Çipras-Kılıçdaroğlu görüşmesinde neler konuşuldu ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Çipras-Kılıçdaroğlu görüşmesinde bölgede yaşanan mülteci sorununun, Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin ele alındığını kaydetti.Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile CHP Genel Başkanı Kemal Kıl

Çipras-Kılıçdaroğlu görüşmesinde neler konuşuldu ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Çipras-Kılıçdaroğlu görüşmesinde bölgede yaşanan mülteci sorununun, Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin ele alındığını kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sheraton Otel'de bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmeden sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak gazetecilere açıklama yaptı. Öztrak, görüşmede bölgede yaşanan mülteci sorununun, Kıbrıs ve Ege sorunlarının, Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinin ele alındığını kaydetti. "Hem Kıbrıs'ta hem Türkiye'de, Türkiye ile Yunanistan arasında kültürel faaliyetleri daha da geliştirilmesinin iki ülke arasındaki samimi ilişkileri daha da güçlenmesine neden olacağı üzerinde duruldu" diyen Öztrak, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği ile ilişkiler, Yunan hükümetinin Türkiye'ye vereceği destek, Kıbrıs konusu, Kıbrıs konusundaki gelişmeler, çözümü kolaylaştıracak biçimde geliştirilmesi için Genel Başkanımız tarafından ifade edilen iki bölgeli, siyasi eşitliğe dayalı yapının kurulması gibi karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk."

Öztrak, "mültecilerle ilgili olarak hangi konularda görüş birliğine varıldı" sorusuna, "Bu sorunun çözülebilmesi için Suriye'ye bir an barışın gelmesi şart ve Suriye'nin bir an önce yeniden ülkesinden kaçan insanları geri alabilecek güce kavuşması şart. Eğer insanlar Ege Denizi'ni geçerken hayatlarını kaybetmeyi göze alabiliyorlarsa, bunu bir takım Türkiye'de alacağınız önlemlerle, Avrupa'da alacağınız önlemler bu göçü durdurabilmesi mümkün değil. Bu göçü ancak ve ancak kaynağındaki sorunu gidererek durdurmanız mümkün" şeklinde konuştu.

İki ülkenin veya partinin eylem planı olup olmadığına dair soruya Öztrak, "Bizim sahip olduğumuz değerler bu sorunun bir an önce çözülmesini gerektiriyor. Tüm tarafların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi lazım" cevabını verdi.

Öztrak, görüşmede Suriye sınırındaki tehditle ilgili de değerlendirme yapıldığını sözlerine ekledi.

Öztrak ayrıca kayyuma devredilen şirketlerle ilgili olarak da, "Türkiye'de can ve mal güvenliğini tehdit eden, hukuk dışındaki her türlü uygulamaya karşıyız. Özellikle basın özgürlüğüne yönelen, muhalif iş alemi üzerinde tehdit olduğu izlenimi veren her türlü uygulamanın Cumhuriyet Halk Partisi karşısındadır. Türkiye'de hukuk uygulanmalıdır, hukuk normları evrensel ilkeleri ve Türkiye'nin hukuk sistemi gözetilerek uygulanmalıdır diye düşünüyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler