Başkan Gümrükçüoğlu 4 yıllık çalışmalarını anlattı

Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 4 yılını değerlendirdi.

Başkan Gümrükçüoğlu 4 yıllık çalışmalarını anlattı

Haber61 - Haber Servisi - Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu görevdeki 4 yılını değerlendirdi. 


HABER61 TV'Yİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN


Sabah 09.30'da basın mensuplarını eski belediye binasında ağırlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, restore edilen belediye binasını gezdirdi. Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Gümrükçüoğlu şunları söyledi: "Bu bina tarihindeki aslında uygun olarak büyük gayretle restorasyona tabi tutuldu. Başladığımızda 4500 metrekarelik bir meydan parkına sıkışmıştı ve masa sandalyeden geçilmiyordu. Kültür aksı gerçekleştirildi. Trafik doğu batı yönünde seyrederken tanjant köprü altından yönlendirildi.  Buranın 24 saat yaşayan bir alan olmasını sağladık."

MEYDAN PARKINA BÜYÜK EMEK HARCANDI

Meydan Parkı çalışmalarını yerinde anlatan Gümrükçüoğlu fotoğraflarla eski ve yeni halini kıyasladı. Eski halinin dağınık yapıda olduğunu ve trafiğin içinde boğulduğunu söyleyen Gümrükçüoğlu, “Şimdiki haliyle gençlerimizin, yaşlılarımızın gezdiği bir alan oldu. Büyük emek ve zaman verilerek bu halka layık hale getirilmiştir. Meydan Parkı 3. Etabında otopark oluşturulacak. Burası gerçek bir yaşam alanına dönüşerek geleceğe kazandırılacak. İlk etabında 1 500 metrekarelik alan 4500 metrekareye çıkartıldı. 2. etapta, tarihi bina eski mola oteli bu alanın tümü ve arkadaki tescilli bina olmak üzere toplam 3 bin metrekare yerin restore edilmesiyle kazandırıldı." dedi. 

ÇÖMLEKÇİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ SÜRÜYOR

Çömlekçi'de devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarını Başkan Gümrükçüoğlu şu şekilde aktardı: "Şehri seven ve saygı duyan birisi Çömlekçi kentsel dönüşümünden asla taviz vermez. Hatta zaman ve imkân geliştikçe tüm şehrin yapılaşma bozukluğunun olduğu her yerin yenilenmesi bu şehri seven herkesin vazgeçmeyeceği adımlardır. Geçenlerde şöyle bir olay yaşandı. Çömlekçi’de yıkım ekibi adamın duvarını yıktı, evi tehlikeye girdi diye basında bir haber çıkmıştı. Orada yıkımı yapılan yer parası ödenmiş yerdi. Meğer bitişikte oturanlar kendilerine duvar yapmamış, o yandaki binanın duvarından istifade etmişler. Satın alınan binayı yıkınca haliyle böyle bir şey yaşanmış oldu. kentsel dönüşümle birlikte bunların artık hiçbirisi yaşanmayacak. Çömlekçi kentsel dönüşümü yıkımların devam etmesiyle yoluna devam edecektir. Çömlekçinin dönüşümü 5 yıl veya daha fazlasını alabilir."


HAFİF RAYLI SİSTEMİN MASRAFI: 3 MİLYON TL

Trabzon'un yıllardır beklediği hafif raylı sistem projesi hakkında bilgi veren Gümrükçüoğlu, "3 milyon civarında masrafla raylı sistemin projesini tamamladık.  1. Uygulama projesi de hazır. Projeyi ikinci ve en sağlam yol olan Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Genel Müdürlüğü'ne devretme hazırlığındayız. Erzincan’da, Erzurum’da olduğu gibi yatırımlarına almalarını takip edeceğiz.. Hafif raylı sistemi şehkre kazandırma yolunda adımlar devam edecektir." diye konuştu. 

Başkan Gümrükçüoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü; 

4 yıl içinde Trabzon’da 1 milyon Tonu aşkın asfalt hizmetini gerçekleştirdik. Trabzon büyükşehir belediyesinin kendine ait arazisi yok. Bizim özel ve ayrı sınırlanmış bir hizmetimiz yoktur. Yol ağı en büyük hizmet alanı olduğundan dolayı en çok yol ağı olan Trabzon’dur. Buna rağmen 22 bin kilometre yol ağından 1 Milyon Ton Asfalt hizmeti Trabzon genelidir. İlçe belde, ana ve Tali yol ağı ayrımı yapmadan hizmetimizi yaptık. Daha çok aracın kullandığı yolların öncelikli olarak bakımı yapıldı. Bu hizmetlerin toplam tutarı 324 Milyon TL’dir. Diğer yeni Büyükşehir olmuş illerde Su Kanalizasyon idaresi il geneline tamamen yayılmamışken biz bütün ilçelerde hizmet vermeye başladık. Karakaya Barajı, Ortahisar ilçesinin tümünün altyapı çalışmaları ve Avrupa Birliği içme Suyu projesine başlandı.

TÜBİTAK HEYETİ TRABZON’A GELDİ

100. yıl parkının ön tarafından bilim merkezinin büyük bölümü tamamlandı. Ön protokol imzalandı ve TÜBİTAK gelerek araziyi inceledi. Onaylanması sonrasında projeye başlanacak. Dışı bizim tarafımızdan iç donanımı ise TÜBİTAK ile yapılacak.

TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK PROJELERDEN

Hayvan barınağımız Türkiye’nin en büyük projelerinden biridir. Burada hayvanlarımızın bakımları aşılarının yapılması kulak küpelerinin takılması ve tekrar doğaya kazanılmalarını sağlayacağız.

SADECE TRABZON YAPTI

14 yeni büyük şehir birden bire tüm il sınırları ile büyükşehir olurken önceki büyükşehirlerde çıkan yasa ile aynı statüye geçtiler. 14 Büyükşehirden sadece Trabzon Büyükşehir demek imar demeği gerçekleştirdi. Haziran 2015’te başladığımız imar işleri gece gündüz çalıştı. Her imar planının eksiği olabilir. Bunların yasal süresi var. İmar konusunda ortak kararlar verilmiştir. İlçelerin görüşleri alınarak bunların yanında sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının görüşleri alınmıştır. Bu görüşmeler sonunda imar planları gerçekleştirildi. İmar planı hazırlandıktan sonra askıya çıktı. Askıda gelecek itirazlar değerlendirilir ve daha sonra bunlar düzeltilerek tekrar askıya çıkar. Yine şikayet eden varsa yargıya başvurabilir. Bir Büyükşehir’in Fen işlerinde, Su Kanalizasyon illerinde ve imar işlerinde ne yaptığı ortadadır.

DÜNYA TİRACET MERKEZİNİN DURUMU

Dünya Ticaret Merkezi vardı. Buranın büyük kısmı Büyükşehir’indi. Yönetim kurulu Başkanı bendim. İki kez ihaleye çıkıldı alan olmadı. Daha sonra Otel ve kongre merkezine başlandı. Sıkıntı çıktı karşımıza. Bunu anlatmadık. Hazine 140 Trilyon para ödeyeceksiniz dedi. Ben incelettim biz gerekli işlemlerimizi yaptık burayı bize vereceksiniz diye mücadele başlattık. Teknik olarak yerine getirilmişliğin yanında olan Bakanımızın da imzalaması ile beraber biz oranın sahibi olduk. Daha sonra Dubaili bir firmaya otel ve fuar merkezi yapılması konusunda verdik. Yapımı devam ediyor.  Sözleşmesi 49 yıllığına belli kira bedeli ile hazırladık.

HAFRİYAT KAMYONLARINA TAKİP SİSTEMİ

Hafriyat kamyonları bir yere hafriyat dökemez. Araç takip sistemimize dahil olmak zorundadır. Araç takip sistemi için bu yılsonuna kadar başkanlığımız alınacak olan belgelerden ücret almamaktadır. Hafriyat kamyonu Başkanlığımızdan izin belgesi alanlar var. Bunlara teşekkür ederken almayanlar da alsın yoksa döktürmeyeceğiz.

DEV MEZBAHANE YAPACAĞIZ

Yol haritamızda Tabakhane projesindeki Kadınlar hali, Dev mezbahane yaptırmamız var. Bunun yeri alındı. Beşirli Spor temalı park.

SÜMELA TELEFERİK İHALE AŞAMASINDA

Sümela Teleferik projesi ihale aşamasına geldi. Sümela’nın yapımı tamamlanınca yapılacak. Onaylarını aldık, ihale aşamasına geldi.

AVRASYA PAZARI NE OLACAK?

Avrasya Pazarı’nın yerine cami yapılacak. Orada çalışma sürüyor. Avrasya pazarındaki kardeşlerimiz ayda 60 tele olan kiralarını ödememişler. Bunların birikimi ile borç 1 Milyon 860 bin TL olmuş. Mahkemeye gidilmiş mahkeme tahliye demiş. Ne yapacağız? Ya burayı boşaltacaksınız yada bu parayı ödeyeceksiniz. Cemal Kamacı merkezinde onlara bir alan tahsis ederek onları buraya alacağız. Ama borçlarını ödeyecekler. Burada geçici olarak olacaklar. İtfaiyenin arkasında yer alan bölgede onlara yeni yerlerini yapacağız.  

MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK MI?

Benim atağım manevra olmaz. Ömrümde olmadı olmaz. Görevden alındı falan bunlar lafı güzaf. Ben demokrasiye insan haklarına vazifeye kıymet veririm. Bizim Cumhurbaşkanımızda Başbakanımız, Bakanlarımızda ve milletvekillerimizde bir aileyiz. Aile içinde bazı uygulama farklılıkları olabilir. Mutabakat olması gereken yapılır. Değil ben Türkiye’de kopartılan dedikoduların fuzuli laflar olduğuna inanıyorum. Bu bizim toplumumuza hiç yakışmıyor. Ben şuanda herhangi bir genel seçimle ilgili şahsi karar vermiş değilim. Ankara’ya bu akşam gideceğiz. Bir toplantı var. Gündemini bilmiyorum. 50 Kişiyiz. Bu konunun seçime yönelik konuşulacağı kanaatinde değilim. Bir şey de sormadım. Orayı burayı İstihbar etmek gibi bir davranışım hiç olmadı. Daha sonrasını da Allah bilir. Yarın bile bir siyasi kararda erken de olabilir geç de olabilir. Siyasi bir tasarrufum olmamıştır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ABDULLAH GÜL’ÜN DURUMU

Onlar dünya görüşleri bakımından yol arkadaşıdırlar. Birbirlerine saygılıdırlar. Ömrünü Bu memleketin birliği beraberliği ahlakı maneviyatı, ekonomik olarak gelişmesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olması konusunda Bayrağının tekliği milletinin tek bir millet olması için ömrünü vermiş olan Bir Sayın Recep Tayyip Erdoğan var.  Bu milletin Eecep Tayyip Erdoğan’ı devlet başkanı seçeceğine inanıyorum. Sayın Abdullah gülle böyle bir yarışın olmayacağını düşünüyorum.

ARAKLI TAŞÖNÜ ÇÖP TESİSİ

Herkesin düşüncesine saygımız var. Bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bilim ne gerektiriyorsa onu yapacağız. Vatandaşlarımızla toplantılarımı yapıp gerçeklik ne ise onu yapmaya devam edeceğiz. Tesis olarak yapılacak olan çöp tesisi değil, Enerji tesisidir. Gelen çöp tamamen sadece yüzde 10’u kalmış olacak. Hatta biz onları yollarda kullanacağız. Orada düzenli depolama katiyen olmayacaktır. Her zaman ciddiyetle bizim tarafımızdan ele alınmıştır.

YAPTIĞIM İSTİNAT DUVARLARINDAN SORUMLUYUM

Ben yaptığım istinat duvarlarından sorumluyum. İnşaatçı yaptığı duvarın bütün hesaplarını iyi yapması vazifesi. Yapı kontrollerin bunları kontrol etmesi lazım. Bunlar işlerini yapmıyorsa mahkeme önünde hesap verirler. 16 Trilyonluk yaptığım istinat duvarlarının sorumlusu benim. Yapılacak ve alınacak ayrı bir önlem yoktur. Bütün Türkiye’de inşaat ruhsatını ilçe belediyeler verir. Ben vermiyorum. Ruhsatı veren belediye kimse sorumludur. Diğeri de inşaatın yapı kontrol görevlisi kimse o sorumludur.  

KANUNİ BULVARI C18 SIKINTISI

Kanuni Bulvarında 4 mahallemizi ilgilendiren bir 18 uygulaması yapıldı. Bir toplantı yaptık. Bu toplantıda birçok projeler konuşuldu. Kanuni Bulvarı da havaalanına ek pistte konuşuldu. Kanuni Bulvarı ile söylenen bir kuruş daha kamulaştırma imkanı yok. 18 uygulaması yapın. Bu yerde yapmanız şarttır dedi. Karayolları Genel Müdürlüğü bize protokolünü gönderdi ve imzaladık. Aslında mühendislik masraflarını da karayolları ödemeyi taahhüt etti. İl tarım Kurulunda 18 uygulaması kararlaştırıldı. Bu kurula üye bir sürü kişi var. TEMA vakfının bile temsilcisi var. Israrlarımıza rağmen 384 hektar alan verildi. Bu alan çok küçük dedik. 384 Hektar üzerinde çalışmak zorunda kaldık. Sıkıntı şöyle oldu. Arazisi başka köye düşen oldu.  İnsanlar yakındılar. Bizim 18 uygulama talebimizi Tarım kurulundan gönderdiğimiz de uygulayacak olan iki bakanlık var. İçişleri ve tarım Bakanlığı. Muhtemele 1218 hektarın tamamı buna katılmasa da toplamda 800-900 hektar tanımlı olsa da o alan içinde aynı maksadı hasıl edebiliriz. Bununla ilgili çalışmayı yaptık. Sıkıntı bu şekilde çözülebilir. Bakanlardan yardımcım randevularını istedi. Onlara izah edecek ve çözüm bu şekilde bulunacak. Vatandaşın mağduriyeti olmayacak.    


Devam ediyor...

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler