Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon “Spor Şûrası”

Trabzon Spor Şûrası toplanmalıdır:

·       Hiçbir spor aktivitesine katılmayan çocuklarımız için,

·       Rekabetçi, yarışmacı, içlerinden yıldızların da çıkabileceğini varsaydığımız Trabzonlu ve bölge gençliği için;

·       Okul, dershane ve testler arasına sıkışmış, çocuk ya da gencin terlemeye zaman bulması için;

·       Avrupa Gençlik Festivali Organizasyonu nedeni ile kazandığımız spor tesislerinin Trabzon ve Bölge ekonomisine katkı yapması için;

·       Kazandığımız tesislerin karlı işletmelere nasıl dönüştürebileceğimizi, profesyonelce nasıl  yönetmemiz gerektiğini  dünya örneklerine bakarak öğrenebilmek için,

·       Trabzon Merkezde yığılan spor aktivitelerini ilçelere nasıl yayacağımızı keşfetmek için,

·       Trabzonspor’un spor ekonomisine katkısını artırmak vizyoner bir Trabzonspor liderliğinin Trabzon ekonomisine neler katabileceğini anlayabilmek için bu şurayı düzenlenmesinin elzem olduğuna ben de inanıyorum.

Sorun spor kadar ekonomidir

Trabzon, bölgenin lider kenti olarak ticaretten- turizme, eğitimden- spora kadar birçok alanda geniş olanaklara sahiptir. Konu spor olunca, tartışmasız Trabzonspor’un ağırlığı ile sadece bölgeye değil, ülkeye yön verebilecek bir konuma sahibiz.

O zaman yanıt aranacak soru şudur “Trabzonspor bu şehre nasıl hizmet etmelidir?”

Spor sadece futbolla sınırlı

Büyük olmayı, büyük camia olmayı sadece futbolla sınırlayanlar, hem Trabzon’a, Trabzon gencine, hem de Türkiye’deki spora ve rekabet ortamına yazık ediyorlar. Özellikle son dönemde desteksiz bırakılan basketbol takımı, bunun en çarpıcı örneği. Yönetim içinde basketbolun kapatılmasını isteyenler var. Bu durum spora bakışta malumun ilanıdır.

7500 Kişilik salon muhteşem

 Peki o muhteşem 7500 kişilik yeni basketbol salonunda liseler arası maçlar mı yapılsın sadece?

Bu mudur Trabzon’un vizyonu?

Bu mudur Trabzonspor yöneticisi olarak şehre sahip çıkmanın onuru ve gururu?

 

Örnek alınacak çok şehir var            

Bir de ezeli rakiplerimizin durumlarına bir bakın; Fenerbahçe amatör spor branşlarının başarısı göz kamaştırıyor. Basketboldan voleybola, masa tenisinden kürek takımına- yelkene kadar birçok alanda spora destek verilerek önemli başarılar elde ediyorlar. Bu sene birçok branşta şampiyon oldular. Galatasaray’ın ve Beşiktaş’ın da Fenerbahçe’den geri kalır yanı yok. Futbol dışındaki branşlara öyle büyük bütçeler de ayırmıyorlar. Örneğin Fenerbahçe bu işi son derece başarılı sponsorluk anlaşmaları ile götürüyor. Bu branşlar kâr için mi açık tutuluyor sizce?

Şûrada kimler konuşmalı

Trabzon Spor  Şûrasında akademisyen de konuşmalı, spor adamı da; kamu ve sivil toplum örgütleri de...

(Gençlik İl Spor Müdürlüğü nerede, tesislerin asıl sahipleri bu konuda ne düşünüyor, konuşunca göreceğiz.)

Konu şimdiden “Trabzon Kent Konseyi” başkanı Nusret Onur’a ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının danışma meclisi işlevini gören Kalkınma Kurulunun başkanı Doç Dr. Hilmi Yayla’ya da anlatıldı. Herkes bu konuda kafa yormaya hazır.

Proje hazırlığı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası proje ofisi, bu  Şûra fikrini projelendirecek. Bu  Şûra projelendirilirken sadece futbol değil, spor adına Trabzon ve Bölge ekonomisine katkı yapacak her şey, konuşulmak üzere projede yer alacak. Gerçekten başarılı olacağımız sporların ve eğilimimizin ne olduğunu da açığa çıkaracağız. Öncelikli tüm branşların, spor ekonomisi (spor turizmi)  için nasıl katkı yapması gerektiğini de proje aracılığı ile öğrenmiş olacağız.

Şûra sonunda;

Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO), Doğu Karadeniz Sanayi ve İş dünyası Federasyonu (DOKASİFED), Ticaret Borsası(TTB), Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği(DKİB), Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile Kamu, Özel ve Sivil Sektörler hem Trabzon’a hem de Türkiye’ye bir “spor ekonomisi”” modeli armağan edebileceklerdir.  TTSO’nun proje ekibine ve ASKF’ye çok iş düşüyor. Bu projede yer alacak pek çok paydaşın adı geçmemiş olabilir. Proje ekibi paydaş analizine gereken önemi verecek ve hata yapmayacaktır.

Sonuç yerine: KTÜ’de 46bin, Milli Eğitimde 150bin genç ve çocuk var. İlçelerde spora çok daha fazla zaman ayıracak binlerce genç var.Kaçı spor yapıyor? Yanıt, zaman yok olmamalı. Beden Eğitimi öğretmenlerinin KOÇ olarak yeniden eğitilmesi mümkün.  Şûrada saptanacak öncelikli branşlarda birçok şampiyonun da çıkması mümkün. Yeniden örgütlenen spor bakanlığına da şûradan elde edilecek fikirlerin müthişkatkı verecektir. Belki de en önemlisi 300milyon TL’lik olimpiyat tesisleri Trabzon’da spora ve ekonomiye nasıl katkı yapmalıdır.