Ahmet Kurt'dan Alzheimer günü mesajı: "Unutma Trabzon"

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kurt'dan Alzheimer günü mesajı.

Ahmet Kurt'dan Alzheimer günü mesajı: "Unutma Trabzon"

Trabzon Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ahmet Kurt, 21 Eylül Dünya Alzheimer günü dolayısıyla mesaj yayınladı.


Kurt, “Alzheimerı durduramayız belki ama mücadelenizde size destek olabilir, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabiliriz” dedi.

Kurt yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Her 65 kişiden 1’i Alzheimer hastalığıyla mücadele etmektedir. Üstelik Alzheimer hastalarının büyük çoğunluğunu yaşlı olmasına rağmen gençlerde gittikçe daha sık görülmeye başladığı da korkutucu bir gerçektir.

Ülkemizde gittikçe yaşlanan nüfus gerçeği de göz önüne alındığında görülmektedir ki 30-40 yıl sonra Alzheimer çağımızın hastalığı olacaktır. Günümüzde 680 bin kişinin Alzheimer hastası olduğu bilinirken 2030’da dünya üzerinde bu hastalığa yakalananların sayısının 74,7 milyona ulaşması beklenmektedir.

İl Müdürlüğümüze bağlı hizmet veren yaşlı kuruluşlarımızda bulunan 234 yaşlıdan 130’u Alzheimer hastasıdır. İlimizde 130157 yaşlı olduğu ve buna göre nüfusun yaklaşık %17 sinin yaşlı olduğu göz önüne alınırsa; Alzheimer hastaları için özel bir merkez bulunmamakla birlikte İl Müdürlüğümüze bağlı 2 yaşlı kuruluşu olmasına rağmen özel sektörün ya da yerel yönetimlerin bu alanda çalışan kuruluşlarının bulunmaması büyük bir eksikliktir.

Bu nedenlerle İl Müdürlüğümüz bu yıl içerisinde 141 yaşlı kurum bakımı talebinden ancak 64’üne olumlu olarak cevap verebilmiştir. Uyguladığımız alternatif sosyal hizmet modellerinin (evde bakım ödemesi, sosyo ekonomik destek ödemesi, yerel ekonomik destek, merkezi destek, vb.) yanında İlimizde Alzherimer/Demans hastalarına özel gündüzlü ve yatılı kurum bakım kuruluşlarının yatırım programlarına alınması gerekmektedir.

Yakın dönemde faaliyete geçirmeye çalıştığımız projelerimiz arasında Alzheimer hastalarının ve ailelerinin taleplerine cevap verebilecek bir merkez de yer almaktadır. Alzherimerın farkındayız. İl Müdürlüğümüz bünyesinde ve yaşlı kuruluşlarımızda çalışan tüm personellerimizle birlikte Alzheimer ile mücadelede yanınızdayız.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler