Diğer

Diğer

Sosyal Medya Ve Yeni Nesiller


Günümüzde hemen herkesi pençesi altına almış olan akıllı cihazlar ile birlikte başlayan sosyal medya çılgınlığı temelde tüm dünya ülkelerinin başını ağrıtan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bakınız sorun diyorum bunun nedeni ise sosyal medya kullanım amacının bizim de dahil olduğumuz birçok ülke de saptırılmış olarak ileri sürülmesi. Sosyal ortamların oluşturulmasında temel olarak alınan Amacın tam aksine tam anlamıyla boş zaman geçirme alanlarına dönen soysal medya, alanları kalıcılığı bir kenara bırakıp bilgiden ve ahlaktan uzak bir şekilde büyük bir nesil kaybına neden oluyor. Sosyal medya alanlarının gerçek ve olması gereken şekilde kullanılmaları durumunda elde edilecek bilgi ve birikim oldukça büyük olacaktır ancak bu işlemi yapmak için çok geç kaldığımız şu günlerde sosyal medyanın ve gençliğin analizini iyi yapmamız gerekir. Sosyal medya gündemin oldukça aktif bir şekilde paylaşıldığı güncel bir ortamken mizah içerikli sayfaların ve ünlü kişilerin bu mecraları kaplamasıyla birlikte bu kullanım amacının da birdenbire yok olduğunu söyleyebiliriz. Aslına bakılırsa bazılarına göre sosyal medyanın kapatılması gerçek mantıklı bir çözüm. Ancak bu kadar imkânların gelişmiş olduğu şu günlerde kapattığınızın yerine başka bir isim ve formatla bir başkası açıklamayacak mı sanıyorsunuz? Maalesef günümüzde insanların oldukça kötü bir şekilde etkisi altına girdiği sosyal medyadan kurtulmanın tek yolu mantıklı bir kullanıcı rolü yaparak bize verdiği zararı en aza indirgemek.

Nesil Ve Sosyal Medya

Sosyal medya kullanan ve bu ortamı en iyi bilen nesil en son zamanlara bakıldığında milenyum çocukları olarak sınıflandırılabilir. Bu çocukların büyüdüğü dönemde hızla ilerleyen mobil teknolojiler ve ardından hayatımıza güm diye giren internet o neslin internet canavarı olmasına yol açtı. Bu etkileşim sonrasında gelişen olaylarda ise çocuklarımızın cebine koyduğumuz o akıllı telefonlar görev alarak onların tam olarak bağımlılık seviyesine varmalarını sağladık. Bu süreç sonunda elde ettiğimiz sonuç ise sosyal medyayı arkadaşlarına ve ailesine nispet olsun diye kullanan adeta sadece boş zamanını sosyal medya da geçiren bir nesil oldu. Gurur duymak yerine düşünmemiz gerekmektedir aslına bakılırsa telefonla oynadığı için çocuğunun çok ama çok zeki olduğunu sanan anne babalardan sonra gelecek neslin çok da mantıklı birer sosyal medya kullanıcısı olması sanıyorum ki beklenemez. Veya çocuğun olur olmadık hareketlerini telefondan açtığı çizgi film ile durduran annenin yetiştirdiği çocuktan da hayır gelmez. Bu durumda şapkayı çıkarıp düşünme vaktinin geldiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Sosyal medya ve internet kullanımı başlı başına iki problem ve yine iki ayrı çeşittir. Bu nedenle çocuklarımıza eğitim verirken sosyal medyayı iyice anlatmamız gerekmektedir. Bu yazımızın konusu değil. Bu nedenle şu an ki neslin nasıl bir tutum sergilediğine geri dönelim. Açıkçası şu anki nesil ve sosyal medya arasındaki bağ resmen rezalet. Biraz absürt bir cümle olacak ancak kızların bir tarafımı ne kadar çok açarsam erkeklerin de ne kadar çok kız tavlarsam mantığıyla yaklaştığı bir konudan sizin de tahmin edeceğiniz üzere hayır gelmesi beklenemez. Bunun yanında durmadan sürdürülmeye devam eden rekabet ve marka telaşı bu ortamların çekilmez bir hal almasına neden oluyor. Öyle ki böylesi bir durumda sosyal medyanın güzel bir ortam olduğu ve nesil tarafından iyi bir şekilde kullanıldığı söylenemez. Biraz acı olsa dahi bu gerçekleri bilmek bu bilinçte olmak bizlere bu pençeli canavardan kurtulma imkânı verebilir. Bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım.



 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR