Başkan Mustafa Bıyık Haber61’e konuştu! “Ben uzlaşıdan yanayım kavgadan değil”

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’tan Haber61’e özel açıklamalar.

Başkan Mustafa Bıyık Haber61’e konuştu! “Ben uzlaşıdan yanayım kavgadan değil”

Haber61 - Özel Röportaj

Trabzon’un Yomra Belediyesi ile ilçede bulunan Avrasya üniversitesi arasında yaşanan arazi tartışması sürüyor. Yomra yerleşkesi arazisi üzerinde süren tartışmada henüz anlaşma sağlanmış değil. Yomra belediyesi üniversitenin araziden çıkmasını isterken, Üniversite yönetimi yargının vereceği kararın beklenilmesi yönünde açıklama yapmıştı.

Haber61’den Levent Ustabaşı, Yomra Belediyesi ile Avrasya Üniversitesi arasında süren arazi tartışmalarını konunun tarafı olan Yomra Belediye Başkanı Mutafa Bıyık’a sordu.

Avrasya Üniversitesi ile 46 dönümlük bir arazi üzerinde bir tartışma yaşanıyor bize tam olarak ne olduğunu anlatabilir misiniz?

Öncelikle vatandaşlarımıza doğru bilgiyi verme noktasında bize bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Sürecin tamamını vatandaşın ve bütün kamuoyunun karşısında her şeyden haberdar ederek yönettik. Şunu beyan etmek istiyorum ki Avrasya Üniversitesi tarafı bizi üniversiteye karşıymışız gibi bir algı oluşturuyor.

Ama tarihin sayfalarına baktıklarında bizim kuruluş günü organizasyonlarında ve kokteyllerinde benim olduğumu görecekler. Bunu üniversitenin mütevelli heyeti için de söylüyorum. Ben de fotoğrafları vardır isterlerse kendilerine verebilirim. Avrasya Üniversitesi ile bir sorunumuz yok bunu her fırsatta söylüyoruz. Peki süreç neden bu noktaya geldi?

Seçim vaatlerinde böyle bir şey yoktu neden gündeme getirdiler dediler. Bizim seçim sonrasındaki dönemde elimizde bu bombayı canlı olarak bulmuş olduk. Seçim sonrası belediyemize gelen bir müfettişin, burada yapılan tahsisin usulsüzlüğünü bize bildirmesi ve bu tahsisin iptal edilmesini belirtmesinin ardından biz de bu tahsisi iptal ettik.

Bu mahkemenin vermiş olduğu bir karardır. Ben mahkemenin vermiş olduğu karara karşı durabilecek bir durumda değilim. Tahsisin iptalinden sonra ben de geri istedim. Yazılı olarak kendilerinden belediyeye devrini istedim.

Eski Başkan İbrahim Sağıroğlu zamanında yapılan tahsiste bir usulsüzlük mü tespit ettiniz?

Daha net anlatayım. 2013 yılında o günkü belediye meclisi toplanmış, 46 dönüm bir araziyi Üniversiteye ücretsiz ve süresiz bir şekilde tahsis etmiş. Sonra 2015 yılında Yomra’da birkaç vatandaş bu konuyu mahkemeye taşımışlar. 2017 yılında mahkeme bu tahsisin hukuksuz olduğuna karar vermiş. Tahsisi iptal et demiş ve halka açık olmak kaydıyla diye tekrar tahsis etmiş. Vatandaş yine mahkemeye vermiş, yerel mahkeme yine tahsisin hukuksuz olduğuna karar vermiş. Sonra Avrasya Üniversitesi ve Yomra Belediyesi bu kararı istinaf Mahkemesine götürmüş, İstinaf Mahkemesi de Yerel Mahkemenin vermiş olduğu kararı onamış.

Burada hukuku bekleyelim diye bir söylem var. Hukuk zaten kararını vermiş. İki sefer üstü üste 'bu arazi Yomra Belediyesi’ne aittir' kararı vermiş. Bu arada biz defalarca kendileri ile bir araya geldik. Ben hep çözüm önerileri ile gittim karşılarına. En son çözüm önerimde ise şunu beyan ettim “Biz burada bu 40 dönümlük alanın 10 dönümünü Avrasya Üniversitesi kullansın, 30 dönümünü de Yomra halkın kullansın. Bu araziyi Üniversite terk etsin diye bir anlayışımız hiç olmadı. Halkın kullandığı alanı da üniversite öğrencisi kullansın. Ama üniversite yönetimi hiçbir zaman “39’u bizim 1 dönümü sizin olsun” gibi bir teklifle dahi gelmediler bize. Bir müzakere sürecimiz gibi süreç vardı ve bu uzun süre sürdü.

YÖK YÖNETİMİNE KARGOLAYACAĞIM

Burada bize Yomra halkının desteği var. Şu anda Yomra’nın %90’ı bizim haklılığınızı biliyor. Elimdeki dosya Avrasya Üniversitesine ait Hukuki süreçlerin oluşturduğu bir dosya. Ben bunu oluşturdum, 15’er fotokopisini çektim. Bunları bütün YÖK yönetimine kargolayacağım. Bu dosyada bütün süreç var, yazışmalar, mahkeme kararları var.

DİĞER İLLERDE BÖYLE TAHSİSLER OLDU MU?

Araştırdığım kadarıyla olmamış. Bu arazi denizden dolgu olduğu için bu arazilerin kiralanması, tahsis edilmesi ve satılması uygun değil. Hukuk diyor ki “Deniz tarafından doldurulması nedeniyle bu alanların kiralanması, satılması ve tahsisi uygun değildir.” Yani şunu demek istiyor; Belediye bunu halka açık bir şekilde kullanacaktır. Çok net bir karar var ortada. Onlar ise hala hukuki süreç diyorlar. Hukuki süreç bu şekilde 10 yıl da sürer 20 yıl da sürer. Mahkeme hiçbir zaman burası Yomra Belediyesi’ne ait değildir demiyor. Yomra halkının olduğu da aşikardır. Sonuçta bu arazi benim değildir. Yomra halkı derse ki verelim Avrasya üniversitesine, verelim. Levent Ustabaşı'na verelim derlerse, verelim. Ben onların temsilcisiyim sonuçta.

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ “BİZ BURAYA 3-4 MİLYON LİRA PARA HARCADIK” DİYOR. BUNA NE DİYORSUNUZ?

İnsan üzülüyor tabi sonuçta burası bir eğitim kurumu. Biz bunlara burayı 7 gün içerisinde terk edin dediğimiz zaman, bana bir yazı gönderdiler. Diyor ki “Biz bu araziye 30 Milyon Lira masraf ettik. Bu araziyi bizden alırsanız, biz burayı kapatır 30 Milyon Lirayı da sizden alırız” Ben de “Buraya ne yaptınız da 30 Milyon TL masraf yaptınız?” dedim. Daha sonra bir mahkeme kararı çıkartmışlar ve bu kararda yaptıkları masraflar toplamda 4 Milyon Lira çıkmış. Nerede 30 Milyon’un 26 Milyon'u? 5’inci ayda beni 30 Milyonu senden alırız diye tehdit ediyordun. Şimdi 4 Milyon diyorsunuz. Vereyim 4 Milyonunuzu çıkın o zaman.

YANİ YİNE AVRASYA MI KENDİNİ YALANLAMIŞ OLDU?

Peki bu 4 Milyon lira ile ne yapılmış? Asfalt yol demişler 7 bin metrekare. Büyükşehir Belediyesi tarafından Yomra Belediyesi tarafından dökülmüş ya da yeşil alan yapılmış burasının peyzaj çalışmasını da Trabzon Belediyesi yaptı. Trabzon Belediyesi ekiplerinin yaptığını bütün Yomra halkı biliyor. Üzerinde Trabzon Belediyesi yazan insanlar tarafından yapıldı. 4 Milyon lira bunun içerisine totem yazılmış 2 adet 250 bin TL. O zaman al totemini...

Ben kendime totem yaptıramayacak acizlikte değilim ama sorun o değil, sorun belediyede bizi bu yazılarla, tehditlerle yıldırma mücadelesidir. 30 Milyon lira da olsa 4 Milyon lira da olsa para Yomra halkının parasıdır. Kimden para istiyorsun? Yomra Belediyesi'nden. Yomra Belediyesi bu parayı nasıl ödeyecek sana. Yomra halkına harcayacak olduğu yatırımdan kesip de verecek. Kimin parasını kimden istiyorsun? Şimdi burada şöyle bir durum oldu. Yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali derler bizim atalarımız. Bütün bunlara rağmen ön yargım olmaksızın ben Avrasya Üniversitesi ile oturup müzakere edilip bu sürecin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi tarafında olduğumu aylardır beyan ediyorum. Sizin oturduğunuz koltukta temsilciler defalarca oturup bana söz verdiler bizim toplumumuzda söz ağızdan çıkar bir söz verdiğin zaman gereğini yapacaksın ya bu sözünü gidip yaptıracaksın ya da orada durmayacaksın. Belediye Başkanı makamında sözü verip de üniversiteye gidip de o tarafa yatmayacaksın yani biz burada defalarca sabır dedik düzelecek dedik ve nihayetinde bu noktaya kadar geldik.

PEKİ SİZ NE İSTİYORSUNUZ?

Biz diyoruz ki bu alanı halk kullansın Avrasya Üniversitesi de kullansın. İstanbul’da birçok üniversite var, bugün apartman dairesinde üniversite yapan kurumlar var burada 5 dönüm, 10 dönüm arazi Avrasya Üniversitesi'ne fazlasıyla yetebilecek bir arazidir. Burada zaten günlük öğrenci eğitim gören öğrenci sayısı toplamda baktığınız zaman günlük ortalamada 500’ü geçmez yani toplamda 1500 veya 2000 öğrencisi vardır. Ama bunlar bir teknik lise gibi aynı anda gelmiyor. Bazı öğrenciler Salı günü geliyor, bazıları ise Çarşamba günü geliyor. Şimdi biz diyoruz ki bu alanda üniversite kendi hayatını idame ettirecek kadar alanı Yomra halkından müsaade isteyelim onlara verelim, geri kalan alanı da halka açalım. Burada şartımız halka açmış olduğumuz alanı da öğrenci kullansın. Bizim öyle bir zorunluluğumuz yok.

Ben şunu isterdim Avrasya Üniversitesinden, bu üniversitenin kurulmasına Yomra halkı destek olmuş, bu araziyi ona vermiş 7 yıl içinde bedava kullanmış, bugün bu üniversite çeşitli yerlerde yer almış, Yalıncak yerleşkesini almış, Trabzon yerleşkesini almış. Bugün kalkıp Ömer beyin şunu demesi lazım ‘ Ben Yomra halkına teşekkür ediyorum.’

Buranın halka kazandırılmasında destek olması lazımdı. Bende Ömer Yıldız’ın koluna girecektim çarşının bir ucundan diğer ucuna kadar gidecektim. Bu kurumların kavgasını da ortadan kaldıracaktım . Bu sürecin kapanmasında ben onun için bir faktördüm. Süreci en kolay geçebilecek olduğu kişilerden biri bendim.

KENDİSİYLE HİÇ GÖRÜŞMEDİNİZ Mİ?

Seçimden sonra bir kez görüştük.

O zaman geldi mi bu konu için?

Hayır, sadece nezaketen ziyarete gelmişti. Kendisi ile görüştüm ama şöyle bir durum oldu; ben seçimden sonra mahkeme kararlarını verdikten sonra rektör beyi aradım arattırdım kendisi ile görüşmek istediğimi beyan ettim. Bu konuyu isterse belediyede görüşebiliriz, belediyeye gelmek istemezse ben kendisiyle nerede isterse görüşebilirim dedim, bu konuyu konuşalım dedim. Rektör nezaket gösterip bu konuyu konuşmaya gelmek bile istemedi. Çıksın desin ki 'Belediye başkanı beni aratmadı böyle bir konuşma talep etmedi.'

Bu tartışma siyasi yanı yok değil mi?

Bu kavga da değil ben vatandaşımın hakkını arıyorum. 1 dakikada bitebilecek bir şeydir. Eğer siyasi bir yönü olsa ben bunu bitirmem uzatırım, 1 saniyede bitebilecek bir şeydir. Burada Ömer beyin gelip 'evet biz Yomra halkıyla veya Yomra Belediyesi ile uzlaşmamız lazım' demesine bağlıdır.

Özel Üniversite Yomra’ya değer katmıştır, bu olumlu düşünceyle hareket ederseniz doğru olmaz mı?

Bir çok şey yapılabilir, bizim orada yapılaşma gibi bir düşüncemiz yok. Bbirine kiraya verme gibi bir düşüncemiz yok, şansımız yok zaten yasal değil burada tek bir düşüncemiz var. Burasının halkla kullanılması, burada bir sosyal alan yapılırken sosyal alana öğrencinin de katılacağı bir alan olsun. Bugün Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bir sürü sivil vatandaş gidiyor öğrenci ile iç içe oturup yemek yiyip oturabiliyor. Burada da olmaması için bir sebep yok. Şöyle bir şey var; Avrasya Üniversitesi Yomra sınırları içerisinde 2 tane yerleşkesi var. Ben onlara zamanında şunu söyledim; "Bu masada oturduğumuzda sorunlarımızı aynı anda çözelim. Bizim bu sorunların toplamını çözmüş olmamız lazım veya Yomra Belediyesi ile Avrasya Üniversitesi barışık bir biçimde yaşaması lazım. Biz birbirimizi destekleyecek bir kurumuz sadece Avrasya Üniversitesi değil benim için açılacak olan mobilyacı da lokantacı da değerlidir. Sorunları birlikte çözüp yaşayabilmemiz lazım ama şunu da söylüyorum Avrasya Üniversitesi Yomra’da 2010 yılında kuruldu, 2013 yılında tahsis edildi. Yomra’nın tarihi 100 yıl biz bu 92 yılda Avrasya Üniversitesi olmadan yaşadık. Yani 'ben olmazsam Yomra olmaz' gibi bir bakış açısını millete empoze etmeye çalışması da çok manidardır. Bizim bütün hayatımız Avrasya Üniversitesi'nden ibaret değildir, burada olmasından mutluluk duyarız .

Üniversiteyi buradan taşıyacağım dediler mi?

Bu bir tehdit dilidir. Üniversiteyi buradan taşıyın diye bir talebim olmadı. Haber yolluyor (Ömer Yıldız) 'taşırım üniversiteyi buradan, Yomra halkının önüne atarım. Belediye başkanı kovduğu için üniversite buradan gitti' gibi bir algı yaratılarak bizim zor durumda kalmamız için bir mücadele var. Bu doğru değil.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber