Başkan Gümrükçüoğlu A'dan Z'ye herşeyi anlattı

Başkan Gümrükçüoğlu basın toplantısı düzenledi.

Başkan Gümrükçüoğlu A'dan Z'ye herşeyi anlattı

Haber61 - Haber Servisi -

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu basın toplantısı düzenledi. Gümrükçüoğlu toplantıda bugüne kadar yapılanları ve yapılacak projeleri anlattı.

BASIN TOPLANTISININ TEKRARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

İşte toplantıdan satır başları:

Trabzon’un ve ülkenin hizmetine açılması nasip oldu. Trabzon botanik sadece Trabzon'un değil ülkeye bir kazanç olacaktır. Bu botaniğin fazla botaniğini herkesle paylaşmayı düşünüyoruz. Bu yatırım 11 milyon bir maliyetle gerçekleştirilmiştir. Botanik park değil betonik park cümlelerini duyuyoruz. Gelip ağaç sayısına bakmalarını istiyoruz.

RAYLI SİSTEM

Hafif raylı sistemin proje çalışmaları sonuçlandırıldı. Proje çalışamalarının 3 Milyon maliyeti olmuştur. O günün koşullarında 3 milyon tutmaktaydı. Başka şehirlerde daha küçük projeler daha fazla tutmuştur. Hafif raylı sistem Akyazı ana istasyondan Akçaabat Akçaakale,diğer taraftan üniversite ve havaalanına ulaşmaktadır. İlk başka Akyazı’dan Meydan ve Havaalanına uzanacak 1. bölüm ulaştırma bakanlığına iletilmiştir. Bizzat bakana ulaşmıştır. Bizim yaptığımız ilk hesaplamaya göre ilk etap 800 bin ve 1 Milyon gibi bir ücrete mal olacaktır. Bunu ulaştırma bakanlığımız gerçekleşitirdiğinde 30 yıl boyunca taksit taksit ödemeye razıyız.

Şehrin tüm vatandaşlarının kullanım alışkanlığını kazandığında çok iyi bir ulaşım hattı olacak. Bu hat ile Havaalnından akyazıya 40 dakikada gidilecek. Bu şehrin trafiğinin rahatlaması için çok önemli bir adımdır.

Akyazı'da Havaalanına kadar olacak projenin yapımı 800 Milyon ile 1 milyar arasında bir ücrete tabi olacaktır. Bunu ulaştırma bakanlığımız gerçekleştirdiğinde 30 yıl boyunca taksit taksit ödemeye razıyız.

Şehrin tüm vatandaşlarının kullanım alışkanlığını kazandığında çok iyi bir ulaşım hattı olacak. Bu hat ile Havaalanından akyazıya 40 dakikada gidilecek. Bu şehrin trafiğinin rahatlaması için çok önemli bir adımdır.

Kanuni Bulvarı

Kanuni Bulvarı durdu söylemlerinin cevabını Başkan Erdoğan verdi. Tamamlanması için gerekenlerin yapılmasını söyledi ve Bakanımız Cahit Turhan'a da gerekli bilgileri söyledi. Beşirli'den Karşıyaka'ya kadar ulaşan ve toplamda 24 km mesafesi olan 9 çift tüp tüneliyle 14 tane köprülü kavşağıyla 8 hemzemin geçidiyle bu engebeli şehri dantel gibi örecek yapının çalışmaları sürmektedir. Trafiğin böylece rahatlayacağı projeyi yakından da takip etmekteyiz.

18 uygulamasıyla ilgili Boztepe'de yaşanan sorunla ilgili sorular olabilir, ancak onlarla ilgili mal sahipleriyle yapılan görüşmelerle sonuca ulaşacaktır.

ASFALT ÇALIŞMALARI

Şehrin yollarında sürekli olarak çalışılıyor. 21.950 yol ağımız var. 81 ilden daha çok. Yol demek medeniyet demektir. Biz büyükşehir olduğumuzdan beri 1 Milyon 300 bin ton asfalt gerçekleştirdik. Bunu ilk 4 yılda yaptık. Bu Trabzon tarihinin cumhuriyet dönemindeki en büyük hedefidir. Yıl sonuna kadar 400 bin ton daha yapacağız. Köy, mahalle, ilçe ayrımı göstermeksizin çalıştık. 4.5 yılda 80 bin kamyon 20şer tonluk asfaltlarıyla birlikte bu şehrin hizmetine sunuldu.

DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI

2009'da göreve geldiğimde doğalgaz adımı atılmamıştı. O gün başladık ve bugün toplamda 98 bin ünitenin önüne gelmiş bulunmaktadır. Zaten hedef de 120 bin ünitedir. Halkımızdan isteğimizde aboneliklerini yapmalarıdır. Nihayeten kullanımda yapılacak masrafları odun kömüre göre geri alacakları da ortadadır. Biz vatandaşlara cezai uygulama yapmayız ama aboneliklerin yapılması gerekiyor. Şuan 70196 abone bulunmaktadır. Yani yüzde 60 civarındadır. Vakfıkebir Beşikdüzü 2019 da başlayacak ve diğer ilçelerimizde de çalışmalar sürmektedir. Doğalgaz hatlarının gerçekleştirilmesi sonrası asfalt çalışmalarını da üstlenerek büyük bir

Meydan'ın kentsel dönüşümünde 3. Etabında Meydan'da açık otoparkın olduğu yer , 400 araçlık yer altında olacak bir otopark olacak. Tarihi bir görünüme sahip olacak. İhaleyle yap işlet devret modeliyle kullanılacak.

Sahilde yapılan cami hakkında yaşanan tartışmalara ilişkin;

Protokol camisi diyorlar. Protokol camisi diye bir şey olur mu. Cami Müslümanların camisidir, şehrin camisidir. Peki amaç ne? Bu kadim şehir maneviyatına sahip çıkmaya devam edecektir. Daha büyükşehir olmamışken 2011'de sahilde bir cami yapılması için mecliste adımlar atılmıştır. 2013 yılında yapılan kanuni değişiklikle şehre kazandırılacaktır, etrafı da aynı tarzda düzenlenmesine karar verilmiştir. Bu caminin yapılması tamamen büyükşehir belediyesine aittir. Halk adına büyükşehir belediyesidir.

YENİDEN ADAY OLACAK MI?

Onu Allah bilir. Şahsıma ait siyasi anlayışım gereği geçmişte "Ben bu koltuğa talibim" diye öteye beriye zıplamadım. Ben Trabzon evladıyım. Ben buraya gelirken bu şehre hizmet etmek istedim. Başka gayem yoktu. Bu şehre ve vatana da her alanda hizmet etmeye hazırım.

Gülcemal Projesi

Vatandaşlarımızın her önerisini önemsiyoruz. Şuan orda 2. Tahkimatı yapıyoruz. Henüz burada kesinleşmiş bir tasarım yok. Burada en önemli amaç şehir plajları oluşturmak. Burada atık sular var diyebilirsiniz. Ancak bunun da projesi 2015'te tamamlandı. Finansmanı bekleniyor. İlk tasarımımızda da ilgili şehir plajları vardı.

TOPLAM BORÇ

Hiçbir ilçeye borç bırakmadım. Merkez ilçesi dahil olmak üzere hiç biryere borç bırakmadık. Toplamda 400 Milyonu aşkın borçla kurulduk. Şuanki son borç durumu; kurulurken olan 250 milyon , Su kanalizasyon işlerinin 230 milyon borçla birlikte toplam 504 Milyon TL borcu bulunmaktadır.

Maraş caddesini çok uzun süren çalışmalar sonucunda tek yön haline getirdik. Yüzde 70 oranında özel araçların sağa sola park etmeleri nedeniyle bu sıkışıklık oluşmaktadır. Minibüslerin de bazen sayılarını aşmaları da neden olmaktadır.  Bir çok otopark yaptık. Kanuni Bulvarı da önemli bir çözüm olacaktır.

TRABZON İÇİN OLMAZSA OLMAZLAR

Trabzon’un 1. İşi Havalimanıdır. Havalimanında pist uzatılması falan gibi çözülemez. Havalimanının yenilenmesi gerekmektedir. Trabzon Havalimanının, Ordu Giresun ve Rize’de olduğu gibi denize dolgu alanı olarak yapılmalıdır. Bu şarttır.  Meclis başkanımıza yüzsüzlük ederek söyledim; Bana bırakın ben dolgu alanını yapayım havalimanını yapayım, yenilenmesinden daha fazla kar ederim.

2. Endüstri yatırım adası

3 güney çevre yolu: Bizim elimizdeki proje, Çağlayan’dan başlıyor, Kaşüstünde mezarlıkta bitiyor. Biz ne yaptık, projeyi yeniden yapılandırılması için istekte bulunduk. Giresun il sınırından Rize il sınırına kadar. Transit çıkışların Trabzon trafiğini etkilememesi için

4. TYTüzyılın hayali demiryolu; Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkü ederiz. İhalesi yapıldı, projesi yapılsın yeter.

5. Fındığın verimli üretimi; Dönüm başına 60-70 kg alıyoruz biz. İtalyan bir dönümde 250 kg alıyor.

6. Bölge turizminin yeni ve sistemli bir programla dizayn edilmesi

7. 3 su sisteminin birlikte tamamlanması

8. Katı atık tesisi

9. Pazarkapı nın şehre kazandırılması.

Son olarak dünyanın yaşanabilir 20 şehri arasına böylelikle girebiliriz.

Beşirli yürüyüş yolundaki atık sunun kokusu oluyor. Yağmur suyu, atık suyu, şehrin su içme projesinin finansmanını bulduğumuzda o koku ortadan kalkar.

Cami inşaatı için kesin tarih verilemiyor. Bununla ilgili bir dernek vardır ve finansmanı bu şekilde sağlanmaktadır.

Otobüslere zam yapmayacağım ve sayılarını arttıracağım.

HES projelerinde onaylarını önceden almışların dışında katiyetle HES’e geçit vermedim vermeyeceğim de. Zaten yeteri kadar yapılmış. Büyükşehir olduktan sonra yetkiyi aldıktan sonra onayı almışların dışında kesinlikle izin vermedim. HES’lerin Türkiye enerjisine en fazla katkısı yüzde 16-17’dir.

Basın yayın gözümde çok kıymetli. Yeter ki insan haklarına dikkat edilsin. Yanlış gördüğüme yazılı cevap verdim. İnatla karşılaşınca da hukuki yollara başvurdum.

Millet Projesi ne zaman başlayacak

Ankara’da Çevre ve şehircilik bakanıyla görüştüm. Projeyle bizzat ilgileniyor. Muhtemelken Kasım ayında proje biterse ardından hemen başlayacak. Şehrin bir akciğeri olacak projedir. Alanlarımız bütün milletindir. Şehir akciğerleri oluşturalım, şehrin buluştuğu yerler ihtisas edelim. Bu arada futbol alanlarını unutuyor değiliz. Akyazı’nın yanındaki alanlar için gerekli görüşmelere başladım. Celil Hekmimoğlu ile birlikte 10 Milyonluk bir tesis yapması, tüm amatör kulüplerin çalışabileceği bir yatırım için proje imzaladım.  Yeter ki gençler spor yapsın.

Hüseyin Avni Aker Stadı’nın olduğu bölgede yapılacak ilk hazırlanan projede bir stad inşaatı yoktu. O projede Cumhurbaşkanımızın düzeltmek istediği bazı yerler olmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
34 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber