Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

Trabzon'da antik mağaraların gizemi

Trabzon-Ortahisar ve Uzunkum mevkilerinde ilin antik çağına ışık tutabilecek birçok doğal mağara mevcuttur.

Sahilde dalgaların aşındırmasıyla oluşan bu antik mağaralar karaların zamanla yükselmesiyle bu gün kale surlarının altında birçok yerde farklı kotlarda izlenebilmektedir.

FAYLARLA YÜKSELEN TRABZON

Trabzon sahilinin ve karasının yılda 0,6mm yükselmesi deprem üreten faylarla gerçekleşmektedir. 

Günümüzde yeni oluşan ve yükselmiş doğal mağaralar Kale parkın denizle buluştuğu sahilde ve Ganita Parkta görülebilmektedir.

 Trabzon'da antik mağaralarının gizemi
FOTO: Trabzon Kalepark da,  Trabzon karasının denize göre yılda 0,6mm yükselmesi ve karaya doğru aşınması, dalga aşındırmasıyla güncel mağaraların oluşması, deprem üreten faylarla antik mağaranın Ganita Parka kadar yükselmesini açıklayan şekil.

MAĞARALAR ANTİK ÇAĞDA BARINAK YERLERİYDİ

Tektonik olarak Karadeniz Fayı ile yükselen eski sahil düzlükleri Trabzon'un depremselliğine, mağaraları ise tarih öncesi antik medeniyetine ışık tutar.

Deniz dalgaları ile aşındırılmış mağaralar ilk insanların barınak yerleridir. Yıllar önce Uzunkum’da bu tür yükselmiş bir mağarada KTÜ jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Gedik tarafından bulunmuş yontma taş devrine ait aletler ve kemiklerin bulunduğu iddia edilmektedir. 

Günümüzde farklı yükseklikte bulunan bu mağaraların hiçbirinde kazı yapılmadığı gibi koruma altına da alınmamıştır. Bu nedenle tüm Karadeniz’in sadece doğu Karadeniz sahilinde tarih öncesi medeniyet izleri bulunamamıştır.

TRABZONUN YÜKSELEN MAĞARALARI

Trabzon'da güncel deniz mağaraları oluşumlarının en güzel örneklerini Ganita’da Kale Parkın denizle buluştuğu yerde görülmektedir. Hırçın deniz dalgalarının kırıklar boyunca parçalayıp oyduğu oyuklar zamanla mağaraya dönüşmektedir.

Mağaraların büyümesi ve çoğalmasıyla çökmeler başlamış, böylece volkanik kayaçlardan oluşan Kale Park deniz erozyonu ile geriye, karaya doğru göç etmiştir.

Zamanla oluşan mağaralar deprem üreten faylarla yükselerek Ortahisar’da Zağnos vadisi boyunca farklı seviyelerde sergilenmişlerdir. 

Doğu Karadeniz Bölgesinin tarih öncesi medeniyetine ışık tutabilmek ve Trabzon turizmini canlandırmak için bu mağaralar koruma altına alınarak arkeolojik çalışmalara başlanmalıdır.  

Trabzon'da antik mağaralarının gizemi
FOTO: Ganita parkta sahilden deprem üreten faylarla yükseltilmiş doğal antik mağara

Trabzon'da antik mağaralarının gizemi
FOTO: Ganita park ta sahilden deprem üreten faylarla farklı kota yükseltilmiş doğal antik mağara.


Trabzon'da antik mağaralarının gizemi 

FOTO: Ortahisar mevkiinde kale surları altında sahilden deprem üreten faylarla yükseltilmiş antik mağara.

 Trabzon'da antik mağaralarının gizemi
FOTO: Ortahisar Zağnos mevkiinde kale surları altında sahilden deprem üreten faylarla yükseltilmiş antik mağara.

 
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR