Afgan yönetmen Trabzon'da film çekti

Afgan yönetmen göç ederek yerleştiği Trabzon'da komşuluğu vurgulamak için film çekti

Afgan yönetmen Trabzon'da film çekti

 Afganistan'dan yaklaşık 5 yıl önce Türkiye'ye göç ederek Trabzon'a yerleşen yönetmen Abbas Mohammadi, komşuluğun önemini vurgulamak için sevgi, saygı ve merhameti anlatan 30 dakikalık kısa film çekti.

İran'daki bir üniversitenin sinema bölümünden mezun olan Mohammadi, ailesiyle Türkiye'ye göç ettikten sonra sinema çalışmalarını burada da sürdürüyor. 

Mohammadi, bu kapsamda komşuluğun önemini vurgulayan sevgi, saygı ve merhameti konu alan senaryosunu da kendi yazdığı "Kimin Merhametli Kalbi Var" adlı kısa film çekti. 

Filmde bütçesiz olarak işe girişen Mohammadi, oyunculuk eğitimi olmayan ve ilk kez kamera karşısına geçen ailesi de dahil 20 kişilik kadro ile çalıştı.

Mohammadi, Trabzon'un mahallelerinde zor şartlar altındaki çekimleri yaklaşık 3 ayda tamamladı. Yönetmen, 30 dakikalık filmini, Çekmeköy Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda göstermek için gün sayıyor.

- "Böyle anlamlı bir film çektiğimiz için mutluyuz"

Mohammadi,  yaptığı açıklamada, yaklaşık 17 yıldır sinemayla uğraştığını ve bugüne kadar 9 film çektiğini söyledi.

Komşuluk ilişkilerine önem verdiğini dile getiren Mohammadi, "Filmimizde de bunu ele aldık. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' sözüyle merhameti ve komşuluk ilişkilerini ele alan filmimizi beyaz perdeye aktardık. Böyle anlamlı bir film çektiğimiz için mutluyuz." dedi. 

Mohammadi, Türk ve Afgan ailelerin rol aldığı, yardımlaşmanın önemine dikkat çekilen filmin senaryosu hakkında şu bilgileri paylaştı: 

"Sevgi, saygı, merhamet, komşuluk, yardım birçok duyguyu filmde veriyoruz. Bu sayede insanların çevresindekilere, komşularına yardım etmelerini, bir ve beraber olmalarını istedik. İnşallah çektiğimiz filmin topluma bir faydası olur. Türk halkına teşekkür ederiz, 5 yıldır Trabzon'da yaşıyoruz ve bize çok merhamet gösterdiler. Biz de bu duyguları beyaz perdeye yansıttık."

Afgan yönetmen Trabzon'da film çekti

- "Filmin gerçek dünyada da yansıması var" 

Filmde, resim öğretmeni Zekeriya İskefiyeli de rol aldı. 

İskefiyeli, yönetmenle resim sergisinde tanıştığını anlatarak, "Sanat insanları yaklaştırır ya biz de 'hobilerimizden bahsedelim' derken filmde rol aldım. Filmin konusu kardeşlik, komşuluk, merhamet... Filmin zaten gerçek dünyada da yansıması var. Ben Türk ailenin babası rolündeyim." dedi. 

Mohammadi'nin ailesi ile 5 yıldır Trabzon'da ikamet ettiğine işaret eden İskefiyeli, "Zaten gerçek dünyada da birbirimize yardım ediyor, dayanışma gösteriyoruz. Bunu beyaz perdeye yansıttık ve severek de oynadık." diye konuştu. 

Anne rolüne hayat veren Ayşe Ata ise ilk kez filmde oynadığını belirterek, "Filmimiz gerçekten komşuluk ilişkilerini çok güzel bir şekilde sunuyor. Komşum açken ben tok yatamam duygusunu birebir anlattığımıza inanıyorum. Filmin beğenileceğine inanıyorum." diye konuştu.

Filmde rol almaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Şeyma Erdoğan da "Vermek istediğimiz mesajı, gerçekten vereceğimize inanıyorum." dedi.

Afgan Said Kazım Hüseyin de ortaya güzel bir eser çıkmasından dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber