Şike davasında 17. duruşma !

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında Olgun Peker'in de bulunduğu 8 tutuklu sanık katıldı. Pankreasında yaşadığı sorun nedeniyle hastaneye sevk edilen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım duruşmaya katılamadı.Tutuksuz sanıklardan

Şike davasında 17. duruşma !

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, aralarında Olgun Peker'in de bulunduğu 8 tutuklu sanık katıldı. Pankreasında yaşadığı sorun nedeniyle hastaneye sevk edilen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım duruşmaya katılamadı.

Tutuksuz sanıklardan Sadri Şener, Göksel Gümüşdağ, Şekip Mosturoğlu, Nevzat Şakar, Tayfur Havutçu, Mecnun Otyakmaz, Serdar Kulbilge, Ümit Karan, İskender Alın, Mehmet Yıldız, İlhan Çelikay, Korcan Çelikay, İbrahim Akın, Tamer Yelkovan, Samet Güzel, Volkan Bahçekapılı'nın da aralarında bulunduğu birçok isim duruşmada hazır bulundu.

 

YOKLAMA YAPILDI

Sanıkların ve avukatların salona alınmasının ardından ilk olarak yoklama yapıldı ve duruşmaya gelen sanıklar tespit edildi. Salona tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar ve tutuklu sanıkların yakınları alındı.

 

GÜVENLİK ÖNLEMİ

Duruşma nedeniyle adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Spor polisi, çevik kuvvet ve sivil polisler adliyeyi sıkı bir güvenlik çemberine aldı. Polis köpekleri adliye çevresine yerleştirildi. Adliye içinde de duruşmanın yapılacağı salonun katında güvenlik barikatı oluşturuldu.

 

Fenerbahçe Spor Kulübü'nün eski başkanvekili Nihat Özdemir de duruşmaya izleyici olarak katıldı. Aziz Yıldırım'ın katılmadığı duruşmada ilk olarak Eskişehirspor Sportif Direktörü sanık Zafer Tüzün'ün çapraz sorgusu yapılmaya başlandı.

 

"ALİ KIRATLI İLE MAÇA GİTTİM"

Şike yapıldığı iddia edilen dönemde Lig TV'de Eskişehirspor maçlarını yorumladığını belirten Tüzün, "Her Eskişehirspor maçına yorum yaptığımdan dolayı gitmek zorundaydım. Bazen kendi arabamla bazen de Ali Kıratlı ile gittim maçlara" dedi. Muhammet Şenyüz ile yaptığı telefon görüşmesinde Eskişehirspor'un Trabzonspor'u yenmesi yönünde yapılan konuşmaların sorulması üzerine Tüzün, "Trabzon'un yenilmesi ile ilgili Muhammet ile sohbetim var. Bu tamamen maç muhabbeti. Genelde Eskişehir'de Trabzon'a bir tepki vardır çünkü Eskişehirspor, Trabzon yenilgisi nedeniyle daha önce bir alt lige düşmüştür" diye konuştu.

 

"MAÇLA ALAKALI DEĞİLDİ GİDİŞLERİM"

Bu ifadeden sonra söz alan sanık Ali Kıratlı, "Eskişehir devre arası kampa da gittik. Sadece maçla alakalı bir konu yok. Her zaman gidiyorum ben" dedi. Tüzün'ün ardından Muhammet Şenyüz'ün çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme Başkanı'nın, "Bülent Uygun, sen ve Ali Kıratlı Eskişehir'de buluşuyorsunuz. Kıratlı ve Uygun orada bir süre yalnız kalıyor. Bildikleriniz nedir?" sorusu üzerine Şenyüz, "Ali abi, Eskişehir'e geldi. Birlikte oturduk. Oraya Bülent Uygun da geldi. Ama Bülent hoca çok oturmadı. 15- 20 dakika oturdu bizimle. Giderken Ali abi kendisini kapıya kadar uğurladı. Ben masada oturdum" diye yanıt verdi.

 

MAHKEME BAŞKANI: DIŞARI ATARIZ, İÇERİ ATARIZ

Salonda sorgu sırasında çok ses çıkması üzerine tepki gösteren Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci "Beyler mahkemedeyiz. Yüzümüz gülüyor diye unuttunuz galiba, dışarı atarız, içeri atarız" dedi.

 

"Futbolda şike" iddialarına yönelik açılan davada sanık Mustafa Ulaş Ortakaya'nın çapraz sorgusu yapıldı. Eski futbolcu olduğunu belirten Ortakaya, "Bana emniyette 'Şike yaptın' dediler. Orada öğrendim suçlamayı. Oynamadığım maçta şikeden suçlandığım ortaya çıktı. Şaşırdılar ‘Sen oynamamışsın bu maçta' dediler. Sonra ‘Şikeye aracılık etmişsindir' dediler. İki kişinin gıyabımda yaptığı konuşma nedeniyle şike ile suçlandım" dedi.

 

OĞLUNDAN BAHSEDERKEN SESİ TİTREDİ, AĞLAMAKLI OLDU

Savunmasını yaparken duygulanarak sesi titrediği duyulan Ortakaya, "İkinci sınıfa giden oğlum var benim. Çocuk babasının ismini yazıyor Google'a; karşısına şike çıkıyor. Ailecek perişan olduk. Her tarafımda yara çıktı" diye isyan etti.

 

Futbolda şike iddialarına yönelik açılan davada sanık Manispor Başkanı Kenan Yaralı'nın çapraz sorgusu yapıldı. Trabzonspor avukatının, "Yıldırım'dan 500 bin dolar borç alıyorsunuz. Niçin bu para Aziz Yıldırım adına değil de başka bir çalışanı Kenan Şehirli adıyla size havale edilmiş. Siz de o isim adına havale ederek geri ödemişsiniz. Niçin Aziz Yıldırım adına değil?" sorusu üzerine Yaralı "Onu Aziz Yıldırım'a sormanız lazım. Resmi para şirkete kimden geldiyse, onun adına para çıkışı yapılması lazım. Kredi alamadım; o yüzden borç aldım. Bana bu parayı nakit olarak verme konusunda da ben istemedim. 'Bu kadar parayı üzerimde taşıyamam' dedim. 'Banka üzerinden gönderin' dedim" diye yanıt verdi.

 

AVUKAT: "SİZ DE KENDİ İLACINIZI MÜBAŞİRE ALDIRIYORSUNUZ"

Bu sırada söz alan Aziz Yıldırım'ın avukatı Şeref Dede, "Başkasının adı ile göndermesi normal bir şey. Maddi gerçeklerin ortaya çıkarılması için konuşuyorum. ‘Siz hakimler eczaneden ilacınızı kendiniz mi alıyorsunuz?' Hayır. Siz de ilaçlarınızı mübaşirlere aldırıyorsunuz" dedi. Avukat Dede, "Bu yargılamada sadece tapeler üzerinde duruluyor" diye tepki gösterdi.

 

MAHKEME BAŞKANI'NDAN 30 MİLYON DOLAR TEPKİSİ

Kulüplere başkanların kendi cebinden para verdiğini belirten avukat Dede, "Aziz Yıldırım kulübe 30 milyon dolar yardım yapmıştır" demesi üzerine Mahkeme Başkanı, "30 bin dolar geliri olan birisi nasıl 30 milyon dolar veriyor?" dedi. Başkanın bu sözleri üzerine Yıldırım'ın avukatı Abdullah Kaya, "Bu konuyla ilgili mahkeme talep ederse geçmiş hesapları yapabiliriz" diye konuştu. Mahkeme Başkanı da, "İstersek ara karar alabiliriz bu konuyla ilgili. Ben merak ettiğim için sordum sadece. Bu konuyla ilgilenmiyoruz şu an" şeklinde konuştu.

 

"ALİ KIRATLI İLE GÖRÜŞMEDİM MAÇTAN ÖNCE"

"Futbolda şike" iddialarına yönelik açılan davada sanık Ümit Karan'ın çapraz sorgusu yapıldı. Mahkemenin üye hakimi, "Antalya-Eskişehir maçından önce Antalya'da Ali Kıratlı geldi mi? Görüştünüz mü?" sorusu üzerine Karan, "Yok görüşmedim" diye yanıt verdi. Mahkeme Başkanı, "Sen, Kıratlı ile yakınsın bu belli. Antalya'ya gelince yüz yüze görüşmedin mi?" diye sorması üzerine Karan, "Maçtan önce kampa giriyoruz. O zaman herkes ile görüşmeye izin verilmiyor" dedi. Mahkeme Başkanı da, "Sen takımda önemli adamsın tabii" diye konuştu.

 

"İDDİANAMEDEKİ FORMA KELİMESİ PARA ANLAMINDA DEĞİL"

Duruşma savcısının, "Ali Kıratlı ile yaptığınız bir görüşmede ‘Abi çocuklar formaları sordu. İddianamede bu formalar, para olarak yorumlanıyor. 'Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine sanık Ümit Karan, "Buradaki forma, para değil. O çok yanlış ve ayıp bir şey. Neye göre formayı paraya çeviriyor anlamadım. Küçük takımlar her zaman büyük takımların formalarını ister. Büyük takımda oynayan oyuncular da hediye eder" diye yanıt verdi.

 

MAHKEME BAŞKANI: ÜMİT ÇOK SEMPATİK

Davaya müdahil Trabzonspor Kulübü avukatı "Ümit futbolda böyle değildi ama burada çok agresif" dedi. Bu sözlere Mahkeme Başkanı, "Yok ya Ümit Karan çok sempatik" diye karşılık verdi. Ali Kıratlı veya İlhan Ekşioğlu'nun kendisine teşvik veya şike teklifinde bulunmadığını belirten Karan, "Ali abi beni çok iyi tanıyor. Bana böyle bir teklifle gelebilir mi acaba? Afedersiniz ama Ali abi de olsa başka biri de olsa yüzüne tükürürüm" dedi. Ümit Karan'ın avukatı Ayhan Sağaroğlu, "Trabzonspor maçında niye önündeki Sezer Öztürk'e pas vermedin?" diye sordu.

 

ÜMİT KARAN: FENERBAHÇE'NİN ŞAMPİYON OLMASINI İSTEMEDİM

Bu soruya Ümit Karan, "Orada bireysel olarak, kendim ilerlemek istedim. Belki de Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını istemedim" dedi. Bu sözler üzerine şaşıran Mahkeme Başkanı, "Böyle şeyler yapabiliyorsun o zaman maçlarda" dedi. Ümit Karan ise, "Ben iyi bir Galatasaraylıyım. Gönlümden Fenerbahçe'nin şampiyon olmasını istemem ama şike de yapmam" diye konuştu. Duruşmaya ara verildi.

 

Verilen 15 dakikalık aranın ardından duruşmaya devam edildi. Duruşmanın başlayacağı sırada izleyiciler arasında Fenerbahçe eski Başkanvekili Nihat Özdemir'i gören Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Türkiye Kupası'nı kazanmaları dolayısıyla tebrik etti.

 

EKİNCİ: KAÇ SENE OLMUŞTU 27 Mİ?

Başkan Ekinci, "Tebrik ederiz bu sene Türkiye Kupası'nı aldınız" dedi. Özdemir de Ekinci'ye teşekkür etti. Mahkeme Başkanı, "Kaç sene olmuştu 27 mi?" diye sodu. Salondan "29 sene olmuştu" cevabı üzerine  Ekinci'nin "Bu sene Fenerbahçe'ye uğurlu geldi" demesi gülüşmelere neden oldu. Sanık Bülent Uygun'un çapraz sorgusuna geçildi.

 

UYGUN: 1 MİLYON LİRALIK TEŞVİK PARASINI ENGELLEDİM

Teknik Direktör Bülent Uygun, Trabzonspor'dan geldiği düşünülen 1 milyon liralık teşvik parasını engellediğini söyledi.  Kendisiyle ilgili iddiaları kabul etmediğini belirten Uygun, "Teşekkür edilmesi gerekirdi. 3 senedir dinlenen bir insan olarak her şey zaten dosyamda. Olabilecekleri engelleme çalışması, şike gibi lanse edildi maalesef. Devletimize güvenimiz sonsuzdur onu da ifade etmek istiyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı, "Ali Kıratlı sana Trabzonspor ile ilgili; teşvik konusuyla ilgili bir şey söyledi mi?" diye sordu. Uygun, "Hayır, tanıdığım, sevdiğim, bana güvenen biri. Sivas'tan beri 4-5 yıllık teknik direktörlük dönemimde maçlarıma gelir" cevabını verdi.

 

"İLHAN EKŞİOĞLU 11'İ NASIL BİLİYOR?"

Üye hakimin, "11'ler ne zaman belirlenir, futbolcular ne zaman öğrenir?" sorusuna Uygun, "Ben çalışmalarıma göre belirlerim. Daha önce açıklamam. Maçtan bir gün önce oyunculara bildiririm" dedi. Üye hakim, "İlhan Ekşioğlu ilk 11'i biliyor. Hatta kaptanın ikinci yarı oyuna gireceğini söylüyor. Bunu nereden biliyor?" sorusun yöneltti. Uygun bu soruya, "Bunu gazeteciler de biliyor" cevabını verdi. Üye hakim, "Oyuncuları bilebilir ama ikinci yarı oyuncunun gireceğini nasıl bilebilir? Ümit Karan ikinci yarı oyuna giriyor" dedi. Uygun, "Herhalde tahmin etti. Sporda tahminler yapılır" diye konuştu.

 

"SÖYLE ONLARA HEPSİNİN KAFASINI KIRARIM"

Avukat Nusret Yılmaz, "İlhan Ekşioğlu bir kişi ile konuşurken, sizin adınız geçiyor ve teşekkür ediyorlar size. Neden?" sorusunu yöneltti. Uygun, "Trabzon'dan geldiği düşünülen 1 milyon lirayı engellediğim için teşekkür amaçlı bir konuşma. Kendilerine sorabilirsiniz. Trabzonspor'dan maç öncesinde Eskişehirspor'a teşvik primi geldiği iddiasını Ali Kıratlı bana söyledi. Bu konu ile ilgilendim. Takımda 5-6 tane Trabzonlu oyuncu var. Onlara gelebilir belki. Ümit'e 'Git uyar böyle bir şey olmasın, bizim dördüncülük şansımız var. Sakın yanlış yola girmesinler. Hepsinin kafasını kırarım' dedim" diye konuştu.

 

"ALİ ABİYİ ÖLDÜRÜRDÜM!"

Bülent Uygun, Fenerbahçe maçında Sezer Öztürk'ü oyundan taktik gereği çıkardığını da sözlerine ekledi. Kendisine asla şike teklifi gelemeyeceğini belirten Uygun, "Böyle bir teklif olsa ya Ali abi beni ya de ben Ali abiyi öldürürdüm" dedi.

 

HAVUTÇU'NUN SORGUSU 2 DAKİKA SÜRDÜ

Tutuksuz sanık Tayfur Havutçu'nun çapraz sorgusu yapıldı. Kimseden soru gelmemesi nedeniyle Havutçu'nun çapraz sorgusu 2 dakika sürdü. Soru sorulmaması üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Havutçu'ya "Şike yaptınız mı?" diye sordu. Havutçu ise, "Hayır, yapmadım" cevabını verdi. Mahkeme Başkanı'nın bu sorusu gülüşmelere neden oldu. Bu cevaptan sonra duruşmaya öğle arası verildi.

 

Duruşma 1 saatlik öğle arasının ardından devam etti. Davaya sanık Ahmet Ateş'in çapraz sorgusu ile devam edildi. Ahmet Ateş'e soru soran olmaması nedeniyle bu çapraz sorgu da 1 dakika sürdü. Daha sonra İskender Alın'ın çapraz sorgusu yapıldı. Şike yapmadığını belirten Alın'a da salonda bulunan kimse soru sormadı.

 

AKBABA'DAN POLİSE AĞIR SUÇLAMA

Alın'ın ardından menajer Fatih Akbaba'nın çapraz sorgusu yapıldı. Akbaba, "Ben bu olaylar sırasında sonra Hollanda'daydım. Bana Organize'den telefon gelince Türkiye'ye gelip, emniyete gittim. Bana 'Ertesi gün gel' dediler emniyetten. Tam gidiyordum iki polis beni odaya aldı. Bana ‘Sen ne iş yapıyorsun?' dediler. 'Menajerim' dedim. Polisler ‘Yok sen pisliksin' dediler. Bana ‘Eve gitmek istiyorsan şu parayı şuraya verdim diye konuş' dediler. Ben Potuk'un transferi için almıştım parayı. Transfer olmayınca parayı tekrar Ali Kıratlı'ya teslim ettim. Ben Sivas maçı ile suçlanıyorum. 5 senedir Sivas'a gitmedim. Bir tane Sivaslı ile telefon tapem yok" dedi.

 

"300 BİN DOLAR NASIL ELDEN VERİLİYOR"

Mahkeme Başkanı'nın, "300 bin dolar nasıl veriliyor elden. Nasıl yazılı bir şey olmadan bu para veriliyor?" Üye hakimin, "Eskişehirspor Başkanı yemekte Aziz Yıldırım'a 'Satmayacağım Potuk'u demiş. Ancak 9 gün sonra size transfer için size nasıl para veriyor bu transfer için?" sorusuna ise Akbaba, "Bilmiyorum ama Ali Kıratlı bana Alper Potuk'u transfer etmek için geldi" diye konuştu.

 

Duruşmada daha sonra sanık İbrahim Akın'ın çapraz sorgusu yapıldı. Akın, "Savcılıktan başlayım. Çünkü poliste baskı oluşmadı. Savcı Mehmet Berk bana hep önyargılı davrandı. Verdiğim ifadeleri beğenmedi. 'Benim istediğim gibi ifade ver' dedi. 'Dışarı çıkın düşünün' dedi. 'Yoksa tutuklanacaksın' dedi. İçeri girdiğimde ailem ile tehdit etti. 'Aileni göremezsin' dedi. 'Pencereden bak istersen ailene' dedi. Avukatımı da orada ilk defa gördüm. Berk'e bedduam var. Allah yukarıda bir gün çıkarır. Benim içim rahat. Türk futboluna ve arkadaşlarıma ihanet etmedim. Mahkemede bana Beşiktaş maçını sordular; Fenerbahçe'yi sormadılar. 5 dakika sürdü ifadem" dedi.

 

"KRAMP GİRDİĞİ İÇİN ÇIKMAK İSTEDİM"

Üye hakimin, "Abdullah Avcı verdiği ifade de ‘İbrahim kasığının çekildiğini söyleyerek maçtan çıkmak istedi. Ben "Dayan" dedim. Ama ısrar edince çıkardım' dedi. Ne diyeceksin bu konuda?" sorusu üzerine, "Benim ayağıma kramp giriyordu. 60. dakikalarda 'Beni çıkar' dedim. Biraz dayandım sonra hoca çıkardı. O anda da zaten 2-1 galiptik" diye yanıt verdi.

 

AKIN'IN TELEFON GÖRÜŞMELERİ

Daha sonra üye hakim Akın'ın bir telefon konuşmasında, "Maçtan çıkmayı ben istedim. Beşiktaş ile anlaştım. Gol atınca biraz karıştı diyorsunuz" şeklindeki telefon görüşmesini okudu.

 

MAHKEME BAŞKANI: "HOCA SENİ İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR"

Daha sonra Akın'ın bir cami hocası ile yaptığı telefon konuşması salonda dinletildi. Telefon görüşmesinde, "Hocam bir menajer arkadaş aradı gol atmasın 100 bin dolar para verilim dedi" sözleri dinletildi. Bu ses kaydının ardından cami hocası olduğu belirtilen kişinin sözlerine yorum yapan Mahkeme Başkanı, "Burada hoca seni parayı almaya ikna ediyor gibi" sözleri salonu güldürdü. İbrahim Akın ise ,"Söyleyecek bir şey yok. Gerçekten çok cahilce" Akın'ın, cami hocası ile yaptığı görüşme salondakileri bol bol güldürdü.

 

MAHKEME BAŞKANI: "SANA NASIL İNANALIM"

Söz konusu telefon görüşmesindeki konuyu kafasından uydurduğunu, konuşmadaki menajer ve para konularını uydurduğunu belirten Akın'a Ekinci "İfadelerin çelişkili. Ya şimdi de uyduruyorsan nasıl inanalım sana?"diye sordu. Akın da, "Ben bir şey yapmadım. Ben şike yapmadım" dedi.

 

"MENAJERİM 'KENDİNİ SIKMA' DEDİ"

Akın, menajerinin Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarından önce kendisi ile görüştüğünü belirterek, "Menajerim kendini sıkma iki kulüpte seni istiyor dedi" diye konuştu.

 

"KIBRIS'TA KUMAR OYNUYORUM"

Akın'ın "Ben at yarışı, kumar oynuyorum Kıbrıs'a gidip" demesi üzerine Mahkeme Başkanı, "İddia oynuyor musun?" diye sordu. Akın ise "Yok" yanıtını verdi. Mahkeme Başkanı, "Her türlü kumar var, iddia yok" dedi. Akın, söz konusu iddialar ile ilgili HSYK'ya bu konu hakkında bilgi verdiğini, HSYK'nın kendisini dinlediğini söyledi.

 

"TAYFUR HOCA İLE KONUŞMADIM"

İbrahim Akın, "Ben Beşiktaşlıyım. Her maçta Beşiktaş'a gol atıyorum. O gün de gol attım. Tayfur hoca ile maç öncesi transfer ile ilgili konuşmadım. Sadece Tayfur hoca beni Gençlerbirliği maçından sonra galibiyet nedeniyle beni menajerim aracılığıyla tebrik etti" diye konuştu.

 

KORCAN ÇELİKAY: "ARABAYI İLK KEZ ORADA GÖRDÜM"

Çelikay'a da salonda herhangi bir soru sorulmadı. Korcan Çelikay da çapraz sorgusunda daha önceki savunmalarını tekrarladığını belirterek, "Hatalı gol yedim. 5 ayım içeride geçti. Sebep olarak bir arabayı söylediler. Emniyette 'Camdan dışarı bak' dediler. Aşağıda arabalar vardı. Ben iddianamedeki o arabayı ilk defa o zaman gördüm" dedi.

 

GÜMÜŞDAĞ: "TEK BİR TELEFON GÖRÜŞMEM YOK"

Sanık Göksel Gümüşdağ'ın da çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı'nın, "Telefon görüşmesinde Aziz Yıldırım 'Senden fayda gördük' diyor. Ne gibi bir fayda sağladınız Yıldırım'a?" sorusu üzerine, "Federasyona ligler bittikten sonra geçtim. Federasyon ile ilgili bir faydam olması gibi bir durum yok. İBB Spor'un 5 yıl başkanlığını yaptım. O zaman en çok Fenerbahçe'yi en çok biz yendik. İstinat edilen suçla ilgili tek bir telefon görüşmem bile yok" diye yanıt verdi.

 

"ŞİKE İDDİALARINI HİSSETSEYDİM..."

Bir avukatın, "Siz İBB Başkanı'yken, Akın'a 'Futbol hayatını bitiririm' dediniz mi?" sorusu üzerine, "Ben Beşiktaş final maçında daha iyi oynamasını istedim ve kendisine özel bir prim önerdim. Ama öyle bir şey demedim. İbrahim ile Galatasaray, Beşiktaş zaman zaman ilgilendi. Akın ve Alın'ın şike iddiaları ile ilgili bir şey hissetseydim gerekeni yapardım" diye konuştu. Daha sonra Murat Şahin'in çapraz sorgusu yapıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor