Kaya, Tarım ve Orman Bakanı'na fındık fiyatlarını sordu! "Neyi bekliyorsunuz?"

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya fındık fiyatları için TBMM'ye soru önergesi sundu.

Kaya, Tarım ve Orman Bakanı'na fındık fiyatlarını sordu! "Neyi bekliyorsunuz?"

Haber61 Haber Servisi

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya fındık fiyatlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu.

Kaya, TMO’nun ne zaman fındık fiyatlarını açıklayacağını ve ne zaman fındık fiyatlarına müdahale edileceğini sordu.

Kaya sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

Karadeniz Bölgesi’nde yarım milyondan fazla ailenin geçim kaynağı olan fındık, bahçeden toplandı, kurutuldu, çuvallandı ve büyük ölçüde satıldı. Belki de satılan fındıklardan çikolata bile yapıldı.

Hal böyle iken üretici, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce piyasaya girmesini ve üreticinin hakkını koruyarak makul bir fındık alım fiyatı açıklamasını beklemektedir.

Bu yılın rekoltesi geçen yıla göre düşük gerçekleşirken, fındık üretim maliyetleri önceki yıllara göre artış göstermiştir.

Şu anda “serbest piyasa” olarak adlandırılan ve Türkiye’deki en büyük fındık alıcısı Ferrero ile bir grup tüccarın oluşturduğu sözde piyasada belirlenen fiyatlar, üretici beklentilerinin çok altındadır.

Ayrıca dünya borsalarında fındık TL üzerinden değil dolar üzerinden işlem görmektedir. Bu nedenle hükümet fındık üreticisine sahip çıkmalı ve dolar kurundaki bu artışı TMO’nun alım fiyatına yansıtmalıdır.

Konu ile ilgili açıklama yapan TMO yetkilileri ise kararın Tarım ve Orman Bakanlığı’nca alınacağını ve kendilerinin sadece uygulayıcı taraf olduğunu belirterek beklemede olduklarını ifade etmişlerdir.

Bu duruma göre;

1. TMO fındık alım fiyatlarını ne zaman açıklayacaktır? Üretilen fındık büyük ölçüde satıldığı halde, bir grup tüccarın oluşturduğu piyasada ederinden düşük fiyatlar belirlendiği halde, fındık fiyatlarına müdahale etmek için neyi beklemektesiniz?

2. Fındık fiyatını belirlerken dolar kurundaki artışları göz önünde bulundurarak, fındık üreticisinin hakkını koruyacak adımları atacak mısınız?

3. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üreticiden yana mısınız, yoksa üreticinin sırtından para kazanmaya çalışan bir grup yabancı tüccardan yana mısınız?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler