Recep Ergenç

Recep Ergenç

Sobacı Mantığı ile tersanecilik olmaz

 

Sobacı Mantığı ile tersanecilik olmaz
Kamil ve Erkan Turan, Büyük Sanayi Sitesinde (ERKAkoll.şti) gemi ve iş makineleri ile bu makinelerin büyük basınç altında çalışan hortum ve borularının doktoru olarak tanınıyorlar. 
Erkan okullu makine mühendisi, baba alaylı; ama aynı zamanda oğlunun da ustası.
Her ikisini de Karadeniz’iniki kıyısındaki denizciler iyi tanıyor. Her ikisi de İngilizce biliyor, her sorunlu işin altından kalkmalarında en büyük avantajları. 
Baba-oğul bölgede ilk defa “rakor” (bağlantı parçaları/ fittings) hortum ve boru bağlantıları için olmazsa olmaz parçaları, çeliği işleyerek üretiyorlar.
Erkan,tersanecilik için “en büyük hayalim” diyor. Ancak “sobacıların mantığı” ile sürdürülen “gemi üretimini” kastetmediğini de ekliyor.
Sobacı mantığından; gemi üretiminde kullanılan sacın (kiloya kilo) işçilik ücreti ile yapılan üretimi kastettiğini belirttikten sonra, kendi hayalinin ise kuru havuzculuk(gemi bakım ve onarım işleri) olduğunu belirtti.
“Katma değeri yüksek iş, daha fazla gecikmemeliyiz.”
Kamil Bey oğlunun bu hayalinin en büyük destekçisi.  Karşı kıyılarda hazır, kendilerine önerilenkuru havuzu getirmenin“Trabzon’da tersanecilik adına olduğu kadar, lojistik merkez kurma hayalimiz için de önemli” olduğunun altını çiziyorlar ve buna inanıyorlar. 
Gemilerin kuru havuza gelmelerinin pek çok yönden gerekli ve önemli olduğu altını çizdikten sonra, ayrıca bu işin daha fazla katma değer yaratacağına inanıyorlar.
DOKA’ya düşen sorumluluk
“… teknolojik gelişmeler;  zenginlik üretme sistemimizi köklü biçimde değiştiriyor. Bu değişme "farklı seçimleri olan ve gelecek inşa etme iddiası taşıyan liderlik" gerektiriyor.
Siyaset kurumu başta olmak üzere, Bölgenin kalkınmasından sorumlu olan kurum ve kuruluşlar yeni rollerinin farkında olmalıdır.
Tersanecilikte bakım, onarım işleri kuru havuzda yapılır ve kuru havuz Trabzon’da, para basar.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının desteklerinden biri olan “Güdümlü Projeler”egetirdim sözü…
Erkan, Tersanecilik adına DOKA üzerinden yapılacak bir “Güdümlü Proje” ile Bölgede yaratılacak istahdam ve katma değer tahminlerin ötesindedir. Özellikle yan sanayinin gelişmesine gerçekten katkı yapacağı açıkça görülecektir, şeklinde sürdürdü sözlerini.
Kamil Bey ise, yalnız kaliteli işçilikte değil, kısa süreli kurslar ile bakım ve onarım işlerinde çalışacak ciddi bir istihdam sağlanacağını garanti ederiz diyerek katkıda bulundu.
Kimler ortak olmalı?
ERKA’daki sohbetimizde; Sürmene’deki gemi inşacıların da ortak olacağı bir Anonim şirket, Kuru Havuz işletmeciliği konusunda ilk adımı atmalı.
DOKA’yı kimharekete geçirecek?
Gelecek inşa etme iddiası olan DOKA üzerinden yapılacak lobi görevi kuşkusuz Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının (TTSO); Sayın Başkanına ve Yönetim Kurulu Üyelerine düşer. TTSO; Siyaset kurumundan da destek alarak bir liderlik iddiasını ortaya koymalıdır.
TTSO’dan beklenen liderlikile:
1. TTSO, kuru havuzun yaklaşık maliyeti vb. fizibilite çalışmasını yaptırıp ortaya koymalıdır. TTSO, elde edilecek fizibilite çalışması ile bilginin yaşamdaki önemini herkese göstermiş olacaktır. 
2. Güçlü bir şirketin kurulmasına öncülük edecektir. Akıl teri döneminin öne çıkmasını sağlayacaktır.
3. TTSO 2023 vizyonuna hem lojistik merkez, hem de tersaneye yönelik sevdasını somut olarak ortaya koyarak katkı vermiş olacaktır. 
4. Sektörde nitelikli insan kaynağının istihdamına büyük katkı verilmiş olunur. .
5. Fizibilite ile hem sektör ve yatırımcıları, hem de DOKA’nın ikna edilmesi yönünde yazılı anlatım ile yatırımın kısa sürede hayata geçirilmesinde gerçekten öncülük etmiş olunur.
6. Güdümlü Projelerde %75 Devlet Hibe desteği sağlıyor. Geri Kalan %25 ise girişimcilerden (sektöre yatırım yapacaklardan) bekleniyor.
Kamil ve Erkan Turan’a esnaflıktan sanayiciliğe geçiş sürecinde başarılar, sohbet için teşekkür ederim.
Bu haftalık bu da budur. Kalın sağlıcakla.
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR