Türkiye Rusya’dan izahat bekliyor !

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmeleri konusunda izahat beklendiğini Rus yetkililere ilettiklerini söyledi. Bilgiç, NATO'dan asker talebi olmadığını da ekledi.Bakanlıkta düzenlediği basın toplantı

Türkiye Rusya’dan izahat bekliyor !

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmeleri konusunda izahat beklendiğini Rus yetkililere ilettiklerini söyledi. Bilgiç, NATO'dan asker talebi olmadığını da ekledi.

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısına Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı tebrik ederek başlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Sayın Bakanımız bu haberi Tokyo'da aldı ve Sayın Sancar'ı arayarak tebriklerini iletti" dedi. Tanju Bilgiç, bir Rus heyetinin Türkiye'ye gelerek hava ihlalleri konusunda izahatta bulunmalarını istediklerini fakat şu ana kadar bir heyetin Türkiye'ye gelmediğini kaydetti.

"NATO GENEL SEKRETERİNİN AÇIKLAMALARINI MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in istenirse NATO birliklerinin 48 saat içinde Türkiye'de konuşlanabileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren Tanju Bilgiç, "NATO Genel Sekreteri NATO'nun Türkiye iye işbirliği içinde olduğunun altını çizdi. NATO Genel Sekreterinin ifade ettiği çok yüksek seviyeli müşterek görev gücünü gerektiği taktirde Türkiye'ye yönlendirilebileceğinden bahsetti. Bunun için bir konsey kararı gerekli. Ülkemizin bu aşamada bu yönde bir kararı bulunmuyor. NATO kolektif savunmayı hedef alan önemli bir örgüt. NATO Genel Sekreterinin bu yöndeki açıklamalarını memnuniyetle karşıladık" dedi.

"ULUSAL İMKANLARIMIZ TÜRKİYE'NİN SAVUNMASI İÇİN YETERLİ"

4 Aralık 2012 tarihinde NATO Dışişleri Bakanlarının aldığı karar çerçevesinde Türkiye'ye 2013 yılı başında Amerikan ve Alman Patriot bataryalarının yerleştirildiğini, patriot bataryalarının görev süresinin iki defa uzatıldığını hatırlatan Bilgiç, "Ağustos ayı içinde Amerikan bataryalarının küresel kuvvet yapılandırılması ve teknik yazılım ihtiyacı nedeniyle görev süresinin uzatılmayacağı paylaşılmıştı. Alman bataryasının ise personel rotasyonu nedeniyle faaliyetlerine son verileceği bildirilmişti. Gaziantep'deki ABD Patriot bataryası 30 Eylül'de geri intikalini tamamladı, Kahramanmaraş'taki Alman bataryası 15 Ekim'de faaliyetlerine son verecek. Hali hazırda İspanya bataryası Adana'da mevcut. İspanyol tarafı süre uzatımı konusunda henüz bir karar almadı. Türkiye'nin güvenlik ihtiyacına ilişkin olarak ve Patriot bataryalarının geri çekilmesine ilişkin olarak 16 Aralık 2015 tarihinde ABD ile ortak bildiri yayınladık" diye konuştu.

Patriot bataryalarının yerleştirilmesine ilişkin olarak NATO Dışişleri Bakanları Kararı olduğunu hatırlatan Bilgiç, "Patriot misyonunun geleceği hakkında NATO'da henüz bir karar alınmadı. Bu Rusya'nın özellikle son günlerde Suriye'deki çerçevesinde bunlar tekrar gözden geçirilebilecek hususlar. Türkiye'nin savunması için en önemli husus, ulusal yeteneklerimizin kullanılması. Ulusal imkanlarımız Türkiye'nin savunması için yeterli. Önümüzdeki dönemde savunma yeteneklerimizin artırılmasını teminen hem NATO kapsamında hem de ikili temelde ilgili müttefiklerimiz nezdinde gerekli çalışmalarımız devam ediyor. NATO'dan görünür düzenli mevcudiyetinin devamını tabii ki talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

"BİZİM TALEBİMİZ RUS YETKİLİLERİN BURAYA GELEREK BU İHLALLERE İLİŞKİN BİZE BİLGİ VERMESİDİR"

Rus askeri yetkililerinin Ankara'ya yakın bir zamanda bir ziyaret gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği yönündeki soruya cevap veren Bilgiç, "2 tane hava ihlali oldu. Rus Büyükelçiyi hem 3 Ekim'de hem de 5 Ekim'de bakanlığımıza davet ettik. Daha sonra 6 Ekim'de Rus Büyükelçisi bakanlığımıza geldi. Rusya ile askeri makamlarımız arasında bir çalışma grubu olacağına dair bazı bilgiler Rus basınında yer aldı. Her şeyden önce bunların doğru olmadığın söyleyebilirim. Bu konuya ilişkin olarak Ankara'daki Rus Büyükelçisini bilgilendirdik. Bizim talebimiz Rus yetkililerin buraya gelerek bu ihlallere ilişkin bize bilgi vermesidir" ifadelerini kullandı.

Angajman kurallarının belli olduğunu ve angajman kurallarının ihlal edildiğinin altını çizen Bilgiç, "Angajman kurallarımız detayları Rus Büyükelçisine verildi. Rusya Federasyonu bu durumdan haberdar" açıklamasında bulundu.

Türkiye'ye izahatta bulunacak bir Rus heyetinin Türkiye'ye beklendiğini Rus makamlara ilettiklerini kaydeden Tanju Bilgiç, "Şu aşamaya kadar herhangi bir heyet gelmedi. İlk ihlalin navigasyon hatası yüzünden olduğu yönünde Rus tarafından bize bildirimde bulunulmuştu, ikinci ihlale ilişkin olarak herhangi bir bilgi benim bilgim dahilinde olmadığını söyleyebilirim" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler