Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Trabzon ve Rize’nin deprem tehlikesi niçin artmıştır?

2012 tarihinde Doğu Karadeniz’de, Batum açıklarında, oluşan 5,7 büyüklüğündeki deprem ve onun Trabzon’a uzanan artçı depremleri Trabzon ve Rize’nin deprem tehlikesini yeniden gündeme taşımıştır.

Kentsel Dönüşüm medeniyetin bir gereğidir.  

Doğal afetler başta olmak üzere, çarpık kentleşme, çevre sorunları ve çözümü imkânsız kentsel sorunlar kentsel dönüşüme neden olmaktadır.

Aşağıdaki makale 22 Ocak 2016 tarihinde Trabzon Jeofizik Mühendisleri Odasının düzenlemiş olduğu PANELDE sunulmuştur.

1959 BATUM, 1968 BARTIN DEPREMLERİ

1-014.png

Haritada görüldüğü gibi KARADENİZ FAYI Gürcistan’dan İstanbul’a doğru Karadeniz sahili boyunca uzanmaktadır.

Bu fayın doğusu 1959 yılında kırılarak 6,2 büyüklüğünde Batum depremini üretmiştir.

Karadeniz Fayının batısı 1968 yılında Bartın’da kırılarak 6,6 büyüklüğünde bir diğer depremi üretmiştir.

2012 DOĞU KARADENİZ DEPREMİ!

Yerin röntgeni sayılan jeofizik (gravite) verilerine göre karadaki faylar Karadeniz’de de devam etmektedir (kırmızı çizgiler).

2012 tarihinde Trabzon Fayı üzerinde 5,7 büyüklüğünde bir deprem oluşur (büyük mavi nokta).

 2-006.png

ANA ŞOKUN ARTÇILARI TRABZON-RİZEYE DOĞRU İLERLİYOR!

3-141.jpg

Trabzon Fayının kırılması sonucu oluşan 5,7 büyüklüğündeki deprem ana şok civarındaki gerilmelerin boşalmasına, boşalan gerilmeler fayın Trabzon-Rize tarafındaki kısımları üzerinde birikerek artçı depremlerin (daha küçük ikincil depremler, küçük yuvarlak noktalar ) kümelenmesine neden oluyor.

ARTÇI DEPREM KÜMELENMELERİ GELECEKTE OLABİLECEK DEPREMİN OLASI YERİDİR!

Ana şoktan bir yıl sonra artçı depremlerin TRABZON-RİZE Fayları üzerinde kümelenmeleri (renkli noktalar) gelecekte olabilecek depremin Trabzon yakınlarında olabileceğini ima eder

4-065.jpg

EN BÜYÜK DEPREM %90 OLASILIKLA 6-6,5

Karadeniz’in deprem potansiyelini içeren uluslararası bilimsel deprem tehlike haritasına göre Trabzon ve çevresinde gelecek 50 yıl içerisinde olabilecek en büyük deprem %90 olasılıkla 6-6,5 (g:0,2-0,3) büyüklüğündedir. Bu değer geçerli resmi haritaya göre deprem büyüklüğü açısından 10 kat (5-5,5. g: 0.1), enerji açısından 30 kat daha fazladır.

5-033.jpg

Üstteki bilimsel deprem tehlike haritası (probabilistik) kuzey Anadolu Fayı ve Karadeniz Fayının deprem tehlikesini birlikte değerlendir. Trabzon için g:0,2-0,3 Alttaki resmi harita ise sadece Kuzey Anadolu Fayının deprem tehlikesini dikkate alır(deterministik Trabzon için g: o,1).

DEPREM BÜYÜTMESİNE DİKKAT!

Deprem dalgaları sert ana kayadan yumuşak örtü kayaya geçerken deprem dalgalarının genliğinde büyüme olur.

Olabilecek 6-6,5 büyüklüğündeki bir deprem Trabzon-Rize dolgu alanlarında, ve yumuşak zeminlerde 5 kat daha fazla büyüyebilir. Bu tür zeminlerde ve kent planlamasında, özellikle heyelanlı sahalarda, mikro bölgeleme çalışmaları dikkate alınmalıdır.

6-021.jpg

TRABZON-RİZE NİÇİN DEPREM AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜME AÇIKTIR?

1-   Karadeniz’in deprem potansiyelini dikkate almayan, ayrıca, 20 yıldan bu yana yenilenmeyen resmi Deprem Bölgeleri Haritası Trabzon ve Rize de deprem güvencesi yetersiz yapı stokunun oluşmasına neden olmuştur.

2-    2007 Deprem Yönetmeliği öncesi yapılmış tüm yapıların deprem riski çok daha fazladır.

3-   50 yıllık ekonomik ömrünü tamamlamış binalar, deprem hesabı yapılmamış mühendis, usta, kalfa yapıları yapı stokunun önemli bir kısmını oluşturur.

4-   Jeolojik ve jeofizik veriler kent planlamasında kullanılmadığından sağlıksız, çözümü olmayan çarpık kentleşmeye neden olmuştur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.