Recep Ergenç

Recep Ergenç

Teleferik çözüm olabilir mi?

Geçen hafta Türkiye’nin uluslararası turizm fuarı Emitt 2015 ‘i ziyaret ettim.

Fuarın yıllardır gediklisi olan turizmci dostlarımızla yaptığımız sohbetten önemli saptamaları paylaşayım:

- Emitt’e ülke katılımları giderek zayıflamış.  

Diğeri ise ortak gözlemlerimiz:

- En geniş alanlara, yurt içinden katılımcı şehirler, ilçeler yerleşmiş ve fuarı yerel ürünlerin satış mekanına dönüştürmüşler. (Bu tür fuarlar - alan ve satanın- buluşma yeridir.)

- Fuarın ilk gününde profesyonellerden çok bürokrat bolluğunu gördük,

- Trabzon’un, Giresun ve Ordu ile aynı standa olması Doğu Karadeniz adına olumlu bir başlangıçtır. İstenir ki; Rize, Artvin ve Gümüşhane’nin de katılması ile DOKA Bölgesi illerinin etkili bir turizm vizyonu oluşsun, varlıklarını (değerlerini) saptasın ve birlikte sunsunlar.

- Ülke stantlarından Mısır (çöl ve vadi satıyor), Küba (müziği) wooowww dedirtti.

- Afrika ülkeleri de yeni keşif imkanları sunuyor...

“EMİTT”İN KATABİLECEKLERİ

Benim için bu fuar ziyaretinin en önemli yanı, Avrupalı bir teleferik üreticisi firma ile yaptığım uzun sohbet oldu.

Firma, Boztepe’yi Meydan’a, Uzungöl’ü (1200m) Karestel’e (2100m) bağlayacak teleferik sistemleri projeleriyle yakından ilgileniyor. Anlattıklarına göre Uzungöl teleferik için geri sayıma başlamış bile. Proje hazır: İki istasyonlu bir sistem ile Uzungöl – Karaestel yaylasına bağlanacak.

İşte o zaman Karestel’den taa Şekersu’ya kadar, boş yayla evlerinin turizme kazandırılması,  kış sporları aktiviteleri, vs. vs… Hayal kurmak bedava.

Uzungöl teleferiği için yatırımcı hazır, izinler ise çoktan tamamlanmış.

Firma, Boztepe için Büyükşehir Belediyesine şu telkinde bulunmuş: “Boztepe’de otel yapımı için tahsis edilen yeri bir özel yatırımcıya tahsis ederken, şartnameye teleferik koşulunu ekleyin.” Gayet mantıklı geldi.

TRABZON TRAFİĞİNE DE TELEFERİKLİ ÇÖZÜM

Sohbetten ilk öğrendiğim; çağdaş dünyada şehirlerin “ulaşım sorunlarına” getirdiği çözümlerin ekonomik rekabet edebilirliğine, çekiciliğine, hatta marka değerine giderek daha fazla katkı sunduğudur. İsviçre, Avustralya, Amerika, Almanya, İngiltere gibi ülkelerdeki uygulamalarını gösterip yarattığı katma değerden bahsettiler.

Firma yetkilileri Trabzon için çözüm üretirken “İçinden dağ fışkırmış Trabzon’un” ulaşım sorunlarına yönelik olarak teleferikle çözümü terzi titizliği ile projelendirebileceklerini,  Boztepe başta olmak üzere, nüfus yoğunluğu olan bölgeleri merkeze bağlayabileceklerini belirttiler. Bir düşündüm, Boztepe’nin giderek artan nüfus yoğunluğuna 3-4 istasyonlu bir teleferik sistemi nasıl bir çözüm olurdu? Trabzon için fazla mı lüks bir çözüm? Birilerini rahatsız mı eder bu çözüm yoksa?

Toplu taşım araçlarının teşvik edilmesi ile güvenli bir seyahat seçeneği sunması, enerji verimliliği ve hava kirliliğine pozitif yansımaları, teleferiğin mevcut ulaşım sistemlerine bağlanarak kombine bir sistem kurulabilmesi gibi daha sayamadığımız bir çok avantajını zevkle ve merakla dinledim. Bildiklerimin ne kadar kısıtlı olduğunu farkettim.

Dönümlerce arazinin istimlak edilmesinin, dozer ile yol açmanın ve doğanın tahrip edilmesinin tek seçenek olmadığı günümüz dünyasında teleferikli çözümleri gündemimize almanın zamanı geldi de geçiyor.

YA TURİZME KATKISI

Bu konuda sanırım sayfalarca yazı yazılabilir, dünyadan birçok ülkesinden örnekler verilebilir. Ben kısadan hisseye ulaşmak için yakından örnek vereyim. Ordu’daki teleferiği kullanmayanınız var mı? Batum’daki teleferiğin şehirde yarattığı farkı biliyoruz değil mi?

Peki biraz uzaklaşalım, İsviçre Alp Dağlarındaki teleferik sistemlerine bir göz atmak ister misiniz? Lütfen şu linkteki ( Tıkla ) videoya bir göz atın ve Karadeniz Bölgesinde böyle bir sistem kurulabilecek yerleri hayal edin. Unutmayın, hayal etmek bedava.

Dünyanın doğa turizmi potansiyeli yüksek birçok noktasında teleferik sistemleri kullanılarak hem doğa korunmaya devam ediliyor, hem de yeni bir çekim/gelir kapısı oluşturuluyor. Uzungöl başta olmak üzere uluslararası alanda parlatılmayı bekleyen bir çok değerimiz için daha büyük hayaller kurmamızın da zamanı geldi de geçiyor. Turizmde kalış süresini ve etkinlik/faaliyet çeşidini artırmanın yollarını ararken teleferik en çok tercih edilen araçlardan biridir.

SON SÖZ YERİNE

Fuarların ekonomiye, sosyal ve kültür hayatımıza katkısı yadsınamaz.

Trabzon ya da DOKA Bölgesinde turizmin çeşitlendirilmesi, çeşitlendirilen turizmin yatırımcısı, insan kaynağı gibi temel sorunlarının çözülmesi elzemdir.

Bu haftalık da budur.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR