Trabzon İl Sağlık Müdürü Usta: İnternetten randevu alamayanlar...

Trabzon İl sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta Haber61’e açıklamalarda bulundu.

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Haber61 Genel Koordinatörü Atakan Kadıoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Usta, Randevu alamayıp hastaneye gidenlerin de tedavilerini olabildiğini belirtti.

Usta şu ifadeleri kullandı:

“RANDEVU ALAMAYIP GELENLER DE TEDAVİLERİNİ OLUYOR”

Bizim MHRS dediğimiz randevu sistemi sağlık bakanlığımızın pandemiden çok daha önce kurguladığı insanların medeni bir şekilde hastaneye gelmelerini organize eden bir sistemdir. Daha önceden MHRS dediğimiz sistem varken de insanlar randevu almadan randevu sistemini kullanmadan da hastaneye gelebiliyorlardı ve tedavilerini oluyorlardı. Herhangi bir aksama olmuyordu. Pandemi sürecinde bir kısıtlama oldu randevu harici gelinmesin dendi. Oradaki temasları ortadan kaldırabilmek adına. Randevu sistemiyle randevu alanlar haricinde randevu alamayanlar da gelebilirler diye bakanlığımızın genelgesi oldu. Ama randevu alamayıp gelenlere de yine hekimlerimiz tedavi ediyorlar. Randevu sisteminde bir aksama olmuyor. Vatandaş randevu sistemini arayıp oradan randevu bulamadığında yine gidiyor ve tedavisini oluyor. Randevu almadan gelen hastalar olarak karşımıza çıkıyor. Randevu alamayan vatandaşlarımıza söyleyeceğimiz şey illa bir uzman hekime gitmeniz gerekiyorsa hastanelerimize giderek poliklinikte bulunan hekimden talepte bulunup muayene olabilirsiniz. Yine sıra bulamadığınız takdirde yöneticilerimize giderek onlardan yardım talebinde bulunabilirsiniz. Ama randevu bulamayan hastalarımız illa muayene olması gerekiyorsa hastaneye gidip sıra varsa alabilirler. Alamazlarsa da hekimlere yardım çağrısı yapabilirler.

AİLE HEKİMLERİ NEDEN İLGİ GÖRMÜYOR?

Aile hekimi dediğimiz hekim birçok branşı kapsayan bilgiye sahiptir. Yani aile hekimi sizi bir bütün olarak tüm organlarınızı tedavi edebilecek teşhis koyabilecek bilgiye sahip bir hekimdir. Ama diğer branş hekimi sizi kendi branşı ile ilgili değerlendirebiliyor. Dolayısıyla aile hekiminden başlamak aslında bu sistemlerin en önemli ayağıdır. Yani bir aile hekiminiz varsa gittiğinizde şikâyetinizi söylediğinizde, aile hekimi size bir uzmana gitmeniz gerekip gerekmediğini, tedavi gerektirip gerektirmediğini veya tahlil tetkik gerektirip gerektirmediğini çok iyi bilebilen bir kişidir. Dolayısıyla oradan istifade etmiş olsak oradan yola çıkmış olsak zaten hastanelerdeki yoğunlukla ilgili hiçbir sorunumuz kalmayacaktır. Şimdi aile hekimlerimizde özelikle ilimizde olmak üzere tetkiklerin hepsi yapılabilmektedir. Özellikle yapılan tetkikler Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemizdeki laboratuvarlarımızda yapılmaktadır. Yani hastanede yapılan tetkiklerle aile hekiminde yapılan tetkikler aynı yerde yapılmış olmaktadır.

TRABZON’DA HASTANELERDE COVİD HASTAMIZ YOK

Şu an hastanelerimizde koronavirüs hastamız yok şükürler olsun. Tek tük vakalarımız çıkıyor tabi. Ama eskisi gibi vatandaşlarımız artık korkmuyor. Biz de yaptığımız incelemelerde eskisi gibi problemli vakalarla karşılaşmıyoruz. Ama ne olursa olsun pandemiye yol açan covid hastalığı gibi birçok bulaşıcı hastalıklarımız var. En basiti grip de bunlardan biri. Eskiden olduğu gibi yine önümüze çıkan bulaşıcı hastalıklardır. Biz covid ile maskenin, hijyenin ve temasın koruyucu olduğunu görmüş olduk. Buradan yola çıkarak vatandaş otobüse binecekse camiye gidecekse o zaman maskesini takmalı. Bu bilinç artık oluşursa biz bundan sonra birçok bulaşıcı hastalıkla mücadele etmiş oluruz.

“BİZ AŞI YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Aşı gereklilikleri yurt dışında burada yavaş yavaş kaldırılıyor fakat biz yapmaya devam ediyoruz. Fakat aşı takvimini tamamlamamış olanların tamamlamasını tavsiye ediyoruz. HES’e ve e-nabıza bakarak hareket edebiliriz. Aşı takvimi ile alakalı belli görevleri olan arkadaşlarımız olduğunda sıkıntılar yaşamaktayız. Mesela hacca gideceklerden aşısı olmayanlar gidemediler.

“YAZ HASTALIKLARINDA EN ÖNEMLİ FAKTÖR HİJYEN”

Yaz hastalıklarına gelirsek en önemlisi meyve ve sebzeyi iyi yıkamamaktan kaynaklanır. Yaz ishalleri beslenmeye bağlı ishaller bu tür gıdaların iyi yıkanmamasından dolayı kaynaklanabilecek virüstük ve bakteriyel ishaller karşımıza gelebilmektedir. Dolayısıyla vatandaşımızın sebze ve meyve hijyenine çok önem vermesi gerekiyor. Haziran başıyla biz denizlerimize tetkikler yapmaya başlıyoruz. Dört beş ay sürekli bütün ilçelerimizin deniz sularını tetkikten geçiriyoruz. Onlarla ilgili belediyelere uyarıları yapıyoruz. Onlar da o sahada denize girilebilir veya girilemez tabelalarını asıyorlar. Bu da bulaşıcı hastalıklar adına sıkıntıyla karşımıza gelebiliyor. Özellikle bu duruma da riayet edilmesini istiyoruz.

“YAYLA MANTARLARI ZEHİRLENME YAPABİLİR”

Yaylalarda mantar toplanıyor. Bunun uygun mantar olduğunu çok iyi bilmeleri gerekiyor. Şüpheli kaldıkları mantarları yememeleri gerekiyor çünkü mantar zehirlenmeleri oldukça karşımıza çıkıyor. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber