Bakan Süleyman Soylu: Afrika'yı önce sömürdüler sonra film çekip sattılar

Bakan Soylu Trabzon'da yardım gecesine katıldı

Bakan Süleyman Soylu: Afrika'yı önce sömürdüler sonra film çekip sattılar

Haber61 Haber Servisi

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı "Karanlığa ışık ol" programı kapsamında Trabzon'da yardım gecesi düzenledi. Geceye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı. 

Gecede ilk olarak İHH Trabzon Başkanı Züftü Kalma açıklamalada bulundu. Kalma toplantıda yaptığı açıklamada etkinliklerle ilgili bilgi verdi. Geçen yıl yapılan buluşmayı hatırlatarak söze başlayan Kalma " Sayın bakanımızın hamiliğinde Eren Bülbül adına yaptırdığımız yetimhane için buradaydık. Onu çok kısa bir sürede bakanımız sayeside bitirdik. Çok ehemmiyetli bir konuya destek vermek için buradayız.Hergün 10 bin çocuk senede 2.5 milyon çocuk yetim kalıyor satılıyor ve savaşmaya zorlanıyor. İHH Vakfı 2007 yılında başladığı yetim sponsorluk sistemiyle 100'ün üzerinde ülkede destek vermektedir. Özellikle yurtdışındaki yetimler için bu çok önemli. Verilen 125 TL ile sadece o yetim değil ailesine de bakıyorsunuz. 3 bin yetim açtığımız yurtlarda kalıyor." dedi.

Trabzon'da da bir çok faaliyetleri olduğunu belirten Kalma "Trabzon'da da bir çok yetime yardım etmekteyiz. Yine dönemsel yardımlarda da bulunuyoruz. 2018'de 3 Milyon TL'nin üzerinde rakamı faaliyetlerimizde kullandık. İHH özellikle afrikada olmak üzere binlerce kuyu açarak içme suyunu insanlara ulaştırmıştır.  Trabzon'da 61 öğrenciye eğitim bursu vermekteyiz.Kurban organizasyonunu her sene yapıypruz. 332 kurban kesilerek çoğunluğu mülteci olmak üzere insanlara dağıttık. Geçen yıl başladığımız yetimhane projesinde 574 bin TL bağış toplandı. " ifadelerini kullandı

Afrika'daki zorlu şartlardan söz eden Kalma  "Özellikle Afrika kıtasında bir çok nedenden ötürü katarakt görünmekte. Bu kıtada katarakt ameliyatı olmak gerçekten büyük bir lükstür. 2000 kişi de bir kişi bu tedaviyi olabiliyor. 50 bin kişiye 1 doktor düşüyor. Nijer'de göz ameliyatı yapan doktor sayısı sadece 11. Yani 1 milyon kişiye bir doktor düşüyor. Katarakt ile ilgili sayın bakanımız yoğun programında bizlerle birlikte oldu. Projeye çok büyük destekleri oldu. Kendilerine teşekkür ediyorum" dedi

zühtü kalma

ZORLUOĞLU: AFRİKA'DA İNSANLARA IŞIK OLDULAR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Zorluoğlu toplantıda yaptığı açıklamada "Hem Elazığ'da hem de Van'da İHH ile birlikte çalışmalarda bulunduk. Bizzat yapyıkları yardımlara şahit olduk. Bu insani yardım kuruluşları içerisinde ışık var ve dışarıya ışık saçmış, Afrika'daki insanlara ışık olmuş. Çok büyük bir proje ve emeği geçenleri kutluyorum. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi geleceğe ilimle yürüyen nesillere ihtiyacımız var. Bu arkadaşlarımız da ilimle Afrika'ya giderek yardım yaptılar. Biz de şimdi belediye başkan adayı olduk ve cumhurbaşkanımızın da dediği gibi gönül belediyeciliği yapacağız. Yani gönüllere dokunacağız. İhtiyaç sahibi insanları bulup, onlara yardım eden bir yönetimi göstermeye gayret edeceğiz. Bu organizasyonu gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

USTAOĞLU: ÇOK ANLAMLI

Trabzon Vali İsmail Ustaoğlu, Zorluoğlu'nun ardından yaptığı açıklamada faaliyet adına duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Gerçekten çok anlamlı bir organizasyon. İHH'nın bu faaliyetini heyecanla takip ediyoruz. Bu yardım faaliyetleri için hepsinden Allah razı olsun. Her birimizin bu sadaka-i cariyenin yanında olması lazım. Toplanacak olan yardım dünyanın diğer köşesine ışık olmasını sağlayacak." dedi.

SOYLU: ÖNCE SÖMÜRDÜLER SONRA FİLM ÇEKTİLER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise sözlerine geçmişte yayınlanmış bir diziyi hatırlatarak başladı.

Soylu  "Eskiden televizyonda bir dizi vardı. Afrikalı bir siyahinin alınıp köle olarak Amerika'da çalıştırılmasını herşeye rağmen aile kurmasını tüm çıplaklığı ile anlatılırdı. Bu dizide anlatılanların çok daha fazlası yaşanmıştır. Bu eziyetleri yapanlar Batılıydı, ne yazıktır ki film yapıp satanlar da onlardı. Afrika'yı o hale getirenler de onlardır. Önce sömürdüler, tüm yer altı kaynaklarını çaldılar. İnsanları aç bıraktılar sonra da yardım paketi gönderdiler. Biz yüzyıllarca yönetim noktasında hüküm sürdük. Vergi aldık ancak hiç bir şekilde sömürü yapmadık, yer altı kaynaklarını sömürmedik. Biz onları bıraktığımızda hepsinin hali vakti yerindeydi. Taki onlar gelip Filistin'e hançer sokana kadar. Biz asil bir milletiz. Biz insan canına saygı duyan, 3 kuruş için insan canına kastetmeyen insanlarız. Afrika'da yaşayanların hiç bir şeyi bizden eksik değildi. Tek şanssızlıkları dünyayı sömürmeyi kendine hedef almış batılılarla karşılaşmalarıydı. Bugün adını bile bilmediğimiz Afrika ülkelerinde savaşlar var ve bu savaşlarda batı yapımı silahlar kullanılıyor. Tıpkı PKK gibi. Bu gariban ülkelerde iç savaşlar çıkartıyorlar, diktatörler çıkartıyorlar sonra onlara silah satıyorlar. Ardından gidip film çekip satıyorlar. Onları küçük bir yardım kolisine ihtiyaçlı duruma bırakıyorlar." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin uluslararası yardım noktasında dünyada en öndeki ülkelerden olduğunu belirten Soylu " 2002'den beri ortaya koyan ekonomik yapıda en çok yardım yapan ülkeyiz. 8 Milyar dolarla dünyada en çok yardım yapan ülkeyiz. Bir çok kuruluşlarımızla uluslararası yardım noktasında sahadayız. Sadece Yemen'de 11.7 Milyon Lira yardım sağladık." dedi.

SOYLU: ÖNCE SÖMÜRDÜLER SONRA FİLM ÇEKTİLER

Soylu, Sudan'da yaşadığı bir anısını anlatırken ise gözyaşlarını tutamadı. Sudan'a iki ay önce gittiğini söyleyen Soylu "İki ay önce Sudan'daydım. Bu tezgah acımasızca dönüyor. 80 öncesi Türkiye'ye hangi numaraları çekmişlerse orada aynılarını çekiyorlar. İnsanları birbirlerine düşürüyorlar. Orada yetimevleri var ve yetimevlerinde Türk bayrağı var. Orada okula giden öğrencilere, bizim 23-24 yaşındaki yardım için giden öğretmenimiz kalkıp onlara kahvaltılarını kendi elleriyle veriyor. Görevi bitse de geri gelmiyor ve buradakilerin bana ihtiyacı var dedi.  Para kazanıyor musun dedim "Ayda 100-150 dolar geçiyorsa iyidir" dedi. İşte bu asil duruş bizim medeniyetimiz." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin diğer Müslüman coğrafyaları gibi olmadığını söyleyen Soylu sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Dünyanın bütün müslüman coğrafyasında bu tür tablolar var. Bu nedenle bizim büyümemizi istemiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız sadece ülkeyi değil dünyadaki tüm yetim ve sahipsizlere yardım ederek bu sorumluluğu almaktadır. Dışarıdan Türkiye çok büyük ve çok güçlü görünüyor. Biz çok büyük bir mesafe aldık. 

Soylu konuşmasının ardından "iş başa düştü" diyerek geceye katılan bir çok iş adamından 100 katarakt ameliyatının 50 Bin TL olarak hesaplanmasından ötürü 50'şer Bin TL yardım sözü aldı. Gecede 500 Bin TL'nin üzerinde yardım toplandı. Yardım kampanyasında hedef 1000 katarakt ameliyatı olarak belirlenmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber