Haber61

Haber61

Trabzon neden kaybetti?

Futbol oyununu (dikkat: oyun)  yorumlarken, rakibin yapmak istediklerinize aldığı önlemleri de göz ardı etmemeniz lazım. Bir kere, Trabzonspor, sert takım savunması yapamadı. Takım savunması yerine bireysel savunma gayretleriyle (Örn: Egemen..) ancak bu kadarına gücü yetti. İlk yarının ilk on beş dakikasındaki görüntü aynen şöyleydi:

“Trabzonspor, Galatasaray forvetlerini orta alana kadar sürdü. Galatasaray"ın ileriyle atılan toplarına ilk müdahaleleri yaptı. Serkan"ın başlattığı (Ayhan ile Meira"nın arasından çaldığı) iki ara topla gol denemesine girişti; olmadı.

Ersun Yanal, takım hücumdayken, Gökhan-Umut-Isaac ve bunların arasına sürpriz Serkan"ı da soktu. Yani dört kişiyle bir gol bulmak istedi. Akıllıca. Takım atak yerken, bu kez, Umut ve Isaac"in ortaya ve geriye yardım etmesini de istedi. Ne Umut ne de Isaac bu görevin çok uzağında kaldı. Orta alandaki güç dengesi, Meira-Ayhan-Arda önderliğinde Galatasaray"a geçti. Bu bölgedeki Selçuk-Hüseyin ikilisi ise bu zincire karşı çaresiz kaldı ki, Selçuk, kendi alanını da kaybedince dolandı durdu oralarda. Ersun Yanal oyuna başladığı gibi, ortada Serkan ile devam etseydi bu bölge kaybedilmeyebilirdi. Serkan, top çalıyor, ortadan kısa paslarla Galatasaray defansının arasına toplar atıyordu. Colman tercihi, ortada pas trafiğini bilen bir oyuncum olsun düşüncesinin ürünüydü. Doğru strateji, uygulama ve yetersizlik yanlışlarına kurban gitti. 

Bir başka konu bekler meselesi. Trabzonspor göbeği, iki beklerden gelen sızmalarla zorlanıyor. Egemen için Cale, Song için Tayfun(Serkan) bölgesi risk. Önceki maçlardaki defansif sorunların bir nedeni de buralardı. Karşınızda bir de doldur boşalt yapmayan sağ ve sol açıklar çıktı mı, sürekli pozisyon verir hale geliyorsunuz. Bir de şu var; Galatasaray savunması önünde atak özellikli ve ayağı iyi top yapan Meira, Trabzonspor"da ise geri dörtlünün önünde savunma özellikli Hüseyin. Bu iki bölgedeki oyuncu farklılığı da dikkate değer bir konuydu. Ersun Yanal, ikinci yarıya, Isaac-Yattara değişikliği ile gitti. Yattara"nın sağdan ya da soldan getireceği toplarla gol bulabilir miyiz"i aklına getirdi. O toplar gelmedi, gelenleri de Umut ve Gökhan değerlendiremedi. Bu kez Colman ve Selçuk ile on sekiz civarından şutlar gelmeye başladı. O şutların bir kısmı kaleciye bir kısmı da auta gitti. Kaleci Tolga"ya gelince, yerini kaybediyor, maçı izlemeye dalıyor, bir de çok çizgi içine giriyor. 

Bir Trabzonsporlu değil de, yurt dışından bir futbol izleyicisi gözüyle, Trabzonspor"un en temel eksiklerini ne diye özetlersek;

Birincisi; geri dörtlünün önünde atak ön libero.

İkincisi; Çift santrafor Umut ve Gökhan"ın arkasında pas organizasyonunu yönetecek, bu iki oyuncuyu çok fazla topla haşır neşir yapmayacak, ilerideki oyunu kanatlara açabilecek, gerektiğinde de ribauntları toplayıp gol yapabilecek bir oyuncu eksikliğii.

Trabzonspor her şeye rağmen, baskılı oyna(ya)madan, Galatasaray"a karşı pozisyonlar üretebildi. Sevindirici olan bu.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR