Recep Ergenç

Recep Ergenç

Şampiyonlar Ligi (2)

Yalnız Trabzon’un değil, Doğu Karadeniz’in hatta ülkemizin en önemli hammadde kaynaklarının başında sahip olduğumuz “endemik bitki türlerini” saymak yerinde olur.

Doğal ortamından toplanarak, yurt içi ve yurt dışı pazarlara, çok değişik sektörlerde kullanılmak üzere sunulan (ihraç edilen)bu bitkilerin içinde barındırdığı etken maddeler:

  • İlaç,
  • Besin (katkı maddeleri),
  • Parfümeri,
  • Kozmetik,
  • Zirai mücadele sektörlerinde kullanılacak hammaddeleri taşımaktadır.

Büyük fırsat

Endemik türler yukarda belirttiğim sektörlerin Trabzon’da da gelişmesi için büyük fırsat sunuyor. Ancak:

Bir: Bitkilerin toplama yerine artık “üretilmesi” gerekmektedir,

İki: Bu bitkilerin taşıdıkları etken maddeleri belirleyecek,  saptayacak ve elde edecek bir merkez gereklidir.

İnanılmaz gerçekleşiyor

Temel görevlerini özetle belirttiğim bu merkezin bir ileri aşaması, İzole edilerek elde edilen etken maddelerin yarı mamul ya da mamul (yüksek katma değerli) ürüne çevirecek yatırımlar Trabzon’u gerçekten “şampiyonlar ligine” taşıyacaktır.

Şampiyonlar liginde oynamak diye ben buna derim.

Kalkınma Bakanlığı on milyon, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı 2014 bütçesinden 3.5 milyon TL şimdiden ayırmış durumda.

Bitki Merkezinde:

Birçok sektör için hammadde durumunda olan “tıbbi ve aromatik bitkiler”in doku kültürü vb. yöntemlerle üretilmesi,

Bu bitkilerden ekstrasyon (izole edilmeleri) yöntemleri ile uçucu yağlar elde edilerek katma değeri yüksek hammaddeler üretilmesi bu yatırımın ana proje konusudur.

KTÜ’ye tarihsel sorumluluk

Sahip olunan know-how (bilgi)  ile son derece hızlı ve ucuz bir şekilde laboratuvar ve sera koşullarında fide ve fidan üretilmesi de projenin alt konusu olarak gündemdedir.

Şampiyonlar ligine terfi budur

Dünya pazarlarında tıbbi ve aromatik bitkilere olan talep her geçen gün giderek artmaktadır. Türkiye tıbbi ve aromatik bitkilerin dış satımında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olup, birçok tıbbi bitkinin dış satımını yaparken, aynı zamanda birçok bitkinin de dış alımı gerçekleştirilmektedir.

Trabzon’un iklim ve ekolojik koşullara sahip olması, floranın çok sayıda bitki türü ve çeşitliliği içermesi bakımından doğadan toplanan ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir.

İnanılmaz ama gerçek

Bazı türlerde doğadan toplama ekonomik olabilir ancak doğadan toplanan bitkilerden kaliteli ve standart ürün elde etmek zordur.

Doğadan toplanan bitkilerde kalitenin her zaman istenen düzeyde olmaması;

Toplama sonrası işleme, depolama ve nakliye koşullarının yeterince karşılanamaması gibi nedenlerle işin endüstriyel boyutu gelişeme artık mümkün hale gelecektir.

Gerçekleşecek olan

Tıbbi ve aromatik bitkilerde sürdürülebilir üretim ve pazar potansiyelini yeterince değerlendirmek için bu ürünlerin istenen miktar ve kalitede olması gerekmektedir.

Tarım İl Müdürlüğü hazırlıklı olmalıdır

 Trabzon’un Bitki Merkezi hazırlığı kapsamında İl Planlama ve Koordinasyon Kurulu etkin görev üstlenmelidir.

Tarım İl Müdürlüğü, kurulacak Bitki Merkezine aktif katkı vermelidir. Orman, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tam bir koordinasyon içinde olmalıdır.

Sahlep, safran, kekik, nane, anason, kişniş gibi birçok tıbbi ve aromatik bitkide standarda uygun, tüketici ve Sanayici taleplerine cevap veren kaliteli ve standart ürün yetiştirilmesi ancak bu koordinasyonla gerçekleşecektir.

 Trabzon’da bu koordinasyon ile:

İlaç, besin (katkı maddeleri), parfümeri,  kozmetik, zirai mücadele kullanılacak ürünlere ilgili sektörlerin gelişmesi anlamına gelecektir.

Gerçekten şampiyonlar liginde oynamak tam da budur.

Saygılarımla.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR