Erhan Eroğlu

Erhan Eroğlu

Ticari işletmeler şu konulara dikkat ediyor mu?

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplam üye sayısı ortalama olarak 31 bin civarındadır. Yani Trabzon’da 31 bin civarında ticari işletme faaliyet göstermektedir.

Evet rızkın onda dokuzu ticarettedir. Peki yatırım yaparken bilgili ve bilinçli bir şekilde mi ticarete atılıyoruz?

İş yerini açacak olduğumuz yer için gerekli araştırmaları yapıyor muyuz?

Rakiplerimizi analiz edip, rakiplerimizle nasıl mücadele edeceğimizi planlıyor muyuz?

Faaliyet göstereceğimiz sektörün yapısını, fırsatlarını, tehditlerini biliyor muyuz?

İş yerinde çalıştırmayı düşündüğümüz personeller ile ön görüşmeler yapıp riski en aza indirmek amacıyla ilerleyen süreçte işten ayrılma ya da işten çıkartılma durumlarında yeni istihdam edeceğimiz personelleri belirliyor muyuz?

İşyeri kasa hesabını her gün analiz edip cebimizdeki para ile iş yeri kasasındaki para ayrımını yapıyor muyuz?

Depomuzda satacak olduğumuz ürünler azaldığında planlama yapıp tedarikçi firmalar ile gerekli görüşmeleri zamanında yapıyor muyuz?

Hedef kitlemizin istek ve ihtiyaçlarına yönelik ürün ya da hizmet sunumu gerçekleştiriyor muyuz?

Teknolojik gelişimleri yakından takip edip teknolojiyi iş yerimize getirmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veriyor muyuz?

1 ay sonra, 3 ay sonra ya da 1 yıl sonra hatta hatta 5 yıl sonra ne kadar satış geliri elde ederim hangi üründen / hizmetten ne kadar satarım diye planlama yapıyor muyuz?

Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre ürün ya da hizmet çeşitliliğimizi arttırıyor muyuz?

Personellerimize kariyer planı oluşturup her geçen gün kurumsal bir işletme olma yolunda ilerliyor muyuz?

Gerekli araştırmaları yapıp marka tescili, faydalı model, tasarım tescili ya da patent süreçlerini takip ediyor muyuz?

Sahi rızkın onda dokuzu ticarette iken acaba bu şekilde planlı ve projeli şekilde çalışıyor muyuz?

KOSGEB yeni girişimcilere yönelik sağlamış olduğu 50 bin TL hibe, 100 bin TL sıfır faizli kredi desteği kapsamında destek almak isteyen kişilerden proje yazmasını istiyor. Bu projeler hazırlanırken bahsetmiş olduğum bütün sorulara işverenin cevap vermesi bekleniyor.

İnsanlar tarafından uzun bir süreç olduğu düşünülse de bence her girişimcinin yatırım yapmadan önce hatta yatırım yaptıktan sonra üzerinde kafa yorması gereken konulardır.

Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ticari işletmelerin ticarette daha uzun soluklu faaliyet gösterip araştırmaya ve geliştirmeye daha çok önem vermesi kapsamında bir eğitim projesi hayata geçecektir. Bu alandaki boşluğu dolduracak olan bu çalışmanın ilimize ve ülkemize çok büyük katkı sağlayacağından şüphem yoktur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.