2007 yılında Türkiye'de yaşanan önemli siyasi gelişmeler

TBMM Genel Kurulu'nda en az 367 milletvekilinin bulunması gerektiğine hükmederek, seçimin ilk turunu iptal etti.

2007 yılında Türkiye'de yaşanan önemli siyasi gelişmeler

2007 yılında Türkiye'de yaşanan önemli siyasi gelişmeler, cumhurbaşkanlığı seçimi ve ardından gelen süreçlerle şekillendi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolması üzerine, TBMM'de yeni cumhurbaşkanını belirlemek için bir seçim süreci başladı. Bu süreçte yaşanan önemli olaylar şöyle özetlenebilir:

Cumhurbaşkanlığı Seçiminin İlk Turu: 27 Nisan 2007'de, TBMM'de yapılan seçimin ilk turunda, AK Parti Kayseri milletvekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tek aday olarak katıldı ve 357 oy aldı. Seçime CHP ve ANAVATAN partileri katılmayarak boykot etti.

Anayasa Mahkemesi Kararı: Seçim sonrasında, ana muhalefet partisi CHP, TBMM’de gerekli olan 367 toplantı yeter sayısına ulaşılmadığı gerekçesiyle seçimin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu. 1 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi, TBMM Genel Kurulu'nda en az 367 milletvekilinin bulunması gerektiğine hükmederek, seçimin ilk turunu iptal etti.

E-muhtıra ve AK Parti'nin Cevabı: Aynı dönemde, Genelkurmay Başkanlığı tarafından laiklik uyarısı içeren bir mesaj (E-muhtıra) internet sitesinde yayınlandı. Buna karşılık AK Parti, bu bildiriyi hükümete karşı bir tutum olarak algıladığını ve Genelkurmay'ın Başbakanlığa bağlı olduğunu belirten bir cevap yayınladı.

Erken Genel Seçim Kararı: Anayasa Mahkemesinin kararının ardından, hem iktidardaki AK Parti hem de muhalefet partilerinin talebi üzerine erken genel seçime gidilmesi kararlaştırıldı. TBMM Genel Kurulu'nda 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan oylamayla, normalde kasım ayında yapılması planlanan seçimlerin 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılması kararı alındı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset