Başkan Genç 4 yılda yaptığı projeleri anlattı

Başkan Ahmet Metin Genç, projeleri anlattı.

Başkan Genç 4 yılda yaptığı projeleri anlattı

Haber61 - Haber Servisi 

Trabzon'un Ortahisar İlçesi Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç,görev yaptığı 4 yılı basın mensuplarına değerlendirdi.


Ahmet Metin Genç, basın toplantısı düzenleyerek, 4 yıl boyunca vaat ettiği, yapılan ve yapılamayan projeleri kamuoyuyla paylaştı. Trabzon ve Ortahisar’ın ihtiyaç ve sorunlarının kapsamlı şekilde masaya yatırıldığı toplantıda Başkan Genç konuşmasında şu konulara değindi:

Başkan Genç 4 yılda yaptığı projeleri anlattı
 
“Kazada hayatını kaybeden emniyet il müdür yardımcımız Ayhan Akduman’a rahmet ailesine ve emniyet camiamıza sabırlar diliyorum. Göreve geldiğimizde büyükşehir yapılanması neticesinde merkez ilçemizde kurulan ilçemizde görev aldığımız andan itibaren belediyecilik ilkelerimizi esas alarak bu kadim şehri daha yaşanabilir bir şehir olarak kazandırabilmek adına çok şeyler yaptık.

Bu şehrin kimliği adına insan odaklı çalışmalar yaparken bir yandan da mekan odaklı çalışmayla daha yaşanabilir şehir unvanına sahip olması adına belediyecilik anlayışımızı 5 temel ilke etrafında birleştirdik. 5 temel ilkemiz katılımcı belediyecilik anlayışı, kültürel belediyecilik, sosyal belediyecilik, çevre dostu belediyecilik ve hizmet belediyeciliğidir. Bu anlayışlarla beraber bir yönetim icra etmeye çalışırken insanımızdan seçim öneminde oy istersen samimi olarak göreve geldiğimizde şunları yapacağız bu nedenlerle sizin desteğimizi istiyoruz talebiyle ortaya çıkmıştık. 4. yılımızı ikmal ederken o zaman ne söylemişsek yapmayı düşündüğümüz çalışmalardan ne kadarını gerçekleştirdik ve gerçekleştiremedik samimiyetle arz edeceğim.

ŞEHRİN SAKİNLERİYLE BİRLİKTE YÖNETİYORUZ

Yetki bize verildi ve bu yetkiyle kendi irademizi yansıtalım anlayışından ziyade hep birlikte bu şehirde yaşıyoruz bu şehrin bütün kesimlerini iradeleri ortak kotada birleştirip yansıtalım anlayışında olduk. Her Cuma günü mahallelerimizi ziyaret ettik vatandaşlarımızı dinledik. Ortak irade için yeter çalışmalar elbette değil bunu zenginleştirmek adına başka valimiz olmak üzere Ortahisar’da tüm kamu kurum ve kuruluşları STK’larımız ve siyasi partilerimizle bir ahenk yakaladık. Eksileri artıları hep birlikte paylaşmaya çalıştık. 85 mahalleden oluşuyor Ortahisar ilçemiz. Bugün 332504 nüfusa sahip bir ilçeden bahsediyoruz. 17 kez de muhtarlarımızla bir araya geldik. Biz daha üst bir yapıda yerel yönetimden bu yerel yönetimin oluşturduğumuz muhtarlarımız çok önemli mesai arkadaşlarımızdır. 13 muhtarlık binamızı yağıp teslim ettik. 14 adedi de yapım aşamasında. 85 muhtarımızdan 3’ü bu süreçte vefat etti. Onları rahmetle anıyorum. Yine yerel buluşmalar çalışmamızı yaptık ve ondan da bir belediye başkanı olarak çok istifade ettim bunun tekrarı olmasını isterim. Bir yandan vakıflar kadın engelli dernekleri hemşeri dernekleri sendikalar turizm dernekleri spor kulüpleri iş adamları gibi her camiayla bir araya geldik. Şehrin sakini değil sahibi olunduğunu da bu toplantılarda hissetmesi ve iradeye katılım ve katkılarının alınmasıydı. Kent konseyi birimimiz var. katılımcı belediyecilik anlayışımızın gereği olarak projelerimizde söz verdiğimiz üzere Trabzon için bir projem var. meydandaki interaktif ekranlarımız büyükşehir desteğiyle mekan olarak yapıldı. 2015 yılında başlattık üniversitelere dönük olarak talep eden bütün kardeşlerimize ücretsiz kurs vererek 1490 öğrencinin üniversite öğrencisi olmasına katkı sağladık. Şu an 850 öğrencimiz kursiyer olarak hizmet alıyor. Bu yıl üniversite öğrencilerine 3 tane çorba çeşmesinin 1 tanesini üniversiteye koyacağız diğer 2 tanesini hastane önlerinde yapacağız.

Bu şehrin sanat kültür ve tarih şehri olduğunu her defasında ifade ederiz. Bu alanlarda daha gayret içinde olunmasını da ifade etmek istiyorum. Bu şehirde belediyecilik alanında bana göre kültür ve sanat adına daha kalıcı çalışmalar yapılması düşüncesindeyim. İş sadece imar etmekte değil diyerek işe koyulduk. Bu manada ciddi çalışmalar da yaptık. Kadınlar gençler engelliler için meslek edindirme kursları açtık, ülkemizin önde giden kültür sanat insanlarıyla vatandaşlarımızı buluşturulduk bu şehrin merkezini tanıtım adına İstanbul Ankara Almanya da şehrin kültürel öğelerini sergileyerek şehrin tanıtımına katkı sağladık 3 - 6 mayıs tarihlerinde Ankara’da olacağız. Ürgüp Ortahisar adaş belediyemiz, Kıbrıs iskele, İzmit gölcük ve ağrı Eleşkirt belediyemizle kardeşlik bağları kurduk. Bu çalışmalarla da geçen yıl Mardin Kızıltepe’de Trabzonumuzdan doğu güneydoğunun kaynaşması adına 8 buçuk ton hamsi götürdük ve 25 bin kişiyle müthiş bir paylaşımda bulunduk. Kızıltepe Trabzonsporlular derneğimiz var. 3581 tane üyesi var 38 kongre delegesiyle birlikte geldiler.

Başkan Genç 4 yılda yaptığı projeleri anlattı

TÜRK YILDIZLARI YİNE GELECEK

Yine altın çağda bilim sergisini sergiledik ve 43 bin 60 kişi ziyaret etti. 7. Ve 17. Yüzyıllarda bugünkü modern bilimin temeli Türk İslam bilginlerinin icatlarıyla gelişti. Neslin bu şuurda yetişmesi lazım.  Her şeyi batı yapar bir alırız anlayışında olmamalıyız. Bu işin temelinde bizim medeniyetimiz var.
Gökyüzündeki gururlarımız Türk yıldızlarımız müthiş bir gösteri yaptı. 150 bin i aşkın izleyici kitlesini pilot hemşerilerimiz söyledi bu senede davet ettik ve geçen sene duydukları mutlulukla birlikte yine 1 Temmuz 2018 tarihinde şehrimizin gökyüzünde dosta güven düşmana korku veren uçuşlarını yapacaklar.
Ortahisarda Hafza Sultan konağımızı devraldık ve çok güzel bir müze kurduk. Ayrıca unutmadan basın mensubu kardeşlerimize basın müzesi talebini değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Trabzon’un ve Türkiye tarihini burada vesika vesika sergiliyoruz. Açıldığı günden beri 40 bin ziyaretçi ağırladı. Trabzontarihmuzesi.com adresinden de ziyaret edilebilir. Öğrencilerimiz de temin edeilsin diye istedikleri vesikanın örneklerini almalarına imkân sağlıyoruz.

KANUNİ'Yİ TANITMAKTA YETERSİZ KALIYORUZ

Tüm Trabzon’u Kanuni bile tanıtmaya yeter ama bu konuda yetersiz kaldık. Bu şehirde doğuyor gençliği karakterini bu şehirde geçiyor ama 46 yıl hüküm süren Kanuni Sultan Süleyman’ın en önemli özelliği ismiyle müsemma Kanunidir, hukuk adamıdır. Avrupa’daki birçok ülkelerde kanuni en ön sıralardayken biz doğduğu şehirde yeteri kadar tanıtıldığını düşünmüyorum. Geçen günkü kanuni vakfı toplantısında derneğimizle 24-26 Nisan 1 Uluslararası kanuni sultan Süleyman sempozyumunu gerçekleştiriyoruz. Bu sempozyuma gelecek olan uluslararası ve ulusal bilim insanlarımızın yapacağı sunumların hem Trabzon’un tarihi hem Kanuni Sultan Süleyman adına kalıcı bir eser olacağını düşünüyorum.

Yukarıhisar sarayımızdaki kültür varlıkların ortaya çıkarılması ve şehrin turizmine katsı sağlaması projemizi biliyosunuz. KTÜ ile bir proje için çalışma yürütüyoruz. Evvela o kalenin etrafındaki alanların kamulaştırma ve rahabilitasyon sürecine tabi tutulması gerekiyor.

1 nolu Erdoğdu mahallemizde 1. Abdülhamit Han döneminde hamam vardı. Valimizden rica ettik.  Burayı bütün alanıyla Ortahisar belediyemize tahsis etti burayı da restore edip kazandıracağız.

KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİMİZ SÜRECEK

61 gece 61 film festivali çalışmalarını yapıyor ve eğitici tiyatro gösterileriyle birlikte öğrencilerimizle paylaştık. Bu projemizde yer alan İsrafil Köse kardeşimize Allahtan rahmet diliyorum ANADER ile birlikte icra edilen uluslararası film festivaline hem destek ve proje paydaşı olacağız. Kültürel belediyecilik ve sanata dair çalışmalarımıza önemli örnek, 1-7 Nisanda şehrimizde icra edilen devlet opera balesinin 2. Programının geleneksel hale getirdik. Geçen yıl başlattığımız devlet opera bale turnelerine Trabzonu da eklettik. Müthiş bir katılım oluyor. Bunun devamlılığının sağlanması lazım. Karadeniz müziklerini ilk kez beste yarışması belediyemiz öncülüğünde yapıldı. 37 müracaat oldu. Son 10 eseri bende izledim. Yarışmacılara ödüller verdik. Telif hakları belediyemize ait olarak bu eserleri TRT arşivine koymuş olduk. Belediyemiz öncülüğünde şehrimizde yaşayan Pakistan Suriye İran Afganistan ve şehrimizden çocuklarından oluşan 47 kişilik dostluk çocuk korusunu oluşturduk. 23 Nisanda saat 18.30. 19 civarında belediyemiz çok amaçlı salonunda sunum yapacaklar.

Kültür aksını oluşturmaya çalıştık. kale parktan Atapark’ta kültür yolu oluşturalım istedik. 1 . etabını tamamladığımız Kemeraltı sokak sağlıklaştırma projemizin 2. Ve 3. Etabını dahil olmak üzere bütün maliyeti kültür bakanlığınca üstlenildi.

Başkan Genç 4 yılda yaptığı projeleri anlattı

ORTAHİSAR GİRİŞLERİNE KAPI YAPACAĞIZ

Şehir giriş anıtlarımıza giriş kapılarına dönüştüreceğiz. Ortahisar sınırları dahlindeki üst geçit olarak gördüğümüz yerleri giriş kapısı moduna dönüştüreceğiz.

Hisaray projemizle birlikte Ortahisar belediyesinin 192 bakıma muhtaç ailesi ve 132 bakıma muhtaç kişilere bakım hizmeti veriliyor.

Kardeş aile projesini başlattık. Trabzon’da 7560 civarında resmi kayıtlı 125 aileye ulaştık ve bu ailelerle Trabzonlu hemşerilerimizi kardeş aile yaptık. Yakında bu projemizi icra edeceğiz. Sadece kumanya yardımı yapmayalım kardeş aile olalım onların kültürel irtibatlarında yardımcı olalım. Duyduğum güzel bir söz vardı,  “Ben türkçe öğretmeni olmak istiyorum” demişti Afgan ailenin 12 yaşındaki kızı. Onlar kendini Türkiye’de güvende hissediyorlar. Burada kurtuluş mücadelesi verenlerden o Afganların da dedeleri vardı. Buna böyle bakmalıyız.  

Engellilerimizle ilgili önemli çalışmalar yaptık ve yapacağız. En kurumsal olanı belediye kompleksimizde 2 gruba, Trabzon’da 1607 dernek var. çoğu da belediyemizden talepte bulunuyor. Ben 2’sine öncelik tanıyacağım dedim biri şehit aileleri biri engelli derneği.  Eğer bir imkanımız daha olursa bunu hemşeri derneklerimize sağlamak isterim ama söz vermiyorum. Trabzon’da 17 engelli derneğimiz var inşallah onların yerlerini de yapacağız. Engelli kardeşlerimiz için İŞKUR ve halk eğitimle birlikte kurslar yapıyoruz.

İŞİTME ENGELLİLER FUTBOL KULÜBÜ DEVRALDIK

Spor olarak da kurumsallaşma aşamasında olduğumuz için imtiyazı engellilerle başlattık. Ampute futbol takımımız var. Bu yıl da işitme engelliler kulübünü devraldık. Onların da çalışmalarına katkı sağlayalım diye. Kızıltepe’ye 318 adet engelli araç gereç dağıttık. Yaptığımız bir lütuf değil, daha azdır. Özürlü diye tanımlanan kesimlerimi utangaç hallerinden çıkartıp zihniyet devrimiyle birlikte özürlü kavramından onları arındırdık. Bu çok önemli. Bir çok kardeşimiz engelli çocuğunu utandığından evinden çıkartamıyordu. Küçük bir bilgi olarak paylaşıyorum, lütuf değil. bu hem benim hem tüm belediyelerin asli görevlerindendir.

Kitap oyunca kumbaramızı başlattık 10 okula gönderdik devamı sürdürülüyor. Amatör spor kulüplerine de futbol ağırlıklı olmak üzere nakdi yardım da yapıyoruz. Yeni yönetimimizin de artık Trabzon’da öze dönüş anlayışının gereği olarak amatör sporlara destek olmamız lazım. Boks sporlarının yapılabildiği merkez oluşturduk. Ayrıca yazın da ücretsiz futbol okulu açıyoruz. Öğrencilerimizin ücretsiz bundan yararlanması için.
Oyuncak müzesini Trabzon’a getirmek istiyorum. Bunla ilgili çalışmamız sürüyor.

Yine görme engelli kardeşlerimiz için bir kütüphanemizi hayata geçireceğiz. Meydandaki ücretsiz Wifi temini gerçekleşti. Büyükşehir belediyemize desteği için bu konuda teşekkür ediyorum. Akıl ve zekâ oyunlarını icra ediyoruz.  26 Şubat’a kadar müracaat sürecek. Olimpiyatlar 8 - 9 Mayıs’ta yapılacak. Türk beyin takımına inşallah yeni üyeler seçip göndermeyi planlıyoruz.

Başkan Genç 4 yılda yaptığı projeleri anlattı

YAPILAŞMA, YEŞİL ALANLARI AZALTTI

Trabzon’un yeşili meşhurdur ama maalesef ki bunu tespit olarak söylüyorum, şehrin merkezi alanları yoksun hale geldi. Yapılaşma neticesinde bu hale geldi. Yapan değil yıkan belediye başkanları daha çok anılacak demiştim. Yeşili artırmamız lazım, halkımızın toprakla temasını sağlamalıyız. Projelerimiz arasında yer alan bir fidan bir insan çalışması kapsamında 30 bin 319 fidan dikmişiz. Daha fazlasını yapmalıyız. 438 personeliyle birlikte bu şehri temiz tutmak adına, mahallem temiz kalsın kampanyası ve ayrıştırmanın daha medeni olması için atık yağ ve atık pil kampanyası yapılıyor.

Doğalgaz konusunda samimi özeleştiri yaptım yine yapıyorum eğriye eğri doğru doğru çok geç kaldık. Her yerine olması gerekirdi şimdiye kadar. Memnuniyet verici olanı son geçen yıl ve bu yıl enerji bakanımızın devreye girmesiyle birlikte şehir merkezindeki mahallelerde sona yaklaştık. Son 85 bin konutun önünde doğalgaz var. bu konutların 59 bin 300 ü doğalgaz kullanıyor vatandaş kapısına gelen doğalgazı alsın ve kullansın artık. Doğalgaz kullanan diğer insanlarımızın hakkına halel gelmesin. Vatandaşlarda bu farkındalık artık oluşmalı.

KANUNİ SU PARKI PAZARKAPI'DA YAPILACAK

Kanuni su parkımız projelerimiz arasında olup talep ettiğimiz alan uygun görülmediği için yeni bir alanda Pazarkapı’da ifa edeceğiz.

Geri dönüşümde vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. 14 ton bayat ekmek toplanmış. 14 ton ciddi bir rakam. Zayi olmamış bu ekmeğimizi bir kısım vatandaşımız beslediği hayvanları için almış, diğerlerini de barınaktaki hayvanlara götürdük. Geçen gün ziyaret ettim iyi bir barınağa sahip olduk.

Avni Aker, 19 Mayıs ve Yavuz Selim sahamızın kesinlikle yeşil alan kalması ve Yavuz selim futbolun doğduğu topraklarda yavuz selimin yaşatılmasıyla kent meydanı yeşil alan olarak kalkasını seçim zamanı risk alarak taahhüt etmiştim. Mülkiyeti TOKİ’de olduğundan farklı bir proje yapılmak isteniyorsa hangi STK buna reaksiyon gösterirse yanında olacağını söylemiştim. Orasının tamamen bir yeşil alan Yavuz Selim’in de orada yaşadığı bir müze olacağını görmek bizi memnun ediyor. Belediye olarak üzerimize düşeni yerine getireceğiz. Orası bizim için önemli bir hatıra ve ona uygun bir konsept olması önemli.

Pelitli, Aydınlıkevler, Toklu ve Yalıncak parklarımızı hizmete açtık. Ayrıca 2 parkımızın yapımı devam ediyor. 131 çocuk parkımızı hazırladık. Beşirlide Ekopark yaptık. 100 yıl parkımız da büyükşehir belediyesi tarafından yapıldı kendilerine teşekkür ediyorum. Projelerimiz arasındaydı büyükşehir Ekolojik özellikte olan güzel bir çalışma alanını şehrimize kazandırdık. Avni Aker’deki çimlerden 1000 metrekarelik bir kısmını oraya transfer ettik. Zeytin dalı operasyonu hatırasına orada 4 tane zeytin fidanı diktik.

Pelitli kentsel dönüşüm projesini gelir gelmez devraldık ve biraz uğraştık açıkçası. Bununla ilgili tokide 12 ke çalışma yürüttük. Havaalanına cephe güzergahı olan bir alandı. 41 işyeriyle birlikte önümüzdeki aylarda hizmete girecek. Buradaki hak sahiplerinin de 301 konutun Çamlıca mahallesinde yapıldı ve hizmete girdi. Çağlayandaki dönüşüm alanını 2 katına çıkardık.

TÜNEL AKVARYUM İÇİN KAZMA VURULACAK

Tünel akvaryum projesi özellikli bir işti bunun için gerçekten çok uğraştım.  Bunun için TOKİ, kültür tabiat varlıkları  ve büyükşehir belediyemiz de konuya dahildi. Şu an tünel akvaryumun tünel kısmının ihalesi yapıldı. Bazı itirazlar vardı. Bunlar KİK tarafından değerlendirildi ve şimdi onaylandı. 7 milyon 740 bin maliyetli tünel için imzalar atılıp kazmayı vuracağız. 16 metre genişliğinde 193 metre uzunluğunda olacak.

2016 Gymnasiad, işitme engeliler oryantiring ve 4. Kademe yarışlarını yaptık. Planetaryum ve robotik eğitim merkezinin bulunacağı Beşirli’de 2270 metrekarelik bir alanı devraldık. Orada Gençlik bilim merkezini ifa edeceğiz.

600 dönümlük bir alanda ipek yolu canlandırma projemizde Trabzon turizmin canlandırma adına önemli. 600 alanı mera vasfından çıkarıp belediyemize devrini sağladık. Uygulama aşamasına yakında geçeceğiz.

GÜNEŞ KULESİ VE SEYİR TERASI NEDEN OLMUYOR?

Boztepe’de güneş kule projemiz vardı ve kent balkonu düşüncemiz vardı. Oraya farlı gözle bakıyorum ve farklı gözle bakılmasını istiyorum. Orada Ahi Evran gibi manevi bir değer var. Görüntü kirliliği oluşturan bir güneş kule olsun istedik bun yönelik çalışma yaptık. Askeri alan olduğu için milli savunma bakanlığıma gönderdik. Orası büyükşehir tarafında takas yoluyla talep edildiği için bu proje kadük kaldı. Oraya şimdi 61 metrelik bir sancakta bayrağımız dalgalanıyor. Milli manevi değerleri taşıyan bir konseptin büyükşehirce hayata geçirileceğini temenni ediyorum.

ZAĞANOS DERESİ MEYDANA ÇIKACAK

24 dönümlük alanı 60 milyon TL bedelle satın aldık ve belediye binamızı inşa ediyoruz. Bu alanda yine çalışmalarımızı yapacağız. Satın aldığımız arazide bulunan Zağanos deremizi meydana çıkartacağız. Projemiz kurulda onaylandı. Tarihi alanları restore edip 26 Nisanda ihalesini gerçekleştiriyoruz.  Tabakhane projesi, zağanosun ilk 3 etabını şehrin merkezinde halkın yaşam alanı ihtiyacını karşılamış olacağız.
Mimar Sinan proje ödüllerini Ercan Yazıcı’nın da ismini yaşatacak şekilde bu yıl da gerçekleştireceğiz.

Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz daha iyi bir şehir olsun heyecanı yaşıyoruz. Ortahisar’ı ilgilendiren kamu yatırımları itibariyle bakanımız soylunun demiryolunun Trabzon’a gelecek olması ve etüt ihale projesinin başlaması heyecan verici bir gelişme. Şehir hastanesi ikinci üniversite bir taraftan, yine kanuni bulvarından geçerken sevinç duydum mega yatırımları hayata geçiriyor olmaktan dolayı. Çukurçayır trafiğine katkı sağlayacağına inanıyorum.
Geçtiğimiz yılın ilk 3 ayına mukayese ederek yüzde 125 artış var. bu çok ciddi. Antalya’da şu an yüzde 65. Bizim gelişen trendimiz turizm.

KALDIRIM İŞGALLERİNDE FARKINDALIK OLUŞMALI

Basın toplantısının ardından Başkan Genç, basının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin kaldırımların araçlar ve esnaflar tarafından işgal edilmesine yönelik çözüm sorusunu şöyle cevapladı: “Kaldırmalar konusunda dediğiniz doğru. Bu şehirde yaşıyoruz. Maalesef her şey zabıta yoluyla disiplin altına alınmıyor. Şehirde farkındalık oluşturmalıyız. İnsanlarımızda bu artık oluşmalı. Engellilere ait olan sarı yolun üstüne park yapan vatandaşımız bile oluyor. Engelli kardeşlerimizin yolunu kapatıyor. Biz büyükşehir ve Ortahisar belediyemiz olarak disipline almakla mükellefiz.”

İmarla ilgili büyükşehir belediyemizin bize açılan davalar var yine emlak ile ilgili bizim büyükşehire açtığımız davalar var. Biz diğer şehirler gibi değiliz, yeni büyükşehir olduğumuz için her şey bir anda oturmuyor. Yapılacak olan projeler konusunda alan sorunları yaşanabiliyor, yaşanabilir de. Bunun çözümüne sistem de elverişli olmadığı için yargıya gidiliyor. Bu tür konuları büyük anlaşmazlıklar şeklinde kamuoyuna yansıtılmasını doğru bulmuyorum.
Belediye meclisinde de gündeme gelmişti. Orası şöyle zağanos vadisindeki dereyi alıp kuzeye doğru taşıyacağımız için yolun kotunu yukarı çıkaracağız bunu ön görerek o proje ifa edildi bununla ilgili bir kısıtlama olmuş değil sadece çatının ölçüsünü düşürdük. Kaymakamlık sığmadığı için teklif geldi zemin üstünde 4 kat çıkılmasına onay verdi. Hatta inebildiğimiz kadar altına inelim dedim.

ŞEHİR TRAFİĞİ BİZİ YORUYOR

Eko parkta çalışma nedeniyle kuruyan ağacımızın yerine fazlası dikildi evet çalışma neticesinde kuruyan bazı ağaçlar oldu ama yerine yenilerini diktik.
Trafik konusunda herhangi bir yetkiye sahip değilim şehir içinde teke indirilmesi gerektiğini savunanlardanım. Şehrimizde bu konuda sıkıntı evet var. Çukurçayır aksımızda çok sıkıntı yaşıyoruz. Büyükşehir belediyemizin kent içi raylı sistem çalışması var. Kent içi raylı sistem çalışmasının hızlanması gerektiğini düşünüyorum. Söğütlü’den çömlekçiden bu kavşakların süratle yapılması lazım. Kentin içinde yaya yollarımız dar şehrimizin topoğrafik yapısı engel ama otopark ve düzensiz park konusu ile anayollar kenarındaki parkların yeniden ele alınması gerektiğini düşünenlerdenim. şehirdeki trafik olayı bizi yoruyor.

SANAYİ MERKEZDEN ÇIKMADAN DEĞİRMENDERE PROJESİ HAYATA GEÇEMİYOR

Boztepe yolu Trabzon belediye meclisi tarafından 20 metre olarak plana işlemdi ama şu an pratikte ciddi bir kamulaştırma yükü getiriyor ona kanuni yoluyla kavuşacağız. Ortahisar belediyesi olarak Kanuni Bulvarı’nın sadece takibinde bulunabiliriz. Boztepe yolu Kanuni yolu Çukurçayır aksına hizmet edeceği için hizmete geçemeyecektir. Yine kent balkonuna Büyükşehirin talebi olduğu için oraya bir şey yapamıyoruz. Değirmendere’de yol akslarımız plana işlendi ama rehabilitasyonu sanayinin oradan nakliyle birlikte mümkün. Sanayi derneklerimizle birlikte çimentonun da nakliyle birbirini tetikleyecek inşallah. Çömlekçi projesinin bir an önce tamamlanması lazım. O yüzden Narlıbahçe projesi plandan çıkartıldı. Değirmendere’deki asıl dönüşüm alanından kastettiğimi çimentonun nakledilmesi. Merkezdeki sanayinin transferinden sonra adım atılacaktır.

SORUMLULUĞUMUZ YÜZDE 100, YETKİMİZ YÜZDE 17

Büyükşehir yasası büyükşehirlerin dahilinde hazırlandığı için şu anda Ortahisar belediyesi olarak belediye sınırlarımız dahilinde kullandığımız yetki 100 üzerinden 17. Büyükşehir belediyemizin ise 100 üzerinden 73. Bizim sorumluluğumuz yüzde 100 ama yetkimiz yüzde 17. Önümüzdeki ay beklediğimiz ilçe belediyelerinin yetkisinin ve gelirlerinin artırılması çalışması yürütülüyor. Hem gelir hem yetkiler değişecek. Çünkü asıl yetkileri Büyükşehir’e verince onu da zora sokuyorsunuz. İlçe belediyesi de yapamayınca sistem tıkanıyor. Büyükşehir şehrin vizyonun istihdamını üretimini yapılacak dış yatırımlarla ilgilenmesi lazım, ilçe belediyelerinin de işin hamallığımı yapması lazım. Tonya itfaiyesi büyükşehire bağlı, Tonya’daki mezarlığın büyükşehir ile ne alakası var? Orada birinci sorumlu Tonya belediye başkanı. Yeni düzenleme inşallah önümüzdeki ay gündeme gelecek.

TURİZMİ KENT MERKEZİNE ÇEKMELİYİZ

Şehrin merkezine turistin gelmesi ve para bırakmasıydı kastımız. Havalimanından al Uzungöl’e götür Atatürk köşküne götür Sümela’ya götür sonra gönder değil. Şehrin yöresel sanatsal ürünleri var onlarda tarihi Kemeraltında bedestende var. O aksın semerciler Kemeraltı ve tünel akvaryumla çeşitlilik kazanması. Arap turistler çocuklarını eğlendirecek alanlar istiyor. Turistin şehirde kalma süresini artırması lazım. Mağmat da bunlardan birisi. Kuveyt ve Katar’dan bu proje için gelenler oldu. Avam projesi tamamlandıktan sonra şehre kazandırırsak daha dinamik hale geliriz. Kemeraltı’nın devamlılığını kültür bakanlığımızca 2. Ve 3. Etabı ihaleye çıkıyor

YUKARIHİSAR İÇİN ADIM ATILMALI

Yukarı hisar konusunda atım atmamız lazım. Eleştiri olacaksa yürekten kabul ediyorum. Nu kadim medeniyetin kalıntılarını açmamız lazım. İç kale cami alanındaki bölgenin kamulaştırılması lazım. Çok yaptık çimdi yıkıyoruz. Yukarıhisar için o alan rehabilite edilmeli. Bence hangi kurum olursa olsun o adım atılmalı. Biz üniversiteyle ayrı çalışma yürütüyoruz ama kaleiçiyle ilgili de çalışıyoruz. Kalenin girişi ve alanın rehabilitesi için çalışma olmalı. Avam proje biter bitmez Mağmat için bir adım atacağız.

GÜNEY ÇEVRE YOLU

Güney çevre yolu Trabzon bunu 90’lı yıllardan beri konuşuyor. Tanjant bittiği an geçişte sıknıtı olmaya başladı ve bir tercih yapıldı ya güney çevre yoluna başlanmalıydı. Mersinden arsine kuşak plan vardı ya da kanuni bulvarına başlanmalıydı kent için trafik önceliklendi. Transit trafiği şehrin merkezinden kurtarmak ve güneyden vermek kadar güneye doğru imarı taşımak. Şu anda kısa vadede adım atılacağını söylemek doğru beyan olmaz.

EKO PARK'TA GÜVENLİK İHLALİ Mİ VAR?

Ekopark’ın bulunduğu bölgenin daha güvenli hale getirilmesi gerekiyordu. Eko Park’ı yaparken bir amacımız buydu zaten ama şu anda Ekoparkta güvenlik personelleri var. Öyle bir kullanım söz konusu değil. Amacımız da onu engellemekti. Hemen viyadükün altında bu tür kötü kullanımlar vardı. Viyadükte onlar olmasın diye kalın çitlerle çevirmek için karayollarından devraldık. Ekoparkta 24 saat güvenlik var. Gün içinde de normal personel hizmet ediyor. Öyle bir şeye asla müsaade etmeyiz. İçerde büyükşehir belediyemizin park bahçeler müdürlüğüne ait makine parkı olduğu doğru. Onlar da yer bulduğunda oradan tahliye olacak ve daha bütüncül bir birleşim söz konusu olacak.










 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
15 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber