Diğer

Diğer

Sporcular için beslenmenin önemi

Sporcu beslenmesi yazı dizimize, spor da beslenmenin önemini anlatarak başlamak istedim. Keyifle okumanız dileğiyle…

Elit bir sporcu olmanın 3 altın kuralı vardır. Bunlar;

1- İyi Antrenman

2- İyi Dinlenme

3-İyi Beslenme

sporcular-icin-beslenmenin-onemi--1.jpg

Günümüz futbolunda herşey gelişiyor, ilerliyor. Yeni antrenman teknikleri , yeni tedavi modelleri, sporcuların dinlenmesi ve seyahatler için fiziki şartlar…Hepsi 5-10 yıl öncesini bile baz alırsak bariz bir şekilde ileride…

Ancak en profesyonel spor kulüplerinde bile sporcuların beslenmesinin bazen yetersiz olabildiğini görebiliyoruz. Bu sebeplerin başında  maalesef bilgi kirliliğinin hat safhada olması, yönetici ve profesyonellerin konuya yeteri kadar önem vermemesi,  sporcunun ve ailenin yeterli bilgisinin olmaması, beslenmeye ayrılan bütçenin yeteri düzeyde olmaması, sağlık ekiplerinde diyetisyenlerin aktif rol alamaması gelmektedir.

Amaç, elbetteki sporcunun kontsantrasyonunu ve performansını artırmak; ama öncelikle bunu istemek gerekiyor.  Daha sonra bu hedefi gerçekleştirmek için harekete geçmek. Yapılması gereken ilk şey;

-  Planlama

 Spor kulüplerinin,  beslenme sistemi hakkında bir planlamasının olması oldukça önemlidir.  Sezon öncesinde yemek menüleri , ergojenik ürün kullanımının planlaması ve temini, sporcu fiziki raporları , periyodik yağ ölçüm tarihleri vb. bunların hazır olması gerekir.

-  Bireysel Takip

Her sporcunun gelişimi , genetik yapısı, fiziksel uygunluğu , kas –yağ dengesi,  performans grafikleri ,ayrı ayrı takip edilmeli!

-  Sakatlık Durumlarında Beslenmesporcular-icin-beslenmenin-onemi--2.jpg

Hiç istenilmeyen bir şey varsa o da ‘’ sakatlık’’tır. Maalesef alışılmış beslenme modelinde değişiklik yapılmazsa,  sakatlık döneminde kilo ve yağ değerlerinde artış gözüküyor. Y eterli ve dengeli bir diyet, hastalanma ve sakatlanma riskini minimuma indirirken,  yarış ya da sakatlanma sonrasında toparlanma süresini kısaltır.

-  Beslenme Eğitimleri

Eğitim oldukça önemli. Sporcu bilinçli olmak ve performansını artırmak için beslenme hatalarından  kaçınmak zorundadır.Bunu için bilgi birikimi yeterli düzeyde olmalıdır.

François de La Rochefoucauld’un dediği gibi ‘’yemek yemek bir zorunluluktur, ama akıllıca yemek yemek bir sanattır’’.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR