CHP’ye kaç başvuru oldu ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “CHP’den aday adayı olmak üzere müracaat edenler 2 bin 822. Bunun 2 bin 173 kişisi erkek müracaatçı, 649 kişisi kadın müracaatçı. Genç aday adayı sayımız 158, engelli aday adayı sayımızda 72” dedi.CHP’de milletve

CHP’ye kaç başvuru oldu ?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “CHP’den aday adayı olmak üzere müracaat edenler 2 bin 822. Bunun 2 bin 173 kişisi erkek müracaatçı, 649 kişisi kadın müracaatçı. Genç aday adayı sayımız 158, engelli aday adayı sayımızda 72” dedi.

CHP’de milletvekili aday adaylığı için başvurular sona erdi. Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısında CHP’ye yapılan başvurular hakkında açıklamalarda bulundu. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde CHP’den aday adaylığı başvurularının dün itibariyle tamamlandığını belirten Tezcan, “Türkiye’de 85 seçim çevresi var. bu 85 seçim çevresinin 55 tanesinde ön seçim eğilim yoklamasıyla yani sandık koyarak adaylarımızı üyelere belirletiyoruz. CHP özellikle 80’lerden sonra en çok ön seçim yaptığı aday belirleme sürecini yaşıyor. 55 seçim çevresinde ön seçim yapacağız. 30 seçim çevresinde de merkez yoklaması yöntemiyle adaylarımızı belirleyeceğiz” diye konuştu.

“TOPLAM MÜRACAAT SAYIMIZ 2 BİN 822”

“Bugüne kadar toplam müracaat sayımız 2 bin 822” diyen Tezcan, şunları kaydetti:

“CHP’den aday adayı olmak üzere müracaat edenler 2 bin 822. Bunun 2 bin 173 kişisi erkek müracaatçı, 649 kişisi kadın müracaatçı. Genç aday adayı sayımız 158, engelli aday adayı sayımızda 72. En genç aday adayımız 25 yaşında Bursa’dan Semih Özdemir isimli arkadaşımız. En çok kadın aday adayı başvurumuz İstanbul’da yapılmış. Başvuru sırasına baktığımızda en çok aday adayı İstanbul, Ankara sonra İzmir illerimiz geliyor. Aday adaylarından bin 871 arkadaşımız ön seçime müracaat etti. Yani 2 bin 822 aday adayının bin 821’i büyük bir çoğunluğu yüzde 60’a yakın kısmı ön seçimde yarışacak. CHP Genel Merkezi değil, CHP üyeleri adaylarını belirleyecek. 461 aday adayımız kontenjana müracaat etti. Toplam 39 kontenjanımız var. 28 hakim gözetiminde ön seçim yapılan yerlerde, 11 örgüt denetiminde ön seçim yapacağımız yerler. Toplam 39 yerimiz var. 39 kontenjan yeri için toplam 461 arkadaşımız başvuru yaptı. Merkez yoklamasına başvuranların sayısı da 490. Bu çerçevede 2 bin 822 aday adayı arkadaşımız müracaat etmiş durumda.”

“MÜRACAAT EDENLERİN YÜZDE 62.5 ‘İ ÜNİVERSİTE MEZUNU”

Aday adaylığına başvuranların eğitim durumlarıyla ilgili de bilgi veren Tezcan, “Müracaat edenlerin yüzde 62.5 ‘i üniversite mezunu, yüzde 13.7’si lise mezunu, yüzde 9.7’si yüksek lisans yapmış, yüzde 8.7’si yüksekokul mezunu, yüzde 3.5’i ortaokul mezunu, yüzde 1.9’u ilkokul mezunu. Meslek grupları olarak en fazla müracaat edenler avukatlar, ondan sonra mühendisler, daha sonra emekliler, işadamları, doktorlar olmak üzere sıralanıyor. Her meslek grubundan müracaat eden aday adayı arkadaşımız bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“110 MİLLETVEKİLİ ARKADAŞIMIZ ADAY ADAYLIĞI İÇİN MÜRACAAT ETTİ”

Şuanda CHP Grubunda 125 milletvekili olduğunu bildiren Tezcan, konuşmasına şöyle devam etti:

“125 milletvekili arkadaşımızın 15 arkadaşımız henüz aday adaylığı için müracaatta bulunmadı. 110 milletvekili arkadaşımız aday adaylığı için müracaat etti. Bu çerçevede aday başvurusu sürecini resmi olarak tamamladık. Önümüzdeki hedefimiz ön seçime girecek arkadaşlarımız seçim takvimi gereği 29 Mart tarihinde yargıç gözetiminde Türkiye’de 45 bölgede ön seçime girip kimlerin aday olacağı belirlenecek. 10 seçim çevresinde ise örgüt denetiminde biz adaylarımızı sandık koyarak belirleyeceğiz. Orada da aynı ilçe seçim ve il seçim kurullarının belirlediği sistemi uygulayacağız. Sadece hakimi çıkaracağız devreden. Bunların bütün hazırlıklarını tamamladık. Oy pusulaları hazırlandı. Sıralamaları belirlendi. Baskıya girdi. Çuvalları mühürlerine kadar her şeyi hazırlandı. Onların eğitim düzenleri şimdiden hazırlandı. Cumartesi Pazar bu hafta sonu 5 yerde. 21-22’sin de kalan 5 yerde eğilim yoklamalarını yapacağız.”

“PARTİ KURUMSAL KİMLİĞİ ADI ALTINDAKİ HESAPLAR BELİRLİ BİR MERKEZDE TOPLANACAK”

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Tezcan, bir gazetecinin CHP’nin sosyal medya hesaplarının kapatıldığı yönünde haberlerin sorulması üzerine “CHP’nin bilgi işlem birimimiz bu konuda bir çalışma yapıyor. Bütün parti hesaplarını resmi, kurumsal hesapları belirli bir merkezde toplama çalışması yapıyor. Bunun dışında partinin, partililerin, aday adaylarının özel hesapları var. Bunlarla ilgili bir problem yok. Parti kurumsal kimliği adı altındaki hesaplar belirli bir merkezde toplanacak. Onlar belirli bir denetim altında olacak” karşılığını verdi.

“ŞU ARKADAŞIMIZ POPÜLER DİYE ÖN PLANA ÇIKARIRSAK, DİĞER ARKADAŞLARIMIZA HAKSIZLIK YAPMIŞ OLURUZ”

2 bin 822 başvuru arasında popüler isimlerin veya daha önce başka yerlerde siyaset yapmış isimlerin olup olmadığının sorulması üzerine Tezcan, şöyle konuştu:

“Popüler benim. Benden popüler isim arıyor musunuz? İşin esprisi çok sayıda değerli arkadaşımız var. Şu arkadaşımız popüler diye ön plana çıkarırsak, diğer arkadaşlarımıza haksızlık yapmış oluruz. Müracaatlar sırasında belli isimleri herkesin kendi penceresi ve bakış açısından belli isimleri popüler sayıp ön plana çıkardığını görüyoruz. Bir transfer yok.”

“SAYIN GENEL BAŞKANIN ADAYLIĞI SÜRPRİZ OLMAYA DEVAM EDECEK”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olduğu bölgeyle ilgili soruya Tezcan, “Sayın Genel Başkanın adaylığı sürpriz olmaya devam edecek. Başvurusunu yaptı. Ancak 1.sıralar konusunda Sayın Genel Başkanımız bir açıklama yaptı. MYK Sözcümüz Haluk Koç bu açıklamayı tekrar etti. Ankara, İstanbul, İzmir’de 1.sıraların kadın adaylara verileceğini Sayın Genel Başkan söyledi. Bu mutlaka partinin saygı duyacağı bir karardır. Parti Meclisi bir sıralama yapacak nasıl yapar onu ben bilemem” değerlendirmesinde bulundu.

“MAHKEMENİN KARARININ YANLIŞ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Yüksek Disiplin Kuru kararıyla CHP’den ihraç edilen Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum’un, açtığı davayı kazanarak CHP’ye geri dönmesinin sorulması üzerine Tezcan, “Sayın Batum açıklamasını yapar. Biz o konuda mahkemenin kararının yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler