Tarihi kazıda bulundu - Karadeniz bölgesi ile ilgili gerçeği tescilledi
Karadeniz Bölgesi'nin fındık üretim merkezi olduğunu 3 bin yıllık fındık kabuğu tescilledi.

Samsun Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü'nde Hititlerin kutsal şehri Nerik'te yürütülen kazı çalışmaları sonrasında 3 bin yıllık fındık ve 3 bin yıllık bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçalar bulundu.
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Uşak Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Alman Prof. Dr. Rainer Czichon yönetimindeki ekibin Hititlerin 'Hava Tanrısı' Nerik'e ait olduğu netleşen antik kentte 11 yıldır kazı çalışmaları sürüyor. ABD, Avustralya, Almanya ve Türkiye'den uzmanlar da tarihi kentteki kazı çalışmalarına katılıyor. Antik kentte bu yıl yapılan kazı çalışmalarında Hititlerin kutsal suyu olarak bilinen 52 basamaklı tünelin içinde 3 bin yıllık fındık kabuğu ile yine 3 bin yıllık bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçaları ortaya çıkarıldı.
Samsun Valisi Osman Kaymak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin beraberlerindeki heyet ile kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, bulunan eserler hakkında bilgi aldı.
M.Ö. 1000 YILLARINDAKİ NERİK’TE 3 BİN YILLIK FINDIK BULUNDU
Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, “Oymaağaç Höyüğü'ndeki antik kent, M.Ö.'den önce bin yıllarında Hititlilerin bir şehridir. 3 bin yıllık bir seramik parçası bulundu. Hatta Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynağı olan fındığın bu bölgede 3 bin yıl önce de yetiştirildiğine dair önemli bir kanıt sunan bir fındık kabuğu ortaya çıkarıldı. TÜBİTAK raporunda incelenen fındık kabuğunun yaklaşık 3 bin yıllık olduğu belirlendi. Bu da bölgede fındığın çok eski tarihte bile üretildiğini gösteren bir gerçeği bize gösterdi” dedi.
“FINDIK, ‘KUTSAL SU’YUN İÇİNDEN ÇIKTI”
VALİ KAYMAK: “KAZILAR TARİHE IŞIK TUTACAK”
Kazı alanındaki incelemelerde konuşan Samsun Valisi Osman Kaymak, “Yapılan kazı çalışmalarında 3 bin yıllık fındık kabuğu bulundu. Çalışmalar devam ediyor. Samsun ve Anadolu’nun tarihini ortaya çıkartıyoruz. Bu çalışmalar insanlık için çok önemli çalışmalar. Bu tür çalışmaları destekliyoruz. Vezirköprü, çok değerli bir yer. Bu alanı da bir turizm değeri olarak Samsun’un değerlerine katmak istiyoruz. Bunun için de kazıların tamamlanması lazım. Şu anda kazıların devam etmesi için küçük bir ekonomik sorun var. İnşallah onu birlikte çözeceğiz. Kazı tamamlandıktan sonra Samsun’da insanlık tarihine ışık olan bir tarihi mekan ortaya çıkarmış olacağız. Kazıda emeği geçen herkese teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
BAŞKAN ŞAHİN: “DAHA ÇOK İNSANI SAMSUN’A ÇEKMEK İSTİYORUZ”
Vezirköprü’nün tarihi ve kültürel açıdan birçok değere sahip olduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise, “Kazılar neticesinde medeniyetler tarihi ortaya çıkacak. Anadolu’da değişik medeniyetler yaşamış. Burada da değişik medeniyetler yaşamış, onun ortaya çıkartılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmanın yapılmasında emek veren herkese teşekkür ediyorum. Medeniyetlerin ortaya çıkması tarihe ışık tutacak. Burada kanyon çok önemli bir cazibe merkezi oldu. Burası tamamlandığında birçok insanı Samsun’a çekmiş olacağız” ifadelerini kullandı.