Çöp enerjiye dönüşecek

Türkiye’de ilk defa atık ısı ile kurutulan çamurlar fabrikalara yakıt olarak veriliyor

Çöp enerjiye dönüşecek

Türkiye’nin en modern katı atık depolama tesislerinden birine sahip olan Samsun Büyükşehir Belediyesi, birçok farklı alandaki atıkları dönüştürerek ekonomiye geri kazandırıyor.
Samsun’un farklı ilçelerinde gelen günlük 800 ton çöp, Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Tesisinde depolanıyor. Katı Atık Tesisi; Mekanik Ayrıştırma Tesisi, Biyogaz Tesisi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Enerji Üretim Santrali ve Çamur Kurutma Tesisi bulunan Katı Atık Depolama Tesisi olarak 5 bölümden oluşuyor. Yıllık 295 bin ton çöpü bünyesinde toplayan tesis aylık 10 bin tonu ekonomiye kazandırıyor.

Büyük tasarruf
Türkiye’de ilk defa Atık Kurutma Tesisinde atık ısıdan faydalanarak kurutulan çamurlar, fabrikalara yakıt olarak geri veriliyor. Kurutulmuş çamurların yakıt olarak kullanımı sayesinde 3 milyon metreküp doğal gaz ve yaklaşık 2 bin 228 ton petrokok kullanımdan tasarruf ediliyor. Enerji Üretim Tesislerinde ise metan gazından elektrik üretilerek 23 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Günlük 800 ton çöp
Tesisi hakkında bilgi veren Katı Atık Depolama Tesisinde Çevre Mühendisi olan Güven Çokşen, "Tesisimize 14 ilçeden katı atıklar geliyor. Bunların toplamı ise günlük 800 tonu buluyor. Gelen atıklar ilk olarak kantarımız da tartılıyor, akabinde Mekanik Ayırma Tesisimize gidiyor. Geri dönüşebilecek malzemeler ayrıştıktan sonra kalan organiklerin sahaya depolanması, geri dönüşecek malzemelerin ise ekonomiye geri kazandırılacak şekilde fabrikalara yollanıyor. Atıklar ilk olarak tesisimizde parçalayıcıdan geçiyor ve boyutlara ayrılıyor. Atıklar bu şekilde ayrılarak, bunların içerisinden günlük olarak 35 ton kağıt, plastik, alüminyum, pet ve plastik gibi malzemeler ayrılıyor. Buradaki tesisler her alanda tasarruf ederek ekonomiye katkıda bulunuyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel