Akçaabat'ta geçirgen betten geçiş yok

Trabzon’da, son günlerde yağan sağanak yağışların ardından gözler derelere çevrildi.

Akçaabat'ta geçirgen betten geçiş yok

Ülkemizin en çok yağış olan illerinden biri olan Trabzon’da, son günlerde yağan sağanak yağışların ardından gözler derelere çevrildi. DSİ 22. Bölge Müdürlüğü tarafından Trabzon’daki derelerde birçok proje yürütülürken, bunlardan en dikkat çekicisi ise şüphesiz ki Akçaabat İlçesi Hocarat Deresi üzerine inşa edilen, Geçirgen Tersip Bendi.

SAĞANAK YAĞIŞLARDA BAŞARIYLA ÇALIŞTI

İlk uygulaması Rize’nin Güneysu İlçesinde yapılan ve daha sonra, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yaygınlaştırılması talimatı verilen bu bentlerin amacı yukarı havzalardan gelen ağaç, dal, kütük vb malzemeleri tuzaklayarak, mansapta yer alan köprü ve menfezlerin tıkanmasını engellemek. Bu kapsamda, Trabzon’un Akçaabat İlçesi Hocarat Deresi üzerine inşa edilen Geçirgen Tersip Bendi başarıyla çalışarak, odunsu malzemeyi tuzakladı ve taşkın riskinin azaltılmasına katkı sundu.

“TAŞKINLARLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR AVANTAJ SAĞLIYOR”

Geçirgen bentleri her sağanak yağışın ardından titizlikle takip ettiklerini vurgulayan, DSİ 22. Bölge Müdürü Dr. Emre Akçalı, “Taşkın kontrolünün en önemli ve öncelikli yapıları yukarı havzada alınacak rüsubat kontrol yapılarıdır. Bu kapsamda yenilikçi projelerimizden olan ve ilk uygulamasını Rize’de yaptığımız bu bentlerden olumlu sonuçlar elde ettik. Hocarat Deresi üzerine inşa ettiğimiz benttede gördüğümüz gibi, bu bentler özellikle odunsu materyalleri tutarak şehir içlerinde köprü ve menfezleri tıkamasını önlüyor. Ayrıca taşkın suyunu da kontrollü olarak savaklıyor. Bu da bize taşkınlarla mücadelede önemli bir avantaj sağlıyor.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber