Hatice İlknur Bedir

Hatice İlknur Bedir

Sosyal Medyada E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Gelişen teknoloji ile birlikte ticaretin yapılma alanlarında da bazı değişiklikler oldu.

Klasik ticaret yöntemlerine ek olarak sosyal medya da ticaret için kullanılan bir alan haline geldi. Bu kapsamda yoğun bir şekilde elektronik ticaret kavramından bahsedilmeye başlandı. Pek çok insana ulaşımı mümkün kılan sosyal medya üzerinden birçok ticaret ağı oluştu. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının milyonlarca üyesi mevcuttur. Bu siteler üzerinden ya da başka internet siteleri üzerinden yapılan ticarete elektronik ticaret adı verilmektedir. Günümüzde birçok kullanıcı bu yöntem üzerinden alışveriş yapmaktadır. Bu klasik bir satın alma işleminin yanı sıra pazarlama faaliyetini de içermektedir. Böylelikle kullanıcılar, piyasadaki diğer kullanıcılarla iletişime geçebilmektedir. Başlangıç aşamasında elektronik ticaretin bu denli yaygın olacağı açıkçası pek beklenmiyordu.

İlk zamanlarında insanların klasik alışveriş yöntemlerinden vazgeçmeyeceği yönünde bir algı mevcuttu. Ancak sosyal medyanın sağladığı e-ticaret fırsatı, böyle düşünen birçok insanın fikrini değiştirmesine neden oldu. Ekonomik açıdan daha hesaplı olmasıyla birlikte, kısa sürede yapılan teslimatlar da sosyal medyada e-ticareti tercih edilir kılmaktadır. Satacağı ürünü belirleyen insanlar, sosyal medya üzerinden ticari hesap açabilirler. Örneğin ayakkabı ya da kıyafet satmak isteyen biri, Instagram aracılığıyla rahat şekilde bir butik hesabı açabilmektedir. Bu sayede hızlı bir biçimde ticaretin başlaması mümkündür. Ancak ticaret yapanların vergi gibi hassas konularda dikkatli olması gerekir. Aksi halde tatsız durumlar yaşanabilir. Sosyal medyada e-ticareti etkin bir şekilde yapabilmek için pazarlama ve tanıtım anlamında çeşitli iyileştirmeler yapmak önemlidir. Daha çok gelir için bu, olmazsa olmazdır.

E-Ticaret Yapmak İçin En Uygun Platformlar

Sosyal medya üzerinden e-ticaret yapmak için bazı platformlar diğerlerine göre daha avantajlıdır. Etkileşimin daha büyük olacağı sitelerde ticaret yapmak, her zaman daha akıllıcadır. Bu sayede yurtdışından insanlara ulaşmak da mümkün olmaktadır. E-ticaret yapmak için en uygun platformun Instagram olduğunu rahat bir şekilde söylemek mümkündür. Milyonlarca kullanıcının aktif bir şekilde kullandığı bu platformda, rahatlıkla bir iş profili oluşturulabilir.

Kişi, açtığı hesap doğrultusunda doğru stratejileri izlediği takdirde hızlı bir şekilde gelir elde etmeye başlayabilir. Görsellik temasının baskın olduğu Instagram’da, e-ticaret kapsamında satılan ürünlerin fotoğraflarını paylaşmak olanaklı olur. Bu sayede, ilgili hesabı takip etmeyen insanlar da gönderileri görebilir. Instagram’ın yanı sıra Facebook üzerinden de birçok kişi e-ticaret yapmaktadır. Bu süreçte kişinin neyi satacağını belirlemesi ve piyasayı analiz etmesi oldukça önemlidir.

Instagram Üzerinden E-Ticaret Yapmak

Son dönemlerde dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de Instagram yoğun bir şekilde kullanılmakta. Bu platform üzerinden e-ticaret yapanların sayısı da her geçen gün artış göstermekte. Neredeyse 1 milyar kullanıcısı olan Instagram, en çok etkileşim olan sosyal medya platformlarından biri. Instagram’ın sunduğu alışveriş özelliği, burada e-ticaret yapma imkânı sunmakta. Bu sayede birçok kişi Instagram üzerinden açtığı hesaplar aracılığıyla farklı miktarlarda gelir elde etme şansına sahip olmakta.

Instagram üzerinden satışlar, ürün etiketleri adını taşıyan özellik yardımıyla yapılmaktadır. Bu özelliği kullanabilmek için bir mağaza (hesap) açmak gereklidir. Bunun için ilk aşama, açacağınız işletmenin Instagram alışverişine olan uygunluğunu belgelemektir. Açacağınız pazar, Türkiye’nin de faaliyet gösterdiği pazarldan birinde olmalı. Hesabınız, fiziksel bir ürün satıyor olmalıdır. Mağazanızın Facebook’un İşyeri Sözleşmesi ile Instagram’ın Ticaret İlkeleri ile uyumluluk göstermesi gerekir. Aynı zamanda açmış olduğunuz profilin bir de ayrı web sitesi olması gerekmektedir. Bu şartları yerine getirdikten sonra Instagram’ın işletme hesabı özelliğini kullanmak mümkündür.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR