Birincisi Tema park. Zağnos Vadisi kentsel dönüşümden sonra hareketlendiremediğimiz vadi. İşte vadi park projesi ile Zağnos vadisini hareketlendirmeye çalışıyoruz. Büyüklerin ve çocuklarında eğlenceli vadi park

40 milyon ödenek aldık 5 milyon Belediye’den 45 milyon bedeli ile projeyi tamamlayacağız. Tünel Akvaryum ile vadi park ile beraber birleşecek proje ile güzel bir hizmeti sunacağız.

İkinci proje. 2013 yılında detaylarıyla hazırlanan bir projeydi. Eski Ortahisar dediğimiz bölgenin tarihi mekanların ve sokakların ortaya çıkarılması projesi. 218 hektarlık bir alamda projeyi ortaya çıkaracağız. Bakanlık 15 milyon lira biz de 15 milyon lira bütçe ortaya koyacağız. 30 milyon lira ile iki vadi arasında kalan Ortahisar bölgesinin güzel bir şekilde ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Bu 1 yıllık bir proje değil. Belki 5 yıllık bir proje olacak. Hisar kent olarak ismini koymuştuk.

123 adet tescilli yapı var. Burada yüksek bir turizm potansiyeli var. Yukarı Hisar’da da arkeolojik kazıya başladık. Arkeolojik kazı alanında başlattık. Buralarda sorun çarpık yapılaşma. Eski Trabzon ortaya çıkarılabilirse, gerçekten bu şehre büyük hizmet yapılır. Bizim hedefimiz yapıları aslına uygun şekilde restore edilerek, tarihi olmayan yapıları da onararak bir biriyle uyumlu hale getirmek istiyoruz. Tarihi dokuya uygun olmayan yapılar, binalar işletmeler var. Bunların tamamı proje kapsamında elden geçirilecek. 19 Hektarlık bir alan var bu şekilde elden geçirmeyi düşündüğümüz. Burası 2011’de Kentsel Yenileme alanı ilan edildi. Hazırlıkları tamam esasında. Bundan sonra esas kısım başlayacak. Bu projenin ilk etapta bütçesi 60 Milyon TL’ydi. Biz ilk etapta 30 Milyon TL ile başlayacağız. Her yıl bakanlıklardan buna hibe destek alacağız ve yolumuza o şekilde devam edeceğiz. 3 hektarlık alanda 11 tane eski eser, tesicilli yapılar var.

Old City Konsept dediğimiz, Avrupa’da bir çok şehirde gördüğümüz, Ankara’da, Eskişehir’de gördüğümüz görüntüler olmasını arzu ediyoruz. Hedefimiz Trabzon eski şehir bölgesinde Old City görünümü ortaya çıkarmak. Kentsel Donatıları bile hazır. 2013’de emek sarf edilmiş. Her türlü ayrıntısı, bankından rögar kapağına kadar her şey belirlemiş seçilmiş, bizde buna uygun bu donatıları yerleştinreceğiz. Bu bizim Hisar Kent Projemiz.

Yüzüncü yıl Parkıyla alakalı ise arkadaşlarımız çalıştılar. Bir proje ortaya koydular. Sadece yolun deniz tarafı değil, iç tarafında da yoğun kullanılan bir yer. İnsanların akın ettiği bir yer. Orayı bütün olarak ele aldığımız, iki tarafı da daha konforlu, vatandaşlarımızın keyif alacağı bir alana dönüştürmek için projemiz hazır.

Terminal yeni yerine taşındığında, oraya yakışmayan bir takım görüntüler yeni yerde olmayacak. Zaten biz yeni terminalin 3. Katını tamamıyla Büyükşehir Belediyesine ayırdık. Büyükşehir Belediyesinin bütün şirketlerini oraya taşıyacağız. Orası mevcut Otogarın olduğu şekliyle işletilmeyecek. Bütün alanı denetleyecek.

Ganita’da denize girilmesi hususunda ön görümüz yok. Orası filine bazı insanların, belki gelip denize girecekleri yer olabilir ama orayı biz plaj olarak arzu etmiyoruz. Oranın kullanım biçimi değişebilir. İnsanların ben biraz daha gelip, Ganita’yı koklayabilecekleri, seyredebilecekleri, bisiklet sürebilecekleri bir mekan olarak planlıyoruz. O nedenle oraya soyunma kabini, duş alma yerleri yapılırsa zorlaşır. Ancak Yenimahalle’de ortaya çıkan 1 km’lik sahil o ihtiyacı karşılayabilir. Bizim de arzumuz oranın bir plaj olarak düzenlenerek halkın hizmete sunulması. Bu konuda arkadaşlarımız çalışacak. Yeni oluştu o alan. Orada bizim yapacağımız bir çalışma daha var. Oradan derelerin alınıp uzatılması lazım ki o alanda sorunla karşılaşmayalım. O alanda çalışma yapılıp, Yenimahalle’de ki sahili vatandaşlarımızın plaj olarak kullanabilecekleri alan olacak.

Kadınlar Haliyle ilgili biz burayı yıktığımızda 3 tip esnaf vardı. Bir tanesi üretici kadınlar, sebze meyve satan ve bir tanesi de şarküteri mantığı ile satan esnaf vardı. Onların hepsine geçici yerler yaptık. Onların mağdur olmaması önemliydi. Bir kısmı kendileri yaptı, bir kısmını biz yaptık. Bu geçici yer olduğunu baştan beri üstüne basa basa söylüyoruz. Hiç kimsenin beklenti içine girmemesi lazım. Oralar bizim şehrin tarihi mekanları aynı zamanda. Hep beraber gördük oradaki kazı çalışmalarını.

Şu anki terminalin bulunduğu alan kıymetli bir alan. Bu alana ilginin olması makul ve memnuniyet verici. Elbette bu kadar büyük yatırımları yaparken ciddi kaynak kullanıyoruz. Ekonomik durum ortadayken, bazı yerleri satma gibi bir çalışmamız oluyor.

önemli olan bu sattığımız yerlerin şehre nasıl katkı yapacağı, oradan elde edilen gelirin nasıl kullanılacağı. O mevcut otogar alanını değerlendirme gibi niyetimiz var. Orayla ilgili rayiç bedel çalışması yaptırıyoruz. Orada imar değişikliği yapmıyoruz. Orada var olan İmar Bizden önce yapıldı. Emsali belli, İmar’ı belli. Orayı satalım da adam ne yaparsa yapsın gibi yaklaşımla değerlendirmeyiz. Bu şehrimize verdiğimiz değerle uyum düşmez.

Oraya talip olacakların projelerini önceden görüp onay vermemiz lazım.

Mevcut otogar inşaatı ile dönüşümü başlattık ama 19 dönümlük mevcut alanında orada yapılacak projeyle o bölgenin dönüşümüne katkı yapması lazım.

Dolayasıyla bir taraftan orayı arsa olarak satmak istiyoruz ama bir taraftan orada yapılacak projeyi görüp onaylama durumumuz var.

o nedenle tekliflere açığız. Orası 800 bin Trabzonlunun ortak mülkiyeti. Orayı şeffaf bir şekilde değerine uygun şekilde Resmi Gazete dahil ulusal ve yerel bütün gazetelerde ilanını yapacak şekilde arzu eden herkesin teklif verecek şekilde satışını gerçekleştirmek istiyoruz.

Şu anda rayiç bedel çalışması yapıyoruz. 1 hafta 10 güne biter. Ondan sonra ihale sürecine girer eylül gibi

Çok büyük çalışmalarımız var, bunların finansmanının da sağlanması lazım.

İnşallah Suudlar gelirler öyle bir beklenti var. 20 yıllık birikim var. Biz turizm altyapısıyla alakalı çalışmalarımız sürüyor. Uzungöl ile ilgili bir projemiz var. Göl bölgesinin temizlenmesi, otopark gibi büyük bir proje için aylarca uğraştık. TOKİ Başkanımız ihale günü aldık dedi. Sümela bölgesinde otopark çalışmaları ve sistemi biliyorsunuz. Güzel dokunuşlar yaptık. Orada çok güzel tesisler yaptık. Uzungöl’de de bir işletmemiz var. Trabzon’da turizm destinasyonlarında büyükşehir olarak olmaya çalışıyoruz. Turizm Konusunda esnafızın da dikkatli olması gerekiyor. Fiyat konusunda şikayetler alıyoruz. Burada çözüm barkodlu menü sistemi olması lazım. Barkodu okutuyorsunuz uygulamada fiyat çıkıyor. Bunu Trabzon’da turizme hizmet eden yerlere koyalım. Bu şekilde denetimi daha kolay olur diye düşünüyorum. Bir yer Turizm anlamında yol alması uzun sürüyor . Tek elden turizm yönet,ilmesi yönünde bir kurul kurduk. Bu sorunları gittikçe azaltarak inşallah devam edeceğiz.

Kostaki konağı işi uzadı ve canımızı da sıkmaya başladı. İhale de sorunlar yaşadı. İnşallah orayı bitirip hizmete almamız lazım. Bizim yetki alanımıza girmiyor diye bişey yok. Büyükşehir belediyesi bu şehrin sahibidir.

PTT önündeki dolmuşlar yoğunlatı. Karagöz meydanında depıolama ve kalkış ve yolcu indirme bindirme merkezi yapabilir miyiz diye bakıyoruz. Faroz projesinde cami etrafında da dpolama alanı oluşturmaya çalışıyoruz.

Gündemimizde teleferik yok. Ama Boztepe’yi daha güzel bir hale getirmeyi düşünüyoruz. Ama şuanda teleferik ile alakalı bir durum yok.

Raylı sistem ile alakalı Ulaşım master planı konusunda Bakanlıktan onay bekliyoruz. Onaylandığında içinde hafif raylı da var. Hafif raylıyı etap etap hayata geçirmek iççin harekete geçeceğiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber