Doğu Karadeniz'de ihracat arttı

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu yılın yedi aylık döneminde gerçekleştirilen ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artış yaşandığını bildirdi.Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yet

Doğu Karadeniz'de ihracat arttı

 Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu yılın yedi aylık döneminde gerçekleştirilen ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artış yaşandığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den bu yılın ocak-temmuz ayları arasında 919,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 10,5 artış yaşandığını ifade eden Gürdoğan, ihraç edilen ürün sıralamasında 404,2 milyon dolar ile fındık ve mamullerinin birinci, 200,6 milyon dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 136 milyon dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını vurguladı.

Gürdoğan, bölgeden söz konusu dönemde 102 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, İtalya, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu kaydeden Gürdoğan, Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatta yüzde 13,7, Gürcistan'a yönelik ihracatta yüzde 16,9 artış yaşanırken, İtalya'ya yönelik ihracatta yüzde 12 düşüş olduğunu belirtti.

Özellikle dünya piyasalarında önceki yıllara oranla yaşanan pozitif yöndeki büyüme oranının, kısmi de olsa bölge ihracatına olumlu yansıyarak ihracatın artış trendini sürdürmesini sağladığını ifade eden Gürdoğan, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bunun yanında Avrupa Birliği ve ABD'nin Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımları uygulamaya başlaması, önümüzdeki aylarda ihracatçılarımız açısından çok önemli fırsatların doğmasına neden olacaktır. Bunun için şimdiden bu duruma hazırlıklı olarak Rusya Federasyonu ile siyasi ve ticari ilişkilerimizi düzenleyecek politikaların üretilmesi zorunludur. Özellikle Rusya Federasyonu ile ülkemiz arasında serbest ticaret anlaşması veya gümrük birliği sağlanması konularında yakınlaşma yaşanması ve her iki tarafın da bu duruma istekli yaklaşması, ihracatçılarımızı ümitlendirmiştir. Bu duruma şimdiden hazırlıklı olarak gerekli altyapı ve politikaların üretilmesi, ihracatımıza büyük sıçrama yaşatacak ve 2023 yılı hedeflerimize ulaşmada büyük katkı sağlayacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler