Selahattin Demirtaş’tan cüppeli şov !

İstanbul Adalet Sarayında cüppe giyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, adliyede protesto gösterisi yapan avukatlar hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin, "Kameralarda görünmeyebilir ama ben de oradaydım. Kendimi ihbar ediyorum" dedi.HDP Eş Gen

Selahattin Demirtaş’tan cüppeli şov !

İstanbul Adalet Sarayında cüppe giyen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, adliyede protesto gösterisi yapan avukatlar hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin, "Kameralarda görünmeyebilir ama ben de oradaydım. Kendimi ihbar ediyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndaki avukatları ziyaret etti. Protokol kapısından giriş yapan Demirtaş, daha sonra adliyenin eksi 1'inci katında bulunan baro odasına geçti. Baro odasında alkışlarla karşılanan Demirtaş, daha sonra avukat cübbesi giyerek basın açıklaması yaptı. Son dönemde yargı üzerinde bir baskı olduğunu savunan Demirtaş, "Bugün arkadaşlarımızla birlikte İstanbul Adliyesi'ndeyiz. Özellikle son dönemlerde avukatlar başta olmak üzere yargı ve savunma üzerindeki baskılar çok yoğun. Böyle bir ortamda biz de avukat meslektaşlarımızla dayanışma için burada bulunuyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SORUN ALANLARINDAN BİRİ YARGIDIR"

"Türkiye'de en önemli sorun alanlarından biri de maalesef ki yargıda yaşanan sorunlardır" diyen Demirtaş, "Biz iktidara gelme olanağı elde edersek avukatlık mesleğinin insan hakları onuruna uygun bir şekilde yapılması için çaba sarf eden avukatlara haksız yere siyasi soruşturmalar açtıran savcılar, kesinlikle hakkınızda işlem başlatacağız. Suç işliyorsunuz. Nasıl ki yurttaş suç işlediğinde sizler resen soruşturma başlatıyorsunuz, yarın bir gün aynısı size yapılacak. Sakın ola ki bir zamanların anlı şanlı güneş gözlüklü savcıları gibi yurt dışına da çıkmaya çalışmayın" ifadelerini kullandı.

"ADALET SARAYLARINDA EN AZ DAĞITILAN ŞEY ADALET"

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin "terör örgütü protestosu yapmak" suçundan gözaltına alınmasına değinen Demirtaş, "Şu anda ülkemizin adalet saraylarında en az dağıtılan şeydir adalet. Bir baro başkanı bir cümlesinden dolayı gece yarısı uçakla apar topar getirilip hakim karşısına çıkarıldığında gönül isterdi ki şu adliyenin koridorlarını hakim, savcıların sloganları inletsin" diye konuştu.

"KENDİMİ İHBAR EDİYORUM"

Geçtiğimiz hafta Ankara'da yaşanan terör saldırısının ardından adliye içerisinde Cumhurbaşkanı aleyhine slogan atarak eylem yapan avukatlar hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçlarından soruşturma başlatılmıştı. Savcılığın eyleme katılan avukatları kamera kayıtlarını inceleyerek tespit edeceği belirtilmişti. Demirtaş, avukatlar hakkında başlatılan bu soruşturmayı eleştirerek, "Yakın zamanda Ankara katliamının protesto edilmesi için avukatların adliyede yaptığı bir anmayı, protestoyu savcılık maalesef ki soruşturma gerekçesine dönüştürdü. Avukatların kimliğini tespit ediyorlar. Kameralarda görünmeyebilir ama ben de oradaydım. O gün oradaydım. Kendimi ihbar ediyorum. Burada İstanbul Adliyesi'ndeydim. Birlikte protesto ettik, birlikte bağırdık. Binlerce avukat aynı şeyi yaptı. Bütün avukat arkadaşlarımıza uğradıkları haksızlıklardan dolayı bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi, dayanışma duygularımızı iletiyoruz" dedi.

"SAVCILAR OTURDUĞUNUZ YER MARANGOZ HATASI"

Avukat ve savcıların silahların eşitliği ilkesi gereği yargıç karşısında aynı pozisyonda olmaları gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Avukatların büroları adliye dışında ama savcılar adliyeyi çalışma mekânı olarak kullanıyorlar. Bu yanlış bir uygulamadır. Eğer biz iktidarda veya koalisyon ortağı olursak bir düzenleme ile savcı bürolarının da adalet saraylarının dışına çıkarılmasını teklif edeceğiz ve bunu sağlayacağız. Savcılar da tıpkı avukatlar gibi dosyalarını dışarıda hazırlayacaklar. İkisi birlikte iddia ve savunma birlikte gelip yargıcın huzuruna çıkacaklar. Burası yargılamanın mekanıdır, soruşturmanın değil. O nedenle savcılar adalet binalarını kendi malı mülkü gibi görmekten vazgeçsinler. Ayrıca oturduğunuz yer marangoz hatası nedeniyle yanlış yapıldı. Onu da inşallah düzelteceğiz. Avukatlarla eşit sıralarda aynı hizalarda oturacağınız şekilde mahkeme salonlarını dizayn edeceğiz" diye konuştu.

"BU HAKKIMIZDA AÇILAN İLK SORUŞTURMA DEĞİL"

Demirtaş'ın ardından söz alan avukat İlknur Alcan, bu soruşturmanın ilk olmadığını belirterek, "Adliyeden sürüklenerek çıkartıldık defalarca. Defalarca hakkımızda soruşturmalar açıldı. Bu ilk değil, son da olmayacak. Bunu biliyoruz ancak bu bizi yıldırmayacak" dedi.

Demirtaş'a desteği için teşekkür eden avukat Sinan Zincir, "Cumhuriyet savcıları boşuna kamera kaydı incelemesin. Faaliyetlerimizi sürdüreceğiz, söylemlerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler