Murat Temel

Murat Temel

Sosyal Medya Hesaplarınan Hakaret Etmenin Suçu Nedir?

Günümüzde her akıllı telefona Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi uygulamalar yüklü geliyor. Teknoloji şirketleri bizi sosyal medya kullandırmaya zorluyor.

Sosyal medya platformlarında oluşturduğumuz hesaplar aslında birer dijital kimliğimizdir. Bu hesaplarla diğer üyelere yazabileceğiniz herhangi bir hakaret kelimesiyle çok büyük cezalar alabilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarını Kurarken Dikkat Etmemiz Gerekenler Nedir?

  • Sosyal medya hesabı oluştururken mutlaka, şifresini güçlü seçtiğinizi bir eposta adresi olmalıdır.
  • Hesaplarınızda telefon numaranızı onaylayıp ekstra güvenlik sağlayabilirsiniz.
  • Hesaplarınıza mutlaka 2 faktörlü kimlik doğrulaması açmalısınız.
  • Hesaplarınızda paylaşacağınız içeriklerde, kişisel kimlik bilgilerinizin olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Hesabınızda kullandığınız fotoğrafın size ait olduğunu gösteren bir fligran kullanmalısınız
  • Hesaplarınızda, yaşadığınız şehir, okuduğunuz üniversite gibi bilgileri paylaşmamalısınız.
  • Tanımadığınız kişilerle çekiliş, hediye kazandınız gibi içeriklerle bilgilerinizi paylaşmamalısınız.

Sosyal Medyada Hakaret Etmek Suç Mudur?

Evet sosyal medya da karşı tarafa hakaret etmek, küçük düşürmek, alanen inandığı bir inanış hakkında hakaret etmek suçtur ve Türk Medeni Kanununda Cezası vardır.

Sosyal Medya da Hakaret Etmenin Cezası Nedir?

İnternet veya sosyal medya üzerinde suçun basit şeklinin işlenmesi halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir (TCK m.125/1).

İnternet veya sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçları aleni işlendiğinden, aleniyet nedeniyle hakaret suçu cezası 1/6 oranında arttırılacaktır.

Suçun basit şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir. Her iki cezanın aynı anda verilmesi mümkün değildir. Hakim gerekçeli kararında neden hapis cezası veya adli para cezası verdiğini de açıkça gerekçelendirmek zorundadır.

Sizlere tavsiyem, son olarak adınızı, soyadınızı, eposta adresinizi sosyal medya hesaplarında sık sık aratın, adınıza açılabilecek hesaplar sizin adınıza suç işleme ihtimalini artırır.

Twitter hesabım: https://twitter.com/murattemelx

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.