Bafra'da çiçek yatırımcıları bekleniyor

Samsun'da 50 bin metrekare alanda çiçek üretimi yapan çiçek ürecileri özellikle Bafra Ovası'nın ekolojik anlamda çiçek yatırımcısı için çok iyi bir bölge olduğunu belirttiler. 

Bafra'da çiçek yatırımcıları bekleniyor
Bazı çiçeklerde ithal çiçeklerden daha kaliteli ürünler ürettiklerini belirten çiçekçiler Karadeniz Bölgesi'nin tamamının çiçek üretimi için uygun olduğunu söylediler. Bazı çiçek çeşitlerinde Karadeniz, İç Anadolu ve Antalya'nın çiçek ihtiyacını karşıladıklarını kaydeden üreticiler Samsun'un potansiyeli olan bir şehir olduğunu belirttiler. Bafra Ovası'nın dünyada ender sayılabilecek ekolojik denge barıdırdığını ifade eden üreticiler, bazı çiçek çeşitlerinde çok kaliteli ürünler yetiştirdiklerini belirttiler.

"5 tane sigortalı eleman çalıştırıyorum"
32 yıldır Bafra'da çiçekçilik ve çiçek üretimi yapan Bayram Ayfer, “Genel olarak Terme, 19 Mayıs, Bafra’da çiçek üretimi yapılıyor. 30 dönüm kapalı alan 20 dönümde açık alanda üretim yapılıyor. Buradaki çiçek üretimi yaz dönemlerinde bazı kalemlerde Karadeniz ve İç Anadolu’nun çiçek ihtiyacını karşılayabiliyor. Bazı dönemlerde Antalya’nın dahi karşılayabiliyor. Samsun bu manada potansiyeli olan bir şehir. Bu meşakkatli bir meslek önceden bunun eğitimini almak gerekiyor. Uzun soluklu bir iş. Samsun bölgesi çiçek üretiminde Türkiye’de keşfedilmemiş bakir bir bölge. Burada bu işin yatırımcısı yok. Emekçisi yok. Onun için gelişmiyor. Ama Türkiye’nin en avantajlı bölgelerinden bir tanesidir. Sıcak bölgeler aşırı sıcaklardan dolayı Haziran ayından itibaren devre dışı kalıyorlar. Bu kayıp Karadeniz’den Antalya, Isparta ve Adana’nın yaylalarından karşılanmaya çalışılsa da kesme çiçek üretiminin neredeyse yüzde 50’sini ithal eder duruma geldik. Karadeniz’de Rize’den Bolu’ya kadar çiçek üretimine uygun. Buralarda çiçek üretimi için uygun koşullar var. Hele de Bafra Ovası. Dünyada ender sayılabilecek bir ekolojik denge Bafra’da mevcut. Sadece yazlık üretiminde değil kışlık üretimde de bazı kalemlerde çok kaliteli ürünler çıkartabiliyoruz. Bafra yatırımcısını bekliyor. Bafra keşfedilmeyi bekliyor. Biz bu işi yıllar içerisinde Antalya, Mersin, İzmir, İstanbul’daki arkadaşlarımızla araştırarak, ihracatçılarımızla konuşarak geliştirdik. Bu işe girecek arkadaşlar önce bu işi sevmeli sonra da öz sermayeleriyle bu işe girmeliler. Bizim 6 bin metrekare kapalı alanımız var. Hem üretiyoruz hem pazarlıyoruz. Bu sayede 5 tane sigortalı eleman çalıştırıyorum. Daha güzel çiçekler üretip daha güzel noktalara gelmek istiyoruz. 19 Mayıs ilçesinde üretim yapan arkadaşlarımızın ürettiği güller yurtdışından Kenya’dan gelen güllerden daha kalitelidir. Ben de krizantem üretimi yaptım onlar da kalite bakımından ithal ürünlerin çok çok üzerinde" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler