Erdoğan'dan Kuzey Irak açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan: IKBY'nin daha vahim hatalar yapmasının önüne geçmeliyiz

Erdoğan'dan Kuzey Irak açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Külliye'deki görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Kuzey Irak ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Referandum sonrası hassas dönemde, IKBY'nin daha vahim hatalar yapmasının önüne geçmeliyiz." dedi.

İkilinin ortak basın toplantısında ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmaya başladı ve şunları kaydetti;

"Bu yıl içinde değerli dostum ile beşince kez bir araya geliyoruz. Bakanlarımız Rus mevkidaşları ile görüşüyor. İkili münasebetlerin güçlenmesi önemli. İki ülke olarak konsey toplantılarına önem veriyoruz. Önümüzdeki konsey toplantısında Putin'i tekrar ağırlayacağız.

Daha önce 100 milyar dolar gibi bir hedef belirledik. İkili ilişkilerimizde önemli konulardan biri de enerji. Türk Akımı ve Akkuyu projelerine önem veriyoruz. Bugün bazı aksamaları görüştük. Bugün Irak ve Suriye konularını mütalaa ettik. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünde hemfikiriz.

IKBY'deki referandumun hiçbir meşruiyeti yoktur. Kişisel, kısa vadeli çıkarlar uğruna hiçkimsenin bölgeyi tehlikeye atmaya hakkı yoktur. Referandum sonrası hassas dönemde, IKBY'nin daha vahim hatalar yapmasının önüne geçmeliyiz. Değerli dostum Putin ile Suriye'ye ilişkin güncel görüşmeleri ele aldık. İdlib'e yönelik çalışmalarımızın yoğun bir şekilde sürdürmesi kararı aldık.

Cenevre'deki siyasi süreçten memnuniyet duyuyoruz. Bundan sonraki süreci arkadaşlarımız ile sürdüreceğiz."

Putin'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Önemli bir başarıya imza atıık. Bu, Sayın Erdoğan'ın girişimi sayesinde oldu. Çatışmasızlık ortamının oluşturulması için önemli koşullar ortaya çıktı. IKBY'de yapılan referandumu değerlendirdik. Rusya Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin değerlendirmelerini yaptı. İkili ticari ilişkilerimizi değerlendirdik. 7 ay içinde yüzde 30 arttı. Bu sene kaybı telafi ettik. Türkiye'ye turist akımı dikkatimizi çekiyor, 11 kat arttı 2 buçuk milyon oldu."

ERDOĞAN KÜLLİYE'DE KARŞILADI

Rusya Devlet Başkanı Putin'i taşıyan uçak, saat 18.25'te Esenboğa  Havalimanı'na indi. Putin'i, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Rusya'nın  Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve beraberindeki heyet karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gelişinde Putin'i makam aracından inerken karşıladı.

Karşılamanın ardından merdivenlerde, Türkiye ve Rusya bayrakları önünde el sıkışarak poz veren Erdoğan ve Putin, daha sonra baş başa ve heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmelere geçti.

Erdoğan ve Putin, çalışma yemeği ve baş başa görüşmenin ardından ortak  basın toplantısı düzenleyecek.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset