AK Parti Trabzon İl Başkanı Mumcu’dan turizm sektörüne reçete

AK Parti Trabzon İl başkanı Sezgin Mumcu’dan turizm açıklaması geldi.

AK Parti Trabzon İl Başkanı Mumcu’dan turizm sektörüne reçete

Trabzon’un turizm destinasyonu hakkında konuşan AK Parti Trabzon İl Başkanı Dr. Sezgin Mumcu, “Son günlerde şehrimizde misafir ettiğimiz Orta Doğu’dan gelen, doğamıza, coğrafyamıza, bu ilin güzelliklerine hayran kalan, şehrin ekonomisinin son on yılda lokomotifi haline gelen turizm sektörüne büyük katkı sağlayan turistlerle ilgili olumsuz, bilinçli, sistemli bir kötü algı operasyonu yapılmaktadır. Turizm diğer sektörlerin dışında çok ince, çok hassas, çok özellikli bir alandır. Adeta bacasız sanayidir. Turizm bir şehri baştan sona tüm ekonomik dinamikleriyle harekete geçiren en önemli sektörlerden birisidir. Bu şehrin kıymetini bilip son 2 yılda yaşanan pandemi sürecinde çekilen ekonomik sıkıntılar da göz önünde bulundurulduğunda şehrimize gelen turistlere dini, dili, rengi, ırkı ayırt edilmeksizin Türk misafirperverliğini göstermek bizim vatandaşlık görevimizdir” dedi.

“Rahmetle Anıyorum”

İl Başkanı Mumcu, “Buradan rahmetle anmak isterim ki şehrimizin önceki dönem valilerinden Recep Kızılcık, bu pazarın oluşması için çok mücadeleler vermişti. Sonrasında gelen bürokratlarımız, vekillerimiz, bakanlarımız, şehrimizin sivil toplum kuruluşları çok mücadeleler verdi ve bugün Türkiye’nin değil dünyanın en çok turist alan şehirlerinin başında geliyoruz. Önceleri Türkiye'de turizm sadece Ege’den, Akdeniz’den ibaretti. Ama şehrimizin tüm dinamik kurumları ile Orta Doğu pazarına çok güzel bir giriş yaptık ve bu gidişat elhamdülillah iyi bir şekilde devam ediyor. Pandemi buna büyük bir darbe vurdu sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri ile Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan’a ziyaretleri ve ardından iadeyi ziyaretlerle kaldırılan yasaklar Trabzon’u tekrar 2019’da ki o rekorlar kırdığımız turizm sezonunda ki rakamların üzerinde bir yere taşıyacağını gözlemlediğimiz hareketlilikten anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“Kendi Şehrimize Yabancı Kaldık”

‘Kendi şehrimize yabancı kaldık’ cümlelerine cevap veren İl Başkanı Mumcu, “Sadece Orta Doğu’dan gelen turistlere karşı kullanılan bu ifade Turizm Irkçılığıdır. Biz turizmdeki hareketi korumalı, artırmalı ve pazarı çeşitlendirmeliyiz. Bu, mevcut Orta Doğu pazarını körelterek veya kötüleyerek olmaz. Şehrin turizm dinamikleri ile yoğunlaşmasının pazar çeşitliliğinin artırıcı faaliyetler gerektirdiğinin bilincindeyiz. Bu konuda ise ilimize yeni atanan Kültür ve Turizm İl Müdürümüz ve sektörün diğer paydaşlarıyla koordineli bir çalışma içerisindeyiz. Biz misafirperver bir milletiz. Kendi örf, adet, gelenek, görenek ve tüm inanç değerlerinden, vatanın bağımsızlığından ödün vermeden kendi halkımızın sağlığı ve refahını düşünerek hareket edip bu sektöre katkı vermek zorundayız. Bakınız dünya büyük bir ekonomik krizden geçerken şehrimiz turizm sayesinde bu krizden en az etkilenen illerden biri olacaktır. Çünkü herkese yeni bir iş kapısı doğmuştur. Yani turizm şehrimizde işsizliğe de büyük oranda tırpan vurmuştur bunu iyi anlamamız gerekir. Ben “şehrimizde yabancı olduk” yönündeki eleştirilere de bir örnekle cevap vermek istiyorum. Her şehrin bir tercihi olmalıdır, turizm ise turizm, sanayi ise sanayi, bilim ise bilim, sanat ise sanat şehri gibi. Biz spor kentiyiz, sanat kentiyiz, kültür kentiyiz ama en önemlisi Allah'ın bize bahşettiği bu güzel coğrafya ile kültürel miraslar ile Dünya'nın dikkatini çeken bir turizm kentiyiz.

İlimizde Turizm çeşitliliğini arttırarak sadece doğa, yayla turizmi değil kış turizmi, deniz turizmi, kongre turizmi, sağlık turizmi, düğün turizmi vs. gibi hareketliliği 4 mevsime yayabilirsek şehrimize katkı noktasında çok büyük bir hizmet daha yapmış oluruz. Dünyada turizmin başkenti olan büyük ülkelerden de hiç bir devlet turistin ırkına, rengine bakmaz. Devletler için önemli olan turistin şehre bıraktığı katma değerdir. Örneğin, Paris yılda 19 milyon, Dubai 16 milyon turist ağırlıyor. Bu şehirler turizm pastasından milyarlarca dolar kazanırken bizim şehrimiz neden kazanmasın. Veya bu saydığım şehirlerden, ülkelerden hiç 'Ülkemizde, şehrimizde yabancı olduk' diye bir açıklama duydunuz mu? Herkes turizmden en yüksek payı almanın gayretini veriyor. Herkes daha iyi hizmet daha dikkat çekici faaliyet, etkinlik yapmanın peşine gidiyor” ifadelerini kullandı.

“Bir Turist Günde Yaklaşık 200 Dolar Harcıyor”

Turizm’in Trabzon’a maddi kazancına dikkat çeken İl Başkanı Dr. Mumcu, “Turizmin ilimiz için ne kadar önemli olduğundan bahsederken olayın ciddiyetini, önemini ve katkısını anlamak açısından biraz da rakamlara değinelim. 2019 yılında ilimizi ziyaret eden yabancı turist sayısı yaklaşık 1.600.000 (Bir Milyon altı yüz bin). Şu anda bir turistin günlük harcama tutarı ortalama 200 dolar. Yani 2019'da bizim şehrimiz 330 milyon dolara yakın bir gelir elde etmiş. 2019 yılında bir turistin günlük harcaması 150 dolar iken bu yıl ortalama 200 dolar olmuştur. Yani İlimize 2019 yılındaki turist sayısı kadar turist gelse şehrimize girecek para 450 milyon doların üzerinde olacaktır. Türk Lirası’na çevirdiğinizde ise bu rakam 8-10 Milyar TL gibi bir seviyeye çıkmaktadır. Bacasız fabrika misali şehrimize milyarlarca TL girdi sağlayıp, yüzlerce sektörü harekete geçirip, binlerce kişiye istihdam sağlayan bu sektör ile ilgili konuşurken biraz daha dikkat etmeli, hassas davranmalı, tabiri yerinde ise bir deyim vardır; altın yumurtlayan tavuğun kesilmemesi için hep birlikte gayret göstermemiz gerekir” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber