UEFA Şampiyonlar Ligi'nde flaş değişiklik! Takım sayısı çoğalıyor

UEFA, Şampiyonlar Ligi'ndeki takım sayısını artırıyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde flaş değişiklik! Takım sayısı çoğalıyor

Türkiye'den kaç takımın Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edeceği belirsizliğini korurken, UEFA'dan flaş bir hamle geldi. Devler Ligi'ne 4 takım daha eklenerek 2024/25 sezonundan itibaren tam 36 takımla düzenlenecek. Katılımcılardan biri, ülke puanında 5. sırada yer alan ligin, 3. bitiren takımı olacak. Önceki yıllarda 5. sıradaki ülkenin ilk 2 takımı direkt olarak Şampiyonlar Ligi'ne gitmeye hak kazanıyordu.

Avrupa'nın önde gelen kulüpleri ve UEFA, Şampiyonlar Ligi'nde yer alamayan ancak güçlü Avrupa performansına sahip iki takıma yer verme konusundaki tartışmalı plan üzerine anlaşmaya vardı. UEFA, Şampiyonlar Ligi'nin 2024 itibarıyla "İsviçre sistemi" şeklinde oynanacağını açıkladı. Ön eleme oynayacak şampiyon takımların kontenjanı 4'den 5'e yükseltilecek.

4 TAKIM DAHA

The Athletic'te yer alan habere göre; mevcut haliyle 32 takımın yer aldığı Şampiyonlar Ligi'nde 2024/25 sezonundan itibaren 36 takımla düzenlenecek. 34 hak, ligdeki başarılara göre verilecek. Kalan 2 hak ise özel davetiyeyle sahibini bulacak.

NEYE GÖRE DAVET EDİLECEK?

UEFA, UCL’deki takım sayısının 2024 yılından itibaren 32'den 36'ya çıkacağını duyurdu!

2 takım - Geçmiş performansa göre davet

1 takım - Lig sıralarında 5. olan ligin 3. takımı

1 takım - “Şampiyonlar Yolu" sisteminden gelecek.

"SAĞLAM GELİRLER ÜRETECEĞİNE İNANIYORUZ..."

UEFA Başkanı Ceferin: "Seçilen formatın doğru dengeyi sağladığına ve rekabet dengesini iyileştireceğine inanıyoruz. Yeni sistemin kulüplere, liglere ve altyapıya dağıtılabilecek sağlam gelirler üreteceğine inanıyoruz..."

EĞER BU SEZON BAŞLASAYDI...

2024/25 sezonunda başlaması planlanan iki takıma özel yer verme planı bu sezon sonunda hayata geçseydi gelecek sezon için Manchester United, Roma veya Villarreal gibi kulüpler herhangi bir şekilde Şampiyonlar Ligi'ne hak kazanamasa da katılabilecekti. Zira bu takımlar UEFA ülke katsayılarının yüksek olması nedeniyle diğer ülke takımlarına göre büyük bir avantaj sağlayacak.

AVRUPA SÜPER LİGİ'NE KARŞI

Bu plan, ulusal liglerin önemini azalttığı ve Avrupa'nın seçkin liglerinin konumlarını sağlamlaştırdığı için bazı ülkeler tarafından şiddetle eleştirildi. Avrupa futbolunun birçok paydaşı, ayrılıkçı bir Avrupa Süper Ligi'ne karşı çıkan UEFA'nın benzer bir planı hayata geçirdiği eleştirisini dile getirdi.

BİR ÜLKEDEN EN FAZLA 5 TAKIM

Avrupa Kulüpler Birliği ile UEFA arasındaki anlaşma gereği de bir ülkeden en fazla 5 takım UEFA Şampiyonlar Ligi'ne alınabilecek.

Bu plan UEFA ile Avrupa Kulüpler Birliği'nin çarşamba günü Viyana'daki toplantısında tartışılacak ve bir karara varılmaya çalışılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler