Tarihi Kentler Birliği toplantısı başladı

Tarihi Kentler Birliği toplantısı Safranbolu’da başladı.

Tarihi Kentler Birliği toplantısı başladı

Safranbolu Belediyesi ve Karabük Valiliği iş birliğinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği (TKB) Bölge Toplantısı başladı. 


Safranbolu ilçesinde iki gün sürecek olan toplantının açılışına Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehemt Ceylan, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, birliğe üye il ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Programın açılışında konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, korumacılık denince ilk akla gelen şehrin Safranbolu olduğunu söyleyerek, “ Türkiye’de korumacılığa öncülük yaptığı gibi, korumacılık yönüyle Türkiye’yi dünyaya taşıyan bir şehirdir. Korumacılığı turizmi finansör yaparak geleceğe aktarmaya çalışan bir kentiz” dedi.

TKB Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Safranbolu'da bulunmanın çok güzel bir duygu olduğunu söyleyerek, “Safranbolu'yu seçmemizin nedeni , TKB'nin bir enstitü, okul olmasını doğrulayan bir karar . Safranbolu kendisi bir okul, korumanın okulu, korumanın başkenti, korumanın başkenti olmanın yanında aslında korumacılığı öğrenmek isteyenin Safranbolu'dan geçmesi lazım, bir süre de kalması lazım. Korumanın ne kadar güzel bir şey olduğunu bu şehirde yudum yudum hissetmek mümkün."

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TKB'nin esas misyonu ve görevinin tarihimize ve kimliğimize sahip çıkarak korumada çok önemli bir kuruluş olduğunu söyledi.

Ceylan, "Başta Metin Sözen hocamız olmak üzere TKB’de görev yapmış bütün arkadaşlarımızın önceliğinde bu güzel ülkemizde anlamlı bir mesafe katedildi, bilinç oluşturuldu. Şimdi bütün şehirlerde, belediyelerde tarihi, kültürel dokunun korunması ve onların restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması, turizme kazandırılması hemen her belediyenin, her başkanın, her valinin gerçekten önemli bir arzusu, isteği, o doğrultuda da projeler gerçekleştiriliyor. Bu anlamda da Tarihi Kentler Birliğinin bu misyonu gerçekten çok değerli, çok anlamlı." diye konuştu.

Safranbolu’nun mimari kültürel ve sosyal açıdan ele alındığında medeniyetin yüz akı ve rüya şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Karabük Valisi Mehmet Aktaş, “ Gerek şehir planlamacılığında oluşturulan düzen ve ahenk, gerekse şehirde var olan adalet, dayanışma hakkaniyet ve kardeşlik duygusu, kurguladığı şehir hayatı, ecdadımızın bugün bile bizler için yol gösterici ve ufuk açıcı örneğini teşkil etmektedir. Safranbolu aynı zamanda küçük bir Osmanlıdır. Bugün kültürel kimliğimizin derinliğini ve sanatsal estetiğimizin dünyaya anlatabileceğimiz yaşayan bir örneğimizdir” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Safranbolu Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu.









 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler