MHP'de Akşener krizi!

İttifak sağlandı...

MHP'de Akşener krizi!
MHP'de sular durulmuyor...Muhalif kanat, mahkeme kararı doğrultusunda bugün 6. Olağanüstü Kurultayı gerçekleştirecek. 

Muhalifler, “Akşener ve diğer adaylar” şeklinde bölündü. Bölünen muhalifler Meral Akşener’e karşı “güç birliği” oluşturdu. Genel başkan adayları Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak önceki akşam iftarda buluşarak bugünkü kongre ve sonrasına ilişkin stratejilerini belirledi. 

‘Yollarını ayırdı’

İftar yemeğinde Akşener’in muhalefet blokundan kopması, “Yollarını ayırdığı görülüyor. Meral Hanım daha baştan kendi başına hareket etmeye çalıştı. Gizli gündemi ve planı varmış gibi davranıyor. İmzalar toplanırken delegelere her adayın kendi adına topladığı mesajını attı, dava açıklamasında ayrı hareket etmek istedi. En son 15 Mayıs’ta alandan ayrılmamıza rağmen kalıp otobüs üstünden miting havasında konuşma yapması niyetini belli etti. Bizi figüran olarak görüyor ve bundan sonra da tek başına hareket edeceğini gösteriyor” diye değerlendirildi.

Akşener’e karşı “güç birliği” yapan diğer muhalif adaylar 10 Temmuz’a da katılma kararı aldı. 10 Temmuz dışında bir seçimli olağanüstü kongre tarihinin belirlenmesinin partiyi böleceği görüşünde birleşen muhalif adaylar, “İki başlı bir tablo ortaya çıkar. Bu partiye, ülkücü haraket ağır darbe olur, kaos çıkar. Genel merkez yönetimi görevdedir. Olağanüstü kurultay kararı alma yetkisi beşte bir delege imzasının yanı sıra Genel Başkan ve MYK’da da vardır. 10 Temmuz bizim için meşrudur ve katılacağız” tespitini yaptı.  Akşener’in 10 Temmuz dışında bir tarihte ısrarcı olması halinde böyle bir girişime destek vermeyeceklerini değerlendiren muhalif adaylar, “Böyle bir durumda Akşener yalnız kalır. Bu süreç bizim için önemli bir imtihan ve alnımızın akıyla bu imtihanı vermeliyiz. Harekete bölecek, birliği bozacak tavırlardan kaçınılmalı. Aksi selimle hareket edelim aksi taktirde herşey heder olur gider” görüşünü dile getirdi. Akşener’in muhalif adaylara sormadan bugünkü kurultayda divan başkanlığına Musavaat Dervişoğlu’nu önereceği bilgisini değerlendiren mulahifler, önemli olanın tüzük değişikliğinin gerçekleşmesi olduğunu, gerekmesi halinde kendilerinin de başka bir ismi divan başkanlığı için önerebileceklerini dile getirdi.

Ofisinden izleyecek

Genel başkan adaylarından Süleyman Servet Sazak’ın 19 Haziran’daki dağınık tabloya tepkili olduğu ve kurultaya ilişkin gelişmeleri bugün ofisinden izleyeceği öğrenildi. Sazak, bugünkü kongreye ilişkin, “Ülkücü nezaket ve adaba aykırı, birlik ruhumuzu zedeleyecek söylemlerin, kongre süreciyle ilgili tartışmalara hakim olduğuna üzülerek şahit oluyorum. Bu tartışma ve güvensizlik ortamında, ülkücü iradenin tecellisinin sıhhatli bir şekilde gerçekleşebileceği hususunda ciddi endişelerim bulunuyor” dedi. Sazak, şunları kaydetti:

“Ülkücülerin vicdanlarından onay almadan yapılan her kurultay, bölünme kurultayıdır, tasfiye kurultayıdır. Biz, ülkücü hareketin içindeki hiçbir çatışmanın tarafı, hiçbir gizli gündemli planın parçası olmayacağız. Biz ülkücülerin birlik içinde oldukları, beraber oldukları, ülkücü iradenin asli unsuru ve fikir dinamiği olduğu bir MHP için çalışıyoruz. Genel merkezimizi, tüzük değişikliğinden ibaret olması ve hukukun sınırlarını zorlamamak şartıyla, 19 Haziran kurultayını onaylamaya, kendini ‘muhalif’ olarak tanımlayan arkadaşlarımızı da 10 Temmuz’da yapılacak seçimli kurultaya katılmaya davet ediyorum.”

Bu arada kulislerde MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın bugünkü kongre sonrasında durum değerlendirmesi yaparak grup başkanvekilliği görevini bırakacağı iddia edildi. 

Muhalif vekil sayısı 5’e çıktı

MHP’de 19 Haziran arifesinde bir milletvekili daha muhaliflerin safına geçti. MHP Adana Milletvekili TBMM İdare Amiri Seyfettin Yılmaz, tabanın ve milletin ortaya koyduğu iradeye uyarak bugün yapılacak MHP Olağanüstü Tüzük Kurultayı’na katılacağını açıkladı. Böylece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye açıktan muhalefet eden vekil sayısı beşe çıktı. Daha önce de Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve İsparta Milletvekili Nuri Okutan muhalefet saflarına geçmişti. Kulislerde bugünkü olağanüstü kongreye sessiz sedasız katılmayı planlayan milletvekilleri olduğu iddia ediliyor.

‘Kongre için bir engel yok’

MHP Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, bugünkü kongre için hukuki ve fiili hiçbir engel bulunmadığını belirtti ve 900 civarında degelenin gelmesini beklediklerini kaydetti. Büyük Anadolu Oteli’nde dün kurultay hazırlıklarını inceleyen Erel, çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Karar çerçevesinde hazırlıklarımıza başladık, gazetelere ilanlarımızı verdik, üst kurul delegelerimize davetiyeler gönderdik, konaklayacakları yerleri ayarladık. Herhangi bir sıkıntı yok, MHP’nin üst kurul delegelerinin tamamını yarın (bugün) yapılacak olan kongremize davet ediyoruz” dedi. Kurultayın yapılacağı Büyük Anadolu Oteli’nin dışı parti bayraklarıyla donatıldı. Kurultayın gerçekleştirileceği salonda ise delegelerin, partililerin ve basının oturacağı mekanlar belirlendi, salondaki platforma MHP kurucu lideri Alparslan Türkeş ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin posterleri de asıldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler