AK Parti'nin kalesi yine bu Karadeniz ili

Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 75,71 ile AK Parti'nin en yüksek oy oranına ulaştığı il olan Rize, bundan önceki seçimde elde ettiği unvanı oylarını artırarak korudu.   Rize'de kurulan 948 sandıkta kayıtlı 244 bin 966 seçmenden 206 bin 1'i sandık başın

AK Parti'nin kalesi yine bu Karadeniz ili
Kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 75,71 ile AK Parti'nin en yüksek oy oranına ulaştığı il olan Rize, bundan önceki seçimde elde ettiği unvanı oylarını artırarak korudu.
 
Rize'de kurulan 948 sandıkta kayıtlı 244 bin 966 seçmenden 206 bin 1'i sandık başına gitti. Sandığa giden seçmelerden 203 bin 288'inin oyları geçerli sayılırken AK Parti kesin olmayan sonuçlara göre 153 bin 912 seçmenin oyunu aldı.
 
Yüzde 75,71'lik bir oran yakalayan Rize, partisi adına Türkiye genelinde de en fazla oy oranına sahip il olma unvanını korudu. 7 Haziran genel seçimlerinde 133 bin 386 seçmenin oyunun alan Rize, yüzde 66,39'luk oranla AK Parti'nin Türkiye'deki en yüksek oranla oy aldığı il olmuştu. 1 Kasım seçimlerinde AK Parti yaklaşık 9 puanlık yükseliş gösterirken 20 bin 526 yeni seçmenin oyunu almayı başardı.
 
Rize, 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde yüzde 69,4'lük oy oranıyla yüzde 69,66'lik oranla Konya'nın ardından Türkiye genelindeki en yüksek oy oranına ulaşan ikinci il olmuştu.
 
Öte yandan, Rize'de AK Parti'yi en çok zorlayan eski başbakan Ahmet Mesut Yılmaz oldu. 3 Kasım 2002 yerel seçimlerinde Anavatan Partisi Genel Başkanı olarak seçime giren Ahmet Mesut Yılmaz, seçilme çoğunluğunu elde etmesine rağmen partisi barajı aşamayınca yerine TBMM'ye AK Parti milletvekili İlyas Çakır gitti. Yılmaz, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerine ise memleketinden bağımsız aday olarak katıldı. Yılmaz, bu seçimde 41 bin 42 oy alarak Meclise gitmeyi başardı. Rize'de seçime bağımsız olarak giren Ahmet Mesut Yılmaz dışında, yapılan genel seçimlerde AK Parti dışında milletvekili çıkarmayı başaran olmadı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi en son 38 yıl önce Rize'de milletvekili çıkarmıştı.
 
-Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerde de Türkiye birincisi 
 
Öte yandan Rizeli seçmen, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde de AK Parti'ye en çok destek veren il konumunda yer aldı. O dönem Saadet Partisi'nden aday olan Mehmet Bekaroğlu ile yarışan AK Parti adayı Reşat Kasap, yüzde 67,8 oy oranıyla Türkiye genelinde en yüksek oyla seçilen belediye başkanlığını kazandı. Bekaroğlu, seçimin ardından istifa ederek CHP'ye katılmış ve daha sonra genel başkan yardımcısı olmuştu.
 
Rizeli seçmen 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, AK Parti'nin aday gösterdiği AK Parti Genel Başkanı ve hemşehrisi Recep Tayyip Erdoğan'a en yüksek oy oranıyla destek verdi. Seçimlerde Erdoğan'a baba ocağında 148 bin 641 oy veren Rize, yüzde 80,57 ile en yüksek destek veren il olmuştu.
 
Bu sonuçlara göre Rize, son dört seçimde de en yüksek oy oranına ulaşma başarısını gösterdi.
 
- "Artan gücümüzle birlikte sorumluluğumuz artıyor"
 
AK Parti Rize İl Başkanı Muhammet Avcı, yaptığı açıklamada, Rize'nin çok zor bir siyaset meydanı olduğunu belirtti.
 
Recep Tayyip Erdoğan gibi bir dünya liderinin baba ocağında siyaset yaptıklarını vurgulayan Avcı, "Bu nedenle herkesten çok daha dikkatli adım atmak ve  konuşmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. 2002 yılından itibaren başladığımız zorlu yürüyüşte hiç yılmadan oylarımızı hep artırarak kararlı şekilde davamıza sahip çıktık. Her şeyde bir hayır arayarak yürüdüğümüz yolda Rize'de artık her 4 kişiden 3'ü AK Parti'ye teveccüh göstermiştir. Bu gurur tablosunu bize yaşatan tüm hemşehrilerimize yürekten teşekkür ediyoruz. Artan gücümüzle sorumluluğumuz da artıyor. Bu bilinçle onlara layık olabilmek için var gücümüzle çalışacağız" diye konuştu.
 
Avcı, Türkiye'nin 2 Kasım sabahı çok güzel bir güne uyandığına ve güneşin bir başka doğduğuna işaret ederek, "Türkiye'nin yükselişini çekemeyen kişiler içeriden destekçileriyle ülkemizi frenlemeye çalıştı ama Türk halkı kararlı bir duruşla elini değil, gövdesini taşın altına koymuştur. AK Parti kadroları olarak bunun bilinciyle sırtımızı millete dayayarak, milletten aldığımız güçle daha çok çalışacağız" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber