Ahşabı yakarak sanata dönüştürüyorlar

Alacahan'da “Ahşap Yakma” sanatı dersi verilmeye başlandı.

Ahşabı yakarak sanata dönüştürüyorlar

Ahşap yakma sanatını dünyada ilk kez Selçuklu ve Osmanlılar'ın kullandığı ama bu sanatı şimdilerde ABD ve Kanada'nın sahiplenmeye çalıştığı belirtildi. 


Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi’nce Alacahan’da ilk kez “Ahşap Yakma” sanatı dersi verilmeye başlandı. Yaklaşık 6 ay önce Trabzon'a gelerek “Ahşap Yakma” sanatını kursiyerlere öğretmeye çalışan emekli deniz astsubayı Hikmet Akçelik, amacının Selçuklu-Osmanlı Dönemi'ne ait bu sanatı gelecek kuşaklara taşımak olduğunu söyledi.

Ahşabı yakarak sanata dönüştürüyorlar

"BU SANAT ANADOLU'DAN ÇIKTI"

Ahşap yakma sanatının tamamen Anadolu sanatı olduğunu kaydeden Akçelik, “Bu tamamen Selçuk-Osmanlı sanatı. O dönemlerde bu sanat demirleri dağlayarak yapılan bir yöntemdi. Ahşap yakma sanatı diye geçiyor. Tamamen Anadolu sanatı diyebiliriz. Bizde ahşap işçiliği ağırlıklı olduğundan genellikle bina süslemelerinde daha sonra ise dekoratif anlam kazandı. Bu sanat artık ders olarak okutulmaya da başlandı. Bu sanat dalı Karadeniz Bölgesi'nde yoktu. Buralarda ahşap yakma sanatıyla uğraşana hiç rastlamadım. Ortahisar Halk Eğitim Merkezi'nin bana verdiği imkan sayesinde burada çalışma fırsatı yakaladım. Burada öğrencilerimize bu sanatın devamının sağlanması yönünde bir şeyler öğretmeye çalışıyorum. Şu anda ahşap yakma sanatı kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar arasında. Eserlerimde Osmanlı, Selçuklu motiflerini kullanarak bu sanatın bizim olduğuna dair bir şekilde Osmanlı Selçuklu mührü ve imzası olsun istiyorum. Çünkü Amerika, bu sanatı 'Kızılderili yakma sanatı' olarak ifşa etmeye gayret ediyor. Kanada ise aynı şekilde bu sanatı endüstriyel hale getirmeye çalışıyor. Biz de kendi çapımızda bu sanata sahip çıkma adına bir çaba içindeyiz” dedi.

Ahşabı yakarak sanata dönüştürüyorlar

"YÖRE İNSANI BİR AN ÖNCE BU SANATI ÖĞRENMEK İSTİYOR AMA BU SANAT SABIR GEREKTİRİYOR"

Ahşap yakma sanatını öğrenmek isteyenin mutlaka sabırlı olması gerektiğine dikkat çeken Akçelik, “Bölgede bu sanatı öğrenme adına ilgi var ancak bu sanatı öğrenmek uzun süreç gerektiriyor. Öğrenmek ciddi bir sabır gerektiriyor. Dolayısıyla yöre insanının sabırsız olması nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşıyoruz. Şu an 30 üzerinde kursiyer var. Şu ana kadar ahşap yakma olarak 250-300 kadar çalışmam var. Bir çalışma ortalama 1 haftamı alıyor. Çünkü ateşle yapıyorsunuz, her şey ateş silginiz yok, hata yaptığınız anda kırıp atmak durumundasınız” diye konuştu.

Ahşabı yakarak sanata dönüştürüyorlar

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler