"Fındık hala dedelerimizden kalma yöntemle üretiliyor"

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık ile alakalı önemli açıklamalar yaptı.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk Haber61’de yayınlanan Gündem Özel programına konuk oldu. Haber61 Genel yayın Yönetmeni Tuncay Lakot’un sorularını yanıtlayan Arslantürk fındığın bugünü ve geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Arslantürk’ün konuşmalarından satır başları şu şekilde:

Fındık hala dedelerimizden kalma geleneksel uygulamalar ile üretiliyor.

Örnek bahçeler ve uygulamalar yaparak üreticileri özellikle Tek Dal Sistemine Geçişe davet ediyoruz.

Budama, Seyreltme, Gübreleme, Yeniden Dikim gibi uygulamaları önemsiyor, bu konuda üreticilerin teşvik edilmesi ve eğitilmesi hususunda ciddi çalışmalar yapıyoruz.

Kahverengi Kokarca, Uzun Antenli Böcek gibi İstilacı türler ile mücadeleyi önemsiyoruz.

Miras hukuku ne yazık ki tarım arazilerini paramparça ediyor. Tarım arazilerinin bölünüp parçalanmasıyla fındık üreticisi başka meslek dallarına mahkûm kalıyor. Bu konuyu bakanlığımızın da desteğiyle çözmek en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Alan bazlı destekleme yerine Ürün bazlı destekleme modelini tercih ediyoruz.

Hayvancılık ne yazık ki Trabzon ilimizde ciddi seviyede azaldı. Bunu artırmak için ciddi çalışmalar yapmak durumundayız.

Fındık Tüccarları Sitesi düşüncemiz var. Trabzon Belediyesi ile ortak noktada buluşup Pazarkapı/Moloz yöresinde fındık alım yerlerini bir araya getirmeyi düşünüyoruz.

18 Şubat’ta özellikle Orta Kuşakta yaşanan Zirai Don etkisinin bu yıl yüksek görünen rekolte sebebiyle fındık üretimini çok etkilemeyeceğini öngörüyoruz.

TMO, yeni sezonda 24-25 TL civarında fiyat açıklayabilir. Maliyet hesaplaması yaptığımızda 20 TL ve üzerindeki her fiyatı yeterli ve makul fiyat olarak değerlendiriyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber