Pekşen'den savcılara uyarı

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, FETÖ soruşturmasıyla ilgili kaygıları TBMM gündemine taşıdı.

Pekşen'den savcılara uyarı
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PYD) yönelik halen yürütülen soruşturmaya ilişkin kamuoyunda oluşan kaygıları, sorunları ve tespitlerini TBMM gündemine getirerek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelik cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi.

Pekşen, aynı sorun ve kaygıları Hakim ve Savcılar Yüksek Kuruluna ileterek, HSYK’nın bu soruşturmaları ciddi anlamda disipline edecek hukuk ilkelerinden sapmasını engelleyecek özen içerisinde olmasının beklenildiğini belirtti.

FETÖ/PDY soruşturmasını yürüten savcıların bu konuda çok deneyimli ve dikkatli olması gerektiği vurgusunu yapan CHP'li Pekşen, "Soruşturmayı yürütmek yerine, soruşturmadan hukuki delillendirme yerine sonuç çıkarma hevesi içerisinde olunması halinde ise yapılacak olan bütün uygulamalar soruşturulanlar için lehe delil karatma niteliği taşıyacaktır. Buna ilişkin kaygılarımız her geçen gün artıyor. Çünkü maddi gerçeği delillendirmektense, tam tersine kamuoyunda bir takım algıları yönlendirmek için medyatik şovları ortaya koymaya yönelik bir sürecin tuzağına düşüldüğünü görmek üzereyiz" diyerek endişesini dile getirdi. 

"Geçmişten bugüne kadar özellikle İstanbul Adliyesinde yürütülen soruşturmalarda, soruşturmaların maddi gerçeği bulmaya yönelik olmaktan öte medyatik şovlara çokça yer verdiği ve iktidar muhalefet ilişkilerinde denge sağlamaya yönelik olduğunu çokça yaşanmış acı gerçeklerdir" diyen Pekşen, bu itibarla devam eden soruşturmalarda da soruşturmacıların muhalefet, medya, sermaye ve sivil toplum gibi farklılıklara “ayar vermek” gibi bir yönteme başvurdukları endişesi oluşturduğunu ifade etti. 

FETÖ/PDY soruşturması üzerinden muhalif medyanın, bazı sermaye gruplarının ve ilgisiz sivil toplum örgütlerinin bu yapının içerisine baskılanmak üzere isimlerinin geçirilme çabasında bulunulduğuna dikkat çeken Pekşen, "Soruşturmalarda temel amaç ceza adalet sistemi açısından maddi gerçeği ortaya çıkarmaktır, iktidarın ya da birilerinin ceza adaleti sistemini güç olarak kullanması değildir. Hele hele muhaliflere ayar vermek hiç değildir. Bu yola tevessül etmiş olan Cumhuriyet savcıları varsa ivedilikle soruşturmadan el çektirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaca hizmet eden her hangi bir savcının bu görevde kalması elbette büyük bir tehlike arz eder. Bu ilerde yapılacak olan yargılamaları da son derece büyük bir riske sürükleyecektir. Kamuoyunun bu yargılamalardan beklentilerini de karşılıksız bırakacaktır. Böylesi bir durumda hukuk adına sürdürülebilir bir durum değildir" dedi. 

SAVCILARI UYARDI

Maddi gerçeklerin ortaya çıkarılmamasının örgütlü suçun kamuflajına destek sağlayacağını dile getiren Pekşen, soruşturmayı yürüten savcıları şu şekilde uyardı: "Sayın savcılar maddi gerçeği ortaya çıkarmakla meşgul olsunlar, muhalefet yapmak, muhalefeti susturmak veya iktidarda bulunanlara yaranmak, iktidarın eline güçlü bir sopa vermek yargının ve Cumhuriyet savcılarının görevi değildir. Buna ilişkin durumdan vazife çıkaran savcılar için de bu görevin artık sürdürülmesi mümkün değildir. Bu konuyu dikkatli takip edeceğiz. Bundan böyle bu konuya ilişkin hassasiyetlerimiz en üst düzeyde ilgimizi oluşturacaktır. Biz FETÖ suç örgütünün hiçbir hukuki kamuflajdan yararlanmadan tüm maddi gerçekle birlikte yargılanması istiyoruz. FETÖ suç örgütünü yargılayacağım diye FETÖ örgütüyle birlikte masum insanları da aynı torbanın içerisine koymak tam tersine FETÖ örgütüne kamuoyunda algı desteği sağlamaktır ki bu da baştan beri uyardığımız büyük bir hukuki hatadır. Hukuk sürecinin, ceza adalet sürecinin sapması hatasıdır ki bu da baştan beri uyardığımız ve bu hataya düşürülmesi halinde soruşturmanın selametini tehlikeye düşürecek gerçek suçluların cezalandırılmasını önleyecek ve mağduriyet algısını artıracak vahim bir duruma sebebiyet verebilir. Bu itibarla soruşturma sürecinin ceza adaleti sisteminden sapması asla kabul edilemeyecek ve göze alınamayacak bir tehlikeyi de beraberinde taşımaktadır. Bütün bu hata, yanılma, eksiklik ve tehlikeler karşısında soruşturmayı yürüten herkesin ceza adaleti sistemine sıkı sıkıya bağlılığı büyük önem arz etmektedir. Bu hususu dikkatle takip edeceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler