Diğer

Diğer

Sosyal medya eğitimi

Sosyal medya aslında eğitime layık olan bir konudur. Dünya üzerinde birkaç ülkede zorunlu veya seçmeli olarak sosyal medya eğitimi dersleri okutulmaktadır. Bu derslerin gençlerin sosyal medya amaçlarına ve kurallarına göre hareket etmelerinin oldukça büyük katkıları bulunmaktadır. Ancak ülkemiz ve çok gereksiz eğitim sistemimiz boş geçen bilgisayar derslerini ilerlettiğini sanarak seçmeli hale getiriş durumda. Bilgisayar dersi ilk çıktığı dönemlerde dönem öğrencileri için oldukça faydalı bir dersti. Hele ki son dönemlerde okullara sunulan teknolojik aletler bu eğitimin güncelliğini koruyan devamı olarak algılanabilir.  Ancak bu noktada dahi unutulan bir şey bizlere kalıyor. İstihdam unsurunun en büyük kaynağı olan öğretmenlerin en boş dallarından biri olan bilgisayar öğretmenliği günümüzde çay içmek ve devamsızlık girmekten başka bir işe yaramıyor.  Dönem çocuklarına hitap eden bilgisayarlar ve öğretmenlerle "Bilgisayar" dersini oluşturan eğitim sistemimiz şimdilerde zamane yatırımı boşluğa bıraktı. Çocuklar artık teknoloji ile aşırı derece de ilişki de ve herkes hemen her şey hakkında kısmi ya da tamamen bilgi sahibi. Bu durumda çocuklara bilgisayar eğitimi vermek oldukça saçma. Gelin bu eğitimin boyutlarını inceleyelim.

Ülkemiz ve sosyal medya eğitimi

Ülkemizde sosyal medya hemen her ülke gibi çılgınlarca kullanılıyor. Bununla birlikte bu ağları herkes her yaştan ve her durumdan herkes kullanıyor. Henüz sosyal medya olaylarını kapsamayan kapsasa dahi mantıklı bir ceza veremeyen anayasamız dolayısıyla sosyal medya da günümüz kullanıcıları ağızlarına gelenleri istediklere yere yazabiliyor, kolayca dolandırıcılık gibi halka zarar veren işlemleri yapabiliyor. Bu durumda herkes sosyal medyayı özgürce sanki hiçbir yaptırımı yokmuş gibi kullanıyor. Aslına bakılırsa bu durum ilerleyen süreçlerde oldukça büyük sorunlara yol açabilir. Öyle ki hakaret içeren yorum ve paylaşımlar günümüz şartlarında oldukça artmış durumda. Peki bu neslin bu tarz bir hataya bile bile düşmesinin temel sebebi nedir? Sizlere hemen söyleyelim bu tarz eğilimlere sahip bir neslin tek kusuru cehalettir. Sosyal medya da en az bir protokol yemeğinde gösterilen saygının temellerini hak eder Bunun nedeni ise yine insanların toplu olarak yaşamalarıdır. İnsanlar toplu olarak yaşarlar. Bu yaşam yoğunluğu onlara saygıyı ve hak kavramını öğretir. Haklarınız diğerlerinin haklarının başladığı bir noktaya kadardır. Eğer gerçekten eşit bir ülkede yaşıyorsanız. Sosyal medya bünyesinde milyonlarca insana hitap ediyor ve bu nedenle de hemen her durum ve davranış topluluğu gibi insanlara verilecek bir eğitim sonrasında kullanılmayı hak ediyor.

Sosyal Medya Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Sosyal medya eğitimi temel olarak günümüz öğrencilerine seçmeliden ziyade en uygun yaşta bir eğitim yılı boyunca okutulmalıdır. Bu sayede bu ortamların daha bilinçli kullanıcılarla dolmasına vesile olabiliriz. Ancak günümüz çocukları ne yazık ki teknolojiyi çok biliyor havasında hareket ederek bizleri şaşırtıyorlar. Bu gidiş de planlı olarak başlatılmayan ancak günümüzde acilen verilmesi gereken sosyal medya eğitimlerinin gidişatını oldukça olumsuz yönde etkiliyor. Bir yönde ilerleyen bir treni olduğu yerde durdurup makas değiştirme konusunu anlatırsanız o tren isyan edecektir. Günümüz çocukları da aynı bu örnekte olduğu gibi sosyal medya eğitimi konusunda bizlere oldukça büyük tepkiler gösterecekler. Ancak müfredatın başına onların ilgisini çekecek konuları koyarsanız bu urumu ortadan kaldırabilirsiniz. Birkaç üniteyi amaçtan saptırmak öğrenci motivasyonundan daha değerlidir. Bu tarzda bir girişim ile sosyal medya eğitimini günümüz çocuklarından hemen her devreye kabul ettirebilir bu sayede güncel hayatın bir parçası olan soysal medyayı daha iyi kullanan bilinçli nesiller yetiştirebilirsiniz.






 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR