Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon Turizminde yeni arayışlar: Jeoturizm

Trabzon’da turizm üzerine kafa yoran herkesin, dünyada doğa turizmi nasıl yapılıyor diye bakması gerekiyor. Malum, kıymetini bilmesek de eşsiz bir doğaya sahibiz.

Bu kapsamda bilgisi olan insanlarla sohbet etmeyi seviyorum. Bunlardan birisi de, doğa aşığı, dağcılık hobisi de olan bilim insanı Prof. Dr. Raif Kandemir. Hoca 2018 yılında Türkiye’den Antarktika’ya giden ikinci Türk bilim insanları gurubunda da yer aldı. Raif Kandemir, anlattıklarıyla “hazine üzerinde oturup hazinenin farkında olmayanlardan” olduğumuzu hisssetmeme neden oldu.

Trabzon turizmi için çeşitlendirilmiş aktivitelere ama ondan da önce hikâye anlatıcılarına (rehberlere) ihtiyaç var.

Gelin bir hikaye anlatıcısıyla tanıştırayım sizleri.

Raif Hocanın doğa ve dağcılık serüveni Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü (KTÜDAKS) ile tanışması ile başladı. KTÜDAKS ile birlikte Türkiye’deki bütün dağlara yaz ve kış tırmanışları ile gerçekleştirdi. Mesleği (Jeoloji Mühendisi) gereği sürekli arazide dağlarla birliktedir.

En unutulmaz anısı Antarktika yolculuğu

“Antarktika dünyanın 5. büyük kıtası. Antarktika şu anda sadece barışa ve bilime adanmış bir kıta. Dünya’nın en soğuk yeri ama kutup ayısı yok. Kutup ayıları kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan canlılar. Antarktika’da penguenler yaşıyor.”

“Dünyanın başına gelenleri ve gelecekleri, Antarktika Bilim Seferinde yaşadığım tecrübelerimi de öğrencilerle paylaşıyorum. Kendi fotoğraf ve videolarımdan oluşan bir sunumlar yapıyorum. Beni çağıran tüm okullara gidiyorum. Çok güzel geri dönüşler alıyorum. Çocukların gözlerinde o şaşkınlıkları görmek ve her türlü sorularına cevap vermek beni mutlu ediyor. “

Coğrafya kaderimiz

Refah seviyesi, ulaşım araçlarının gelişmesi ve ucuzlaması, sosyal medya gibi bir sürü sebepten dolayı dünyada turist sayısı her geçen yıl artıyor. Deniz, güneş, kum hiç ölmeyecek bir turizm modeli ama Trabzon’da şansımız bu alanda pek yok. Klasik Batı medeniyeti şehirlerinin ve köklü mirasa sahip tarihi veya otantik doğu şehirlerinin dışında, turistler artık macera, farklı aktiviteler, görülmeyeni görme ve paylaşma peşindeler. Bu yükselen yeni bir turizm trendi oluşturdu. Hoca, bu kapsamda Trabzon’un doğası ve taşının yeni turizm destinasyonlarına sahip olduğunu söylüyor.

Raif Hoca en başa, Jeoturizm için kısaca “doğaya yeni bir bakış şekli; sürdürülebilir kalkınmanın en iyi yöntemlerinden biri” olduğunu söylüyor.

Avrupa’da, Jeopark ağına dahil olmuş 26 ülkede 76 adet jeoparktan söz ediyor.

Trabzon özelinde Jeopark olmaya aday yeni turizm destinasyonlarını sıralarken başka bir heyecanla anlatıyor.

“Trabzon özelinde iki kuvvetli aday var bence. Bunlardan birincisi, Çal Mağarası ile Doğankaya ve civarıdır; Doğankaya sportif tırmanış alanı, Çal-Camili Tabiat Parkı, biyolojik kaynak değerler, alandaki tarihi yollar ve harabeler, yöresel el sanatları, kemer köprüler, değirmenler, yöresel yemekler ve yöre kültürü gibi birçok farklı kaynak değer bulunmaktadır. Bu saha Türkiye’nin UNESCO Jeopark ağına dahil olacak, ikincisi potansiyelindedir. Trabzon sınırları içerisindeki ikinci alan ise Sürmene-Köprübaşı Ağaçbaşı Turba Bataklığı ve civarıdır. Bu alanda da; turbalıkta bulunan doğal bir arşiv, çeşitli yüzey şekilleri, alandaki tarihi hikayeler, şehitlikler, endemik bitkiler ve hayvanlar, tarihi yollar ve geçitler, konaklar ve evler, foto safari alanları gibi önemli kaynak değerler bulunmaktadır. Gümüşhane’deki Kurum Vadisi de bu kapsamda değerlendirilebilecek ender alanlardan birisidir. “

Raif Hoca genç kuşaklara kaynak değerleri (zenginliklerimizi - varlıklarımızı) tanıtıyor; genç kuşaklar öğrendikçe seviriyor ve koruma bilinci gelişiyor.

Kamu, özel ve sivil sektörler, bölgenin turizm varlıklarını ortaya çıkarırken, iyi hikaye anlatıcılardan yararlanmalı. Bu devir başka bir devir...

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR