CHP Trabzon'dan Çanakkale Zaferi mesajı

CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Önsel Uzun, Çanakkale Zaferi'nin 103. yılı ve 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma günü nedeniyle mesaj yayınladı.

CHP Trabzon'dan Çanakkale Zaferi mesajı

CHP'li Güzide Uzun mesajında, “Bu savaşın dünya tarihi açısından en önemli sonuçlarından biri Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lideri ortaya çıkarmasıdır. İkinci sonuç Mustafa Kemal önderliğinde Anadolu’da emperyal güçlere karşı verilecek savaşın bir hazırlığı olmasıdır” diyerek gençlere seslendi. 



Çanakkale Savaşı'nın önemine değinen Güzide Önsel Uzun, "105 yıl önce bu topraklarda, Çanakkale’de dünya tarihinde eşi görülmemiş bir savaş yaşanmıştır. O günün emperyalist devletlerinin alışıla gelmiş saldırılarından biriydi Çanakkale savaşları. ‘Haçlı Seferleri’ adı altında yapılan saldırıların gerçekten en amansızı Çanakkale’ye yaptıkları saldırıydı. Amaçları İstanbul’u ve Boğazları ele geçirmek ve Osmanlı topraklarını işgal etmekti. Osmanlı topraklarındaki yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip olacaklar ve emperyalist emellerini gerçekleştireceklerdi. Bu savaşın dünya tarihi açısından en önemli sonuçlarından biri Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lideri ortaya çıkarmasıdır. İkinci sonuç Mustafa Kemal önderliğinde Anadolu’da emperyal güçlere karşı verilecek savaşın bir hazırlığı olmasıdır” dedi.

'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ’ DÜŞÜNCESİNİ SALDIRGAN DEVLETLERE ÖĞRETMİŞTİR

"Türk ulusunun bu savaşta çok korkunç insan kaybı olmuştur. Ancak ‘Çanakkale Geçilmez’ düşüncesini saldırgan devletlere öğretmiştir" diye devam eden Başkan Güzide Uzun, “Toplam beş yüz bin insanın hayatını kaybettiği bu savaşta şehidimiz yaklaşık iki yüz elli bin civarındadır. Öğretmenler, doktorlar, mühendisler, sanatçılar ve birçok çocuk yaşta insanımızı şehit verdik. Birçok lisemiz yıllarca mezun verememiştir ki bu liselerden biri de Trabzon Lisesi’dir. Mustafa Kemal Atatürk, bu savaşta sabah kahvaltısını yapmamış askerlerine; ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum, biz ölünceye kadar yerimize başka kuvvetler, başka komutanlar gelebilir.’ Seslenişi gerçekten dillere destan olacak bir kahramanlığın ve vatanseverliğin ifadesidir." diye aktardı. 

SİZLER, MEHMETÇİKLERLE YAN YANA, KOYUN KOYUNASINIZ

"Nusret Mayın gemisinin, Seyit onbaşıların muhteşem kahramanlıkları tarihler boyunca anlatılmış, daha nice yıllar boyunca da anlatılacaktır" şeklinde devam eden Uzun, “Nice kahramanlarımızın, nice yiğitlerimizin kanını, canını sebil ettiği yerdir Çanakkale. Türk’ün en büyük, en yüce savaşıdır Çanakkale. Türk’ün büyüklüğünü, insanlığını, kahramanlıklarını sergilediği yerdir Çanakkale. Türk Milleti’nin düşmanını kanında boğduğu, kendi kanından doğduğu yerdir Çanakkale. Uzak diyarlardan gelip bizim topraklarımızda can veren gençlere şöyle sesleniyordu Mustafa Kemal, ‘Bu memleketin topraklarında kanını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Onlar bu topraklarda canlarını verdiler ve artık bizim evlatlarımız oldular.’ Hiçbir dünya liderine nasip olmayacak bir merhamet, bir insan sevgisiyle Mustafa Kemal bu sözleri söylemiştir” dedi.
 
GENÇLER, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÇAĞDAŞ UYGARLIĞI YAKALAMA HEDEFİNİ UNUTMAYIN

Başkan Uzun sözlerini, “Memleketimizin her karış toprağını kanıyla, canıyla doldurarak yoğuran atalarımıza layık bir millet olabildik mi? Üzülerek belirtmeliyim ki, bu sorunun yanıtı  olumlu değil. Çanakkale’de, Yemen’de, Hicaz’da, Sakarya’da, Dumlupınar’da bizim için, bu toprakları için can veren atalarımıza layık olamadığımızı üzülerek belirtmeliyim. Özellikle sevgili gençlerimizin, Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş uygarlığı yakalama hedefini ve Cumhuriyeti kollama ve koruma görevini eksiksiz yerine getirmeleri gerektiğini asla unutmamaları, bu toprağa düşmüş şehitlerimizin anısını yaşatmaları en büyük borçlarıdır” şeklinde sonlandırdı. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset