AK Parti'nin Trabzon'da işi zor

250 bin oy alınan bölgeler ilk sırada yok. Toplasan 90 bin oy alınan ilçeler milletvekili listesinin ilk dördünde. AK Parti Trabzon’da nasıl oy isteyecek?

AK Parti'nin Trabzon'da işi zor

Haber61/Haber Servisi - AK Parti Trabzon’da Milletvekili aday listesi halen daha teşkilatlar içine sindiremedi. Bölge anlamında da haksızlık yapıldığını ifade eden ilçe teşkilatları şikayetlerini il başkanlığına bildirdiler. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da İstanbul’dan aday gösterilmesi bardağı taşıran son damla oldu. Ciddi şekilde AK Parti Trabzon’da sorunlar yaşamaya başladı.



Karadeniz’de Son Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Yahya Öztürk, bu duruma işaret ederek son seçimde sandıktan çıkan oy oranlarıyla kıyas yaptı ve şu tespiti yaptı; “AK Parti’nin işi zor”

Milletvekili sıralamasında kentin batı ve doğu tarafı ile merkezinde alınan oy oranlarına göre milletvekili aday seçiminde hatalara dikkati çeken Öztürk, milletvekili adaylarını işaret ederek, “İlk dördün seçim bölgesinden AK Parti’ye çıkan oy genel oyun sadece dörtte biri kadar.. Fazla söze gerek yok hesap ortada.. Siz ne kadar, “Tüm vekiller her ilçenin vekili olacak” derseniz deyin vatandaşın “Akçaabatlının görmediği Akçaabatlı vekili, Çaykaralı, Arsinli nereden görsün” sorusuna cevap verilemeyecektir.” İfadeleriyle gönderme yaptı.

İşte Öztürk’ün o yazısı;

AK PARTİ TRABZON LİSTESİNİ NASIL OKUMALI?


Aday listeleri ve profilleri seçmene sunulacak menüdür. Çünkü listeye girenler, siyasi partilerin yörüngeleri ve siyasi yelpazede yayılacakları yeri işaret etmesi açısından seçmene bir yol gösterir. “Siyasi yelpazede yayılacak yer” normal bir seçim döneminde çok da önemli bir ölçüt değildir belki ancak 24 Haziran öyle bir seçim değil. Partiler de özellikle 3 büyükşehirde aday listelerini belirlerken bu kritere dikkat etmişler. Aynı şeyi Trabzon için söylemek pek de mümkün görünüyor.

*

Dünkü yazımda “Listeler seçmenin içine pek de sinmedi” demiştim.. Tüm siyasi partiler bir yandan parlamentoda çoğunluğu yakalamak, diğer taraftan da destekledikleri Cumhurbaşkanı adayını başa getirmek iddialarını devam ettirmek için bugüne kadar gösterdikleri performansın üzerine çıkmak zorundalar. Çünkü seçmen artık daha bilinçli ve gariptir ki, tıpkı 7 Haziran seçimleri öncesi gibi ilk kez kimse rengibi pek belli etmiyor. Ve artık seçmenin eli güçlü.. Belki de yine ilk kez seçmen, sevmediği bir adayın, istemediği bir kişinin, tanımadığı bir siyasetçinin partisinin altına mühür basmayacak kadar alternatife sahip. Bu nedenledir ki, partilerin ideoloji ve örgütsel yapılarının yanında, aday profilleri ve bölgeleri de seçmen için artık önem arz edecek. Trabzon’da da 24 Haziran’da genel siyasi havadan, liderlerden daha çok listedeki isimlere bakılacak gibi duruyor.

*

Trabzon’da eli en güçlü olan yine AK Parti.. Ancak işi de en zor olan parti yine kendisi.. Nedeni gayet açık.. Çünkü 1 Kasım’da zirveye ulaşmış bir siyasi hareketten bahsediyoruz. Dile kolay.. 7 Haziran’da kullanılan 466 bin 753 oyun yüzde 55,42’sine tekabül eden 253 bin 418 oy alınmış. Ya 1 Kasım’da... 315 bin 194 oyla yüzde 66,81 yakalanmış. 11 puan ve neredeyse 70 bin artı oy elde edildi. Bu oyda elbette genel siyasetin etkisi vardır ancak baş aktörü gece gündüz demeden bir çalışma programı ortaya koyan ve diğer adayları da bu tempoya ayak uydurtan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ydu. Ve bir diğer etken de adayların bölgesel olarak gayet başarılı dağılımlarıydı. Sonucu da tahmin edilenden bile fazla oldu.

*

24 Haziran için açıklanan AK Parti Trabzon listesinin işi gerçekten zor. Çünkü çıta 1 Kasım olacak… Peki başsız daha doğrusu Süleyman Soylu’suz bir liste 1 Kasım’da yakalanan o başarıyı yakalar mı? Bunu kendi çalışma tempoları belirleyecektir elbette ancak şimdilik tablo “AK Parti Trabzon’da 7 Haziran’ı bile arayacak.” dedirtiyor. Şehirde, listenin bölgesel dağılımının sıkıntılı olduğu, listenin iyi yapılmadığı, Doğu ilçelerinin yalnız kaldığı, başta Büyükliman havzası olmak üzere Batı’ya bir yığılma yapıldığından herkes dem vuruyor. Önceki gün partili yetkililere bu eleştirileri ilettiğimizde, kendisi bu görüşlere katılmadığını, tüm vekil adaylarının tüm ilçelere eşit mesafede olduklarını ve bütüncül bir temsil ve hizmet amacı güttüklerini söyledi. “İsterseniz geçmiş dönem oylarına da bir bakın” diye de ekledi.

Ve biz de AK Parti listesinin ilk 4’üne baktık.
Muhammet Balta: Vakfıkebir..
Adnan Günnar: Akçaabat..
Bahar Ayvazoğlu: Akçaabat...
Salih Cora: Tonya...

1 Kasım seçimlerini baz alırsak: AK Parti Akçaabat’tan 50 bin 381.. Vakfıkebir’den 11 bin 451.. Tonya’dan 5 bin 616.. Beşikdüzü’nden 5 bin 278.. Çarşıbaşı’ndan 6 bin 662.. Şalpazarı’ndan 5 bin 85.. Düzköy’den 5 bin 583.. Yani tüm bu ilçelerin toplamından 90 bin 821 oy toplamış..

AK Parti 1 Kasım oyu neydi: 315 bin 194..

İlk dördün seçim bölgesinden AK Parti’ye çıkan oy genel oyun sadece dörtte biri kadar.. Fazla söze gerek yok hesap ortada.. Siz ne kadar, “Tüm vekiller her ilçenin vekili olacak” derseniz deyin vatandaşın “Akçaabatlının görmediği Akçaabatlı vekili, Çaykaralı, Arsinli nereden görsün” sorusuna cevap verilemeyecektir.

*

Yani AK Parti Trabzon’un işi kolay değil.. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti’ye bir uyarı çeken seçmen, farklı partilere gidip oyları dağıtmıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise, izlenen olağanüstü politikalar ve hem ülkede hem yerelde sert esen ‘Soylu’ rüzgarı sayesinde Trabzon’daki o oylar fazlasıyla yeniden AK Parti’de buluşmuştu. Şimdi ise kamuoyunda, “Trabzonlunun 7 Haziran’daki uyarısı 24 Haziran seçimleri öncesi dikkate alınmadı” gibi bir anlayış var. Ve bu seçimlerde 7 Haziran gibi bir oy dağılımı olur beklentisi de var. Eğer bu anlayışlar doğruysa ki ciddi emareleri var; Süleyman Soylu’nun AK Parti Trabzon için ne demek olduğu 24 Haziran akşamı bir kez çok iyi bir şekilde anlaşılır. Soylu gerek İstanbul’daki varlığı gerekse de Trabzon’da olmayışı nedeniyle hem sınav verecek hem de verdirecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler