Araklı halkı çöp tesisi yapılmasına karşı çıkıyor

Trabzon'un Araklı ilçesi Taşönü mahallesi sakinleri, heyelan tehdidiyle karşı karşıya olan bölgede çöp tesisi yapılmasına şiddetle karşı çıkıyor. 

Araklı halkı çöp tesisi yapılmasına karşı çıkıyor

Haber61 - Haber Merkezi

Tuncay Lakot / Soner Doksanbir / Selay Saykal


Trabzon'un Araklı ilçesi Taşönü mevkiinde yapılması planlanan Katı Atık Toplama Tesisi (TRABRİKAP) için bilgilendirme toplantısı düzenlenmişti. Araklı halkının büyük tepkisi üzerine toplantı başlamadan bitmiş ve vatandaşlar proje sahiplerini protesto etmişti. Haber61 ekibi, Araklı Taşönü Mahallesi sakinlerinin tepkisini yerinde dinledi. Taşönü’nde yaşayan vatandaşlar, 2006 yılında yaşanan ve mucize eseri can kaybının olmadığını heyelan felaketinin yeniden yaşanabileceğine dikkat çekerek tesisin hem cana hem mala hem de turizme mal olacağını söylüyor.

 

Araklı ilçesi'nin Taşönü mahallesinde yaşayan İbrahim Hakkı Çebi, yapılmak istenen katı atık tesisinin yaşam alanlarına çok yakın olduğunu ve bu nedenle yapılamayacağını savundu.


HEYELAN RİSKİ VAR, RAPORLAR ELİMİZDE

2006 yılında Taşönü'nde heyelan olduğunu ve bölgenin hala heyelan tehdidi taşıdığını anlatan Çebi şöyle konuştu: “Katı atık yönetmeliği, tesisin kurulması için meskun mahalle ile tesis arasındaki mesafe en az 250 metre olmalı. Burada bir akıl tutulması var. 250 metre kuralı tamamen ihlal ediliyor. Ancak esas problemimiz, burası heyelan bölgesi. Mahallenin okulu, lojmanı, camisi, kuran kursu hep burada. 2006 yılında yaşanan olayda şans eseri ayakta durmuşlar. Heyelanı küçümsemeyin. 50 metrelik bloklar, 15-20 katlı evler gibi blokla hareket ediyor. Jeolojik etüt raporları elimde. Raporlarda burada çatlaklar olduğu, malzeme alımı veya titreme olursa heyelan olacağı yazıyor. 2006 senesindeki hadise gerçekleştiğinde şans eseri kimse ölmedi. O dönemde can kaybı olsaydı tam bir felaket olurdu. Şimdi aynı araziye kocaman tesis kurmak istiyorlar. Tesis kurarsanız tesis de risk altına girecek.”

TESİS YAPILMASI JEOLOJİK HAREKETLENMEYİ TETİKLER

"Elimdeki raporlar hareketin o yönde olduğunu gösteriyor.  Bu, harekete geçerse kurduğunuz tesis preslenip ezilecek, içindeki insanlar ölecek. Yapılacak en küçük harekette tepedeki evler aşağı doğru akacak. İnsanlar buradan geçerken tereddüt ediyor çünkü hareket hala devam ediyor. Bunların hepsini hiçe sayıp tesis kurarak jeolojik hareketi tetiklemeye çalışıyorsunuz. Yetkilileri uyarıyorum, buraya tesis yapılırsa 1-5 sene sonra insanların canı ya da malı kaybolduğunda Türk milletinin, herkesin eli bu insanların yakasında olacak.”

TURİZM YOLUYLA ÇÖPLÜK YOLU BİRLEŞECEK

Trabzon’un önemli turizm değerlerinden Santa Harabeleri’nin yapılacak tesise çok yakın olduğunu ve bunun turizmi hançerleyeceğini ifade eden Çebi, “Kuş uçuşu 1100 metre. Burası turizm merkezine uzak değil. Aşağıda bulunan yol Santa Harabeleri’ne gidiyor. Tesis kurulursa çöp yüklü kamyonlarla turizm aynı yolu kullanacak. Bunu yaparsak turizmi hançerlemiş oluruz. Herkese çağrıda bulunuyorum, makamınızdan kalkın ve buraya gelin. Bizim gördüklerimizi siz de görün. Bu köyde aklı başında olan herkes buradaki fayları size gösterebilir.”



 
Araklı halkı çöp tesisi yapılmasına karşı çıkıyor
Araklı halkı çöp tesisi yapılmasına karşı çıkıyor


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber