Bir yılda ne kadar parti kuruldu ?

 Şu an faaliyet gösteren parti sayısı, son bir yılda kurulan parti sayısı ve halkın yeni bir siyasi parti ile lidere bakışı.Yeni Şafak'tan Osman Özsoy, şu an faaliyet gösteren parti sayısını ve son bir yılda kaç parti kurulduğunu açıkladı.Türkiye'nin, cum

Bir yılda ne kadar parti kuruldu ?

 

Şu an faaliyet gösteren parti sayısı, son bir yılda kurulan parti sayısı ve halkın yeni bir siyasi parti ile lidere bakışı.

Yeni Şafak'tan Osman Özsoy, şu an faaliyet gösteren parti sayısını ve son bir yılda kaç parti kurulduğunu açıkladı.

Türkiye'nin, cumhuriyet tarihi boyunca ulaşılmış en fazla parti sayısına sahip olduğunu hatırlatan Özsoy, Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin son yaptığı araştırmaya göre halkın yüzde 60'ının yeni bir siyasi parti ve lidere ihtiyaç duyduğu bilgisini paylaşarak "İş olsun diye parti kurmayı bırakmalı da, iddiası olan daha ciddi projeler üzerinde odaklanmalı." dedi.

İşte Özsoy'un yazısından dikkat çeken bölümler:

Geçtiğimiz yılın 7 Eylül tarihinden bu yana son 1 yılda tam 11 parti kuruldu.

2012 yılının sadece ilk 6 ayında kurulan parti sayısı bile 5.

Aklı başında hiç kimse geyik olsun, fantezi olsun diye parti kurmaz.

Üç beş insan bir araya gelip ciddi ciddi parti kurmayı müzakere etmişlerse, ülke meselelerine dair odaklandıkları temel bazı konularda bir çözüm arayışı için siyasi bir irade ortaya koyma ihtiyacı hissetmişlerdir demektir.

En azından öyle olduğunu umuyoruz...

Bununla birlikte, kurulan partilerin ne isimlerini biliyor kamuoyu, ne de genel başkanlarının kim olduğunu...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı verilerine göre, belirlenen yasal kriterlere uygun olarak şu an faaliyet gösteren parti sayısı 68.

Bu rakam aynı zamanda, cumhuriyet tarihi boyunca ulaşılmış en fazla parti sayısına karşılık geliyor.

AK Parti'nin 30 Eylül'de gerçekleştireceği ve Başbakan Erdoğan'ın son kez aday olacağını açıkladığı kongreden sonra, kurulan yeni parti sayısının artacağı da öngörülebilir.

Bulanık suda balık avlamak isteyen çevrelerin, 'ya kancaya takılırsa' diye suya olta sallamaları gibi birşey bu...

Ola ki yolunu şaşıran olursa, oltaya takılacaklarını umut etme beklentisi...

Bunlardan bir sonuç çıkar mı?

Yakın vadede pek mümkün değil.

Bu konuda bir umut olsa, Abdullatif Şener geçtiğimiz günlerde partisinin kepenklerini indirmezdi.

HALK YENİ BİR PARTİ VE SİYASİ LİDERE 'EVET' DİYOR

Andy-Ar Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin son yaptığı 'Siyasal Gündem Ağustos 2012' araştırması, 'yeni bir siyasi parti ve lidere ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusuna deneklerin yüzde 60'ının 'evet' cevabı verdiğini gösteriyordu.

Bir parti kurulacaksa iddiası olmalıdır.

Yoksa 2000'li yılların girmesinin ardından son 12 yılda kurulan 2012'de 5, 2011'de kurulan 6, 2010'da 8, 2009'da 3, 2008'de 6, 2007'de 4, 2006'da 6, 2005'de 2, 2004'de 2, 2003'de 1, 2002'de 6, 2001'de kurulan 3 partiden biri haline gelir gidersiniz. Siyasette esaminiz bile okunmaz.

İş olsun diye parti kurmayı bırakmalı da, iddiası olan daha ciddi projeler üzerinde odaklanmalı. Ne dersiniz?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset