Diğer

Diğer

Sosyal medya ve mahremiyet

Bu konuya başlarken sizlere insanı ve sosyal bir varlık olan insanı anlatacağım. Kısacası insanlık ve sosyal insanlık arasında ki farkları başında vererek sizlere temelimizi anlatmaya çalışacağım. İnsan temelde diğer canlılardan fikirleriyle ayrılır. Bu dini kitaplarda ve yine biyoloji kitaplarında akıl ve irade unsurlarına bağlanır. Akıl ve irade insanın diğer canlılardan ayrılan en temel özelliğidir. İnsan aklıyla düşünür ve iradesiyle karar verir. Bunu yaparken diğer türlerden destek alır ve bazı duygular aracılığıyla onlarla sosyal bir bağ kurar. Bu bağ insanın sosyal bir varlık oluşunun işaretidir. İnsan bu sosyal varlığını ve sosyal paylaşımlarını dönemlere göre belli çerçeveler içerisinde bazı araçlarla diğer insanlara sunmuştur. Burada bahsettiğimiz sosyallik aile ortamından uzakta kurulan ilişkilerdir. Bu dönem dönem çerçeve ve paylaşım aracı bakımından değişiklik gösteriri. Mesela doksanlı yıllarda bir kadın erkek ilişkisi pastanede verilecek bir mektuba bağlıdır Günümüzde ise bu cebimize giren küçük bilgisayarlar sayesinde herhangi bir yerde sosyal medya uygulamalarına bağlıdır. Gördüğünüz üzere sosyal hayatın aracıları ve araçları zamana ve imkanlara göre değişiyor. Ancak bu değişimle birlikte çerçeveler de genişliyor. Doksanlı yıllarda bir kadının kısmen mahrem yerlerinin fotoğraflanması ve birilerine gösterilmesi oldukça ayıp bir şekilde karşılanırken günümüz insanlarınca yapılabilir bir hareket olarak algılanıyor.Bu mahrem kelimesinin kişisel tercihlere bağlı olan kısmı. Ancak bu değişken kısmın yanında bir de sizin güvenliğinizi tehdit eden bir mahrem var. Bu mahremin sosyal medya hesaplarınızda paylaşılması durumunda başınıza birçok tatsız senaryo gelebilir.

Akrabalarınız

Türk milleti olarak sosyal medya uygulamalarını akraba ve arkadaş çevresini kesmek amacıyla kullanırız. Ancak bu kullanım bizim başımıza bazen belalar açabilir. Bu ihtimaller arsında en yayın ve tehlikeli olan her türlü bankacılık ve diğer maddi işlerde sizlere sorulan "Annenizin kızlık soyadı nedir?" sorusunun cevabı olacaktır. Bu sorunun cevabı bir dolandırıcı tarafından ele geçirilirse kullandığınız banka çağrı merkezlerinden sizlere istenmeyen durumlar yaşatabilir. Bu bilgiye ulaşmak oldukça kolay olacaktır. "Dayımla Takılıyozzz!" şeklinde yaptığınız bir gönderide etiketli olan erkek kimsenin soyadı soyguncuların merak ettiği cevabı verecektir. Bu mahremiyetin dışarı sunulmasının sunduğu birinci tehlikedir.

Tatil Fotoğrafları

Sosyal medya hayatımızın o kadar fazla içine girdi ki artık orada ne paylaştığımızı bile hatırlamıyor hemen her şeyimizi orada paylaşıyoruz. Soyguncular artık evleri kolaçan etmek için sizlerin sosyal medya hesaplarına dikkat ediyorlar. Herhangi bir tarihte paylaştığınız "Evimmm Benim'" şeklindeki bir gönderide paylaştığınız bir konum hırsızların sizin evinizin yerini öğrenmesine yardımcı olabilir. Bu aşamaya kadar her şey normal ancak evde olmadığınızı işaret eden gönderiler paylaştığınızda evinize girecek olan hırsızlar başınıza büyük bir bela açabilirler.Gördüğünüz üzere hırsız sadece birkaç dakikalık internet turuyla sizin hakkında birçok bilgiyi elde etti bu da sosyal medya da mahremiyet iplerinin fazla bırakılmaması gerektiğine  işaret ediyor.

Mahrem insanın ailesine ve kendisine kalmış bir duygudur. Bedensel mahremi kapatmak veya herkese sergilercesine açmak sizin kişisel tercihiniz. Bu sizin inanışlarınıza veya adetlerinize göre ayıp ya da doğal bir durum olabilir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz iki faktör ayıba veya kişisel tercihlere bağlı olmayan mahrem zaaflarıdır. Bu sayede birçok insan soyuluyor ve bunun yanında büyük sorunlar yaşıyor. Bu gibi sorunları yaşamamak için sosyal medyayı sadece izlemek maksadıyla kullanın. Kendinizi sergilemek veya evini sergilemek amacıyla kullanmayın. Ansızın evinize giren bir hırsız ile göz göze geldiğinizde eminiz ki ne dediğimizi anlayacaksınız.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR