Recep Ergenç

Recep Ergenç

Şampiyonlar Ligi (3)

Oy verip gerisini ko’ver,

Hesap sorma,

Katılma.

Bak söyleyeyim; Şampiyonlar ligini bırak,  yerimiz mahalli ligdir.

Geçen hafta TTSO İnşaat sektörü Meclis Başkanı Samet CANBAKKAL’ın daveti (Fatih SÖZEN’in de katılımı ile) Antalya’da İnşaat Mütahitleri Konfederasyonu ( İMKON’un)  düzenlediği “Her yönüyle Kentsel  Dönüşüm  Zirvesin” katıldım.

Yapı stoğumuzun %70’i riskli ise; ya kafamıza çökecek binalarda ya da afet bölgelerindeki yapılarda yaşıyorsak,

Cana da mala da zarar gelmesin

Can ve mal güvenliğimiz de anayasal teminat altındadır.

Hangi can güvenliğinden;

Hangi mal güvenliğinden,

Hangi teminattan söz edebiliriz?

Can ve mal güvenliğimiz çürük binalarda risk altında. Her an kafanıza yıkılacak ya da riskli bölgede başınıza gelebilecek bir felaketin yarattığı stresle nasıl yaşıyoruz?

Yapı stoğumuzun%70’i riskli

Bu rezil sonucu nasıl ve kim yarattı?

Sorulması gereken bir diğer soru:  Nerde hata yaptık?

Dünya liginde önemli başarılara imza atmış inşaatçılarımız “Şampiyonlar liginde” oynarken (ikinci) ;

İçerde ise;

Yaşadığımız çürük (riskli) binalar nedeniyle ellinciyiz.

Ellinci olduğumuz bu lig,  olsa olsa kendi kendimize misket oynadığımız ligdir.

Şaka gibi

Eski mütahitlerin şaka gibi imalat hikayelerini dinledim zirvede:

“Kalfa, Balkon çökmesin, bir iki çubuk demir daha koyun, rezil edersiniz insanı be” ya da “ Beni mi batıracaksınız, alın şurdan üç – beş  çubuk demir”.

Kentsel dönüşüm mü yoksa rantsal dönüşüm mü?

Rantsal dönüşüm: Köyden kente göçün yarattığı gecekondu (çarpık, çürük, çirkin) yapılaşma ile kentsel alanlarda ele geçirilen değerli mülkiyetin el değiştirmesi mi? Bu soru çokça soruldu.

En büyük eleştiri iş yapana

İnşaat sektörünün TOKİ aracılığı yarattığı dikey büyüme (tek tıp ve çok katlı yapılar)   yerini artık mimarlığa (yatay büyümeye) terk etmesi zirvede en çok istenen hususlardan biri oldu.

Yatay büyüme ile yaşam alanlarının Zenginleştirilmesi;, sokakların, park ve bahçe ile komşulukların, hemşerilik bilincinin gelişmesine bu ortamların yaratılmasına önemli vurgular yapıldı.

Yüreğimin daraldığını hissettim.

Sektörde denetimsizlik başta olmak üzere, inşaat sektörüne girişin tanımlanmamış olması, siyasetin vurdumduymazlığı, her seçim öncesi çıkarılan aflar; her depremde büyük yıkımlara neden olan yapı stoğunu ortaya çıkarmış durumdadır.

Antalya’daki Zirvede, en son Van depremiyle ayıplı inşaatların yarattığı acı kayıplarımız, benzer büyüklükteki depremlerle karşılaştırıldığında “hangi lig” de oynadığımızın bir başka somut göstergesi olarak şamar gibi yüzümüzü kızarttı.

Bu lig ayıplı

Deniz ve dere kumu ile başlayan kusurlu imalat süreci; demir donatılardan, beton kalitesine ve ustaların inisyatifinde olan sektöre çeki düzen verilmesine dikkat çekildi.

 İnşaat sektörünün müteahhitleri, sektörün tüm alanlarında artık bilimin öngördüğü yeterliliklere ulaşmak, bunu da üniversitelerin katkısı ile hayata geçirmek istiyor.

Uzaktan yapı denetim

Yeni Denetim Yasası çok kısa sürede neredeyse “uzaktan erişimli” yapılır hale geldi.

Beton şirketlerinin pazarı paylaşması ve tekel oluşturması  sektörün sıkıntılarının bir başka boyutuna işaret ediyor. Bunu sektör temsilcilerinden duymak oldukça şaşırtıcıydı.

Riskli bina saatli bomba gibidir

Afetlerden önce tedbir alınması zamanı çoktan geldi de geçti. Afetten sonra atılan her adım, yaraya pansumandan başka bir şey değildir.

 Tedbir ise riskli bölgelere inşaat yapmamak, yapılmışsa dönüştürmek ve riskli yapıların “yenilenmeye” tabi tutulmasıyla ortadan kaldırılması olarak ortaya kondu.

Bunun illerde parçalı değil de bütünsel yapılması gerektiğine şiddetle dikkat çekildi. 

Sektör yurt dışında ikinci içerde ellinci

Malzemede iyiyiz, mühendislikte iyiyiz ama her afetten sonra yaşadığımız acı dayanılmaz…

Sonuç yerine

Çok acı kayıplara neden olan inşaatlar nedeniyle hepimiz ayıplıyız. Dışarda ikinci, içerde ellincilik utanç vericidir.

Çok endişe verici bu noktadan kurtulmak için sektör mensupları da yenilenmek, paydaş olarak yasa hazırlıklarına katılmak istediklerini belirttiler. Bu durum sevindiricidir.

Zirvede, İnşaat Sektörünün paydaşlarından müteahhitler, her önüne gelenin  inşaat müteahhiti   olarak sektöre girmesine artık dur denilmesini;

Bu ülkede sektörün kendine çeki düzen verilmesi için yasa yapım süreçlerine katılmak, katkı vererek,  içerde de şampiyonlar liginin kalitesine ulaşmak istiyorlar.

TOKİ başta olmak üzere, sektörün betonlaştırdığı, tek tip bina inşaatlarından şehirlerin kültürel, sivil mimari özellikleri dikkate alınarak yaşam alanlarının yaratılması, dikey büyümeden yatay büyümeye geçilmesi en çok istenen husustur: Sokaklarımızı, yaşam alanları yaratarak kentsel dönüşüm istiyoruz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR